Klassisk fransk charm med modern Stockholmstwist
Stockholm har fått ett nytt stjärnskott på restauranghimlen: Brasserie LouLou – en fransk bistro med rötter i klassisk parisisk matkultur och en modern lokal twist. Restaurangen, som omfattar 300 kvadratmeter, slog upp dörrarna den 9 maj 2025. Den är belägen i hjärtat av nya Slussen, intill ikoniska Katarinahissen, i en miljö som andas fransk art déco med handplockade detaljer och dämpad vintagebelysning.
Brasserie LouLou hämtar inspiration från de legendariska kvarteren kring Boulevard Saint-Germain och Montmartre, men andas samtidigt något helt eget.
Ambitionen är att skapa en oas för alla matälskare och en plats där matglädje, kultur och gemytlig stämning går hand i hand.
Ambitionen är att skapa en oas för alla matälskare och en plats där matglädje, kultur och gemytlig stämning går hand i hand.
Bakom satsningen står krögaren Acki Kokotos, välkänd för sina restauranger Balzac, Noema, Bisous och Gioia – populära Stockholmskrogar med tydlig karaktär och stark känsla. Med Brasserie LouLou tar han sig nu an en ny ikonisk adress i staden, hörnlokalen vid nya Slussen. För Kokotos är det ett naturligt steg i hans arbete med att skapa restauranger som både speglar stadens puls och bidrar till dess identitet.
- Vi strävar efter att skapa krogar som känns naturliga – platser folk pratar om, trivs på och gärna återvänder till. Med LouLou får vi chansen att göra något riktigt speciellt, mitt på klassisk mark i ett Slussen som äntligen får nytt liv. Det här ska bli en plats med puls, personlighet och fransk känsla rakt igenom. Vi snackar långa luncher, sena middagar och spontana glas i baren – allt med rätt vibe och massor av hjärta,säger Acki Kokotos.
Menyn bjuder på franska klassiker där råvarorna står i centrum. Här finns rätter som steak frites, klassisk råbiff, entrecôte, soufflé au fromage, LouLou’s Hamburgare “Le Mac” och självklart crème brûlée.
- Namnet LouLou är en blinkning till Louvren, ett öppet hus för alla, från lunch till sen middag, måndag till söndag. Vi inspireras av storkrogar som Balthazar och Pastis i New York, men också av det tidlösa Paris. LouLou är ett internationellt brasserie med fransk själ och en medelhavsnära känsla. När gästen kliver in möts man av vår eleganta cocktailbar, utan krusiduller men med en unik fransk touch, en självklar samlingspunkt i lokalen,säger Rikard Anjegård, kökschef och driftansvarig på Brasserie LouLou.
Bakom restaurangens atmosfär står arkitekten Mikaeil Afrooz och hans team på MA Design Studio med bas i Stockholm. Ambitionen: att skapa mer än bara en restaurang, att forma en helhetsupplevelse där design, stämning och detaljer samspelar.
- Inspirationen kommer från klassiska franska brasserier och art deco-eran, vilket genomsyrar allt från färgpaletten till materialvalen. Vi har arbetat med unika antika armaturer och specialritade detaljer – allt för att skapa en plats där konst, arkitektur och atmosfär möts på ett naturligt sätt, och där varje detalj känns självklar,säger Mikaeil Afrooz, grundare MA Design Studio.
Interiören präglas av vinröda tak med mässingsdetaljer, väggpaneler i almträ, marmorbord, specialritat mosaikgolv, röda lädersoffor och antika armaturer med originalglas från 1930-talet. En centralt placerad cocktailbar skapar puls, möten och rörelse.
Även detaljerna utanför restaurangen är en del av helheten, i samarbete medSthlmSign har fönstren prytts med handmålade typografier i bladguld. Konstnären Lisa Filipsdotter står bakom samtliga verk i restaurangen, färgstarka ”krogtavlor” som fångar krogens liv och karaktär, inramade i svenska träramar från 1930–1960-talet.
Brasserie Lou Lou är platsen för långa luncher, härliga middagar och spontana glas vid bardisken, alltid med det franska i fokus, men med Stockholm i ryggraden.