En grön eventkrog i Gamla stan i Stockholm.
En grön eventkrog i Gamla stan i Stockholm.
En grön eventkrog i Gamla stan i Stockholm.
En grön eventkrog i Gamla stan i Stockholm.
– Bacchi Syre är en ny typ av grön mötesplats där samtal och debatt möter god mat och dryck, säger Lennart Fernström som nu öppnar en grön eventkrog i Gamla stan i Stockholm.
I en återbruksrenoverad lokal i Gamla stan, alldeles nära Järntorget, har ett kafé, två restauranger och fyra barer öppnat på en ny plats som heter Bacchi Syre. På tre olika våningsplan samsas mat och dryck med samtalascener, coffice, arbetsplatser, eventutrymmen, konstgalleri och en liten butik med hållbara varor. Platsen är öppen för gäster och besökare varje dag i veckan. Med Gamla stans mått mätt är det ett ovanligt stort ställe på 870 kvm med plats för 300 personer.
Idén med Bacchi Syre är att samla frihetligt gröna, progressiva krafter under ett och samma tak för att inspirera, debattera och förändra världen. Ambitionen är att vara en ny typ av mötesplats där samtal, debatt och aktivism möter god mat och dryck. På programmet finns event som vegansk brunch, feministisk afton, antirasism-mingel, plantbased comedy och quiz med Djurens rätt. Bakom den mångfasetterade idén finns Mediehuset Grön press som ger ut tidningarna Syre, Global, Fempers och
Landets Fria Tidning.
– Vi vill att Bacchi Syre ska vara en scen för människor och rörelser som kämpar för ett annat samhälle – för miljö, global solidaritet, djurrätt, antirasism, feminism, hbtq, basinkomst, demokrati, omställning, fri- och rättigheter och fred, säger Lennart Fernström.
Lennart Fernström har verkat som social entreprenör i över 30 år inom flera branscher och är chefredaktör och utgivare på tidningen Syre. Han är också vd på Mediehuset Grön press och på
Bacchi Syre. Enligt Lennart har det saknats en mötesplats i Stockholm där frihetliga, gröna och progressiva kan samlas och samtala:
– Intresset är stort från både enskilda människor och organisationer som vill vara del av platsen. Vi tror att idén ligger rätt i tiden och att vi kan bli en ny typ av mötesplats för alla som brinner för ett frihetligt, grönt eller progressivt samhälle och för god växtbaserad mat.
Det är främst samhällsfrågorna som kommer att prägla Bacchi Syre. Närvaron av mediehusets journalister gör även stället till en redaktionell plats med medieproduktioner och livesändningar. Detta, tillsammans med växtbaserade menyer från två olika kök, får eventkrogen att sticka ut rejält bland Stockholms övriga krogar.
Restaurang Syre
En av Bacchi Syres två restauranger är Restaurang Syre där Jonas Thuresson är kökschef. Han har tidigare varit kökschef på Fröjdas i Hammarby Sjöstad tillsammans med Olivia Hellmouth som nu är souschef på Restaurang Syre. Båda har en gemensam och stark passion för det hållbara kökets enkla magi. De lagar all mat från grunden och strävar ständigt efter att skapa nya växtbaserade
matupplevelser och tänja på det veganska kökets gränser.
– Jag minns första gången jag på allvar började laga växtbaserad restaurangmat och fick en wow- upplevelse. Jag kände direkt att det var matlagning på riktigt. Att ta något så enkelt som en grönsak och göra något elegant av det – det var magiskt. I dag är det inte så många restauranger som är helt veganska. Det är utmanande och kul att vara nischad för det triggar oss att vara riktigt bra på det vi gör, säger Jonas Thuresson.
Restaurang Syre serverar en växtbaserad meny med influenser från Mellanösterns kryddiga kök som kombineras med svenska ekologiska råvaror och det franska kökets gastronomiska elegans.
Restaurangen bygger på idén om social dining: – Menyn består av små och mellanstora rätter såsom varm kornsallad, linsdolmar med chiliolja och solrosfrön, oplågad foie gras och öppen äppelcheesecake. Cirka 2–3 rätter brukar räcka per person,
men roligast och mest socialt är förstås att dela med andra och uppleva många olika smaker.
Restaurang Öur
Två trappor ner, i Bacchi Syres källarvalv, ligger restaurang Öur som är en växtbaserad restaurang med rötterna i Norrland. Här kombineras viltinspirerade rätter med ett växtbaserat kök, där skogens smaker och traditionella norrländska rätter får en modern och hållbar twist. Utöver middagsmeny så erbjuds även dagliga luncher, catering, matlagningskurser och fine dining-event. Öur drivs av den prisbelönta kocken Andréa Sunna. Under det senaste årtiondet har hon inspirerat med sin växtbaserade matlagning världen över som kökschef, receptkreatör och internationell privatkock för diplomater, kungligheter och högt uppsatta politiker. I Sverige kommer hon närmast från
Restaurang Himlen där hon var kökschef.
– Jag har tagit med mig mina tidigare erfarenheter inom fine dining in i Öur, men utan att göra matupplevelsen pretentiös. Öur ska vara en lite finare växtbaserad restaurang, men samtidigt vara en plats för alla, säger Andréa Sunna.
På menyn finns rätter som Kebabnekaise (gräddstekt vebab), Knapsu (gratinerad blomkålslåda) och roliga desserter som Trollstubbe och Manna-magi.
– Idén med Öur bygger mycket på min farmors mat. Hon kom från en samisk renskötarsläkt i Tornedalen och flyttade ner till Piteå för kärleken, där hon tillsammans med min farfar bodde på
Öurgården på Trundön. Precis som hemma hos farmor så ska vår mat kännas familjär, kärleksfull och hylla traditioner fast på ett nytänkande och roligt sätt. Såväl Restaurang Syre som Öur arbetar främst med ekologiska råvaror, svenska säsongsvarierade
basgrödor, fair trade-inköp och minimalt med matsvinn.
En grön oas
Verksamhetsledaren Dan Ferna, tidigare på Aftonbladet, talar entusiastiskt om Bacchi Syre som en levande plats där kafé, barer och restauranger möter livesända samhällsdebatter, podd-inspelningar, coworking och konferenser:
– Här finns väldigt många verksamheter och alla ryms i en historisk miljö som tillsammans bildar en grön oas mitt i Gamla stan. Planen är att öppna verksamheten successivt. Redan nu har vi hunnit öppna kaféet, den norrländska restaurangen Öur och Restaurang Syre med lunch- och middagsservering samt en tillfällig folkölsbar. Mycket är inte på plats ännu, men vi kommer att öppna alla 870 kvadratmeter efterhand som de blir klara, säger han.
Gamla Bacchi Wapen
Det finns flera omtalade och historiska krogföregångare till Bacchi Syre. De mest kända namnen är Källaren Hoppet från 1813, samt krogen Bacchi Wapen. På 1970-talet och fram till 2002 drevs Bacchi Wapen av Hasse Wallman och Bosse Parnevik som restaurang, showkrog och kabarélokal. Artisterna som uppträdde i lokalerna var dåtidens stora stjärnor som Cornelis Vreeswijk, Lill Lindfors, Lasse Berghagen, Lill-Babs, Jan Malmsjö och Gösta Linderholm. Under 2000-talet och fram till 2020-talet har även gaykrogen Pigalle, De fyras krog, Ristorante Carettis och sportbaren O’Learys legat på adressen. Bacchi Syre är öppet måndag till söndag och ligger på Järntorgsgatan 5 i Stockholm.
Snabbfakta:
• Vad? Bacchi Syre – en grön mötesplats med ett kafé, två restauranger, fyra barer, coffice, samtalsscener, eventlokaler, arbetsplatser, verkstäder, butik, galleri och mediehus.
• Vilka? Bacchi Syre drivs av Mediehuset Grön Press som även ger ut fyra tidningar: Syre, Tidningen Global, Fempers och Landets Fria Tidning.
• Vision? Att vara en grön mötesplats för samtal, arbete och socialt häng – för människor som vill förändra världen.
• Mat och dryck? Växtbaserad fika, lunch, middag och bar. Köken hämtar inspiration från Mellanöstern (Restaurang Syre) och Norrland (Restaurang Öur). Drycken består av ekologisk öl, naturviner, drinkar, kaffe, te, läsk, juice m.m.
• När? Smygöppning från 7 april, sedan successiv öppning av verksamheten.
• Storlek? 870 kvm med plats för 300 personer.
• Öppettider: Bacchi Syre: Måndag-torsdag kl 9-17, fredag kl 9-21, lördag kl 10-21, söndag kl 10-17. Restaurang Syre: Fredag-lördag kl 17-21. Restaurang Öur: Måndag-lördag, kl 12– 21.Öppettiderna kommer att utökas successivt.
• Adress? Järntorgsgatan 5, Stockholm.
• Boka bord: www.bacchisyre.se