När man bärgade Vasaskeppet 1961 hittar man en intakt flaska med sprit som legat på botten bland krut, kanoner och skelett i 333 år. Idag vet vi vad världens äldsta bevarade sprit var, vi vet hur man gjorde den – men hur dricker man den? Emil Åreng, bartender och dryckesredaktör, försöker svara på den frågan, tar fram en ny drink och listar 3 förslag på hur man bäst njuter denna dryck idag.
Under 1600-talet hade brännvin ofta en medicinsk funktion men exakt i vilken kontext man drack Vasa 1628, som vi kallar denna återskapade dryck, vet vi inte mycket om. Vi vet dock att sill- och snapsinledningen på våra smörgåsbord är en kvarleva från det så kallade Brännvinsbordet som skapades på 1500-talet. Det ger en ledtråd, men hur bör man dricka den 2024? Emil Åreng ger tre tips.
- Snaps till jul/påsk-bordet
- ”Jag föredrar Vasa 1628 rakt upp och ner i ett lite finare glas. Då menar jag som en mysig byxljummen nubbe då den sköna tonen av anis då kommer fram bäst.”
- Avec + pralin
- ”Vasa 1628 passar utmärkt till dessertbordet och gärna tillsammans med en härlig pralin eller tryffel med smak av brynt smör och salt. Eller om man föredrar ett enklare chokladalternativ, testa ihop med kexchoklad och en nypa salt.”
- Skeppsbrott Collins – som cocktail eller bål
- ”Man kan vara kreativ med Vasa 1628 eftersom den skiner igenom i nästan vilken cocktail som helst och lyfter spritiga grejer. Jag har tagit fram en drink som funkar i ur och skur, året runt. Den bygger på en klassisk Tom Collins, men har lite mer drag i galoscherna.”
Så gör man Skeppsbrott Collins
Ingredienser:
- 50 ml VASA 1628
- 20 ml Äppelsyra el. citronjuice
- 20 ml Honungsvatten el. sockerlag
- Toppa med Tonic Water
Gör så här:
- Fyll ett Highballglas med is
- Bygg allt i glaset, rör om
- Garnera med lite dill och salt
Smakprofil VASA 1628, art.nr. 41312
Pris: 497 SEK
Alkoholhalt: 33%.
Storlek: 700 ml
Doft: Rik och kryddig doft av anis, undertoner av vanilj.
Smak: Smak av anis och inslag av ek. Len och lite söt i smaken.