Grekisk afton med Fontana!

Sommaren bjuder på sköna ljumma sommarnätter och härliga fester i glada vänners lag. Vad kan inte bli bättre än att bjuda på något gott som ni tillsammans kan njuta i timmar.

 Vi på Xperhotelsandtable har valt att ta medelhavet till vårt vardagsrum och till sommaren i Sverige. Vi har valt att göra en egen ” Grekisk afton med Fontana”  

Vi skulle verkligen vilja tipsa Er om att prova Fontanas härliga produkter för vi anser att de passar ypperligt en ljumma sommarkväll på just din härliga fest! 

Så mycket gott, så mycket glädje!

Känner du till att  Frixos Papadopoulos grundade familjeföretaget Fontana Food tillsammans med sin fru Maro Papadopoulou 1978. Hans kärlek till det grekiska köket och den hälsosamma matkulturen är än idag grundstenen i företaget. Det som började i liten skala med juicer och fruktdrycker från Cypern är idag ett etablerat och respekterat varumärke i svensk dagligvaruhandel. 1984 köpte Frixos en låda halloumi från Cypern. Det tog ett år att sälja 10 kg på delikatessbutiker och i saluhallar. Idag äter vi i Sverige mest halloumi per person näst efter Cypern. Hustrun Maro är en stor del av Fontana och som företagets matinspiratör av grekisk- och cypriotisk mat och har även skrivit kokboken Maros Kök, Grekisk mat – ett sätt att leva. Våren 2018 publiceras även kokbok nummer två – En smakresa genom Cypern och Grekland.

 Idag drivs familjeföretaget Fontana i andra generationen och det är sonen Loizos som är VD och dottern Corina vVD. Fontana har 40 anställda, cirka 300 produkter i sortimentet.

Jag ni förstår ju att Fontana, de kan sin sak och vi sätter oss till bord och njuter av delikateserna som passar vardag som fest. Välkommen till en ”Grekisk afton med Fontana” som Xperhotelsandtable bjuder intill…

Välkommen till vår GREKISKA AFTON med Fontana

Här kommer ett tips på en otroligt trevlig pizza som vi rekommenderar Er att ha med på er fest! Vi väljer att toppa pizza med härlig ost och oliver samt kronärtskocka. Vi upptäckte något som överraskade oss enormt mycket som vi tycker ni ska prova. Det är den Grekiska honungen från Kreta, 

Att efter gräddning klicka några stora klicka av honungen på pizzan och låta smälta var helt underbart gott. Det måste ni prova! 

Denna pizzabotten var den godaste vi provat. Den gräddas till perfektion på 220 grader i 7  minuter med ingredienserna på. Den blir både krispig och mjuk och har en god sälta och är, outstanding!

Pizzan är... Fantastisk

Dessa oliver är så goda och ett måste på festen. Stora generösa oliver som är saftiga och precis lagomt tuggmotstånd. Oliverna känns lyxiga. Som ni ser kommer de i två varianter. Jalapeno och vitlök samt Mandel och Pimiento. Det är svårt att säga vilka som är godast då både är extremt välsmakande.  Jalapeno oliverna ger en viss styrka i eftersmaken medan mandeln i den andra varianten oliver är mycket trevligt inslag.

Dessa tre oliver vill vi verkligen att ni uppmärksammar. Mycket lyxiga och fina oliver av absolut bästa klass. Otroligt trevlig fruktighet på oliverna. Fasta och fina. Detta är lyx på burk.

Halkidiki oliver är alltid välkommet då de har en mycket god grundsmak. Vi tycker ni ska pröva de fyllda med Pimento och även välja oliver utan kärnor. Dessa är goda att äta precis om det är, eller som topping på pizza. Notera gärna att oliverna är mycket krispiga. Mums!

Fontona har som du läste tidigare i texten över 300 produkter i sitt sortiment och vi har valt ett axplock för att skapa vår Grekiska afton i vårt vardagsrum. Något som vi upptäckte och som verkligen var riktiga höjdare var Halloumi Nuggets och Halloumi Fries. Mycket enkla att tillaga. Vi använde en Airfryer och resultatet blir såklart, magiskt! Spännande produkter som absolut ska ta plats mitt på festbordet.

Alltså hallååå!! Vilken dröm att smaska på dessa nuggets. Osten är så underbart god, härligt krämig och sältan är utsökt. Detta är verkligen en höjdare. Måste finnas med på festen

Halloumi fries är ett måste också…Härlig yta med ett lätt krisp och mötet med den ljumma krämiga/sega osten är en dröm! Dessa är både spännande och nytänkande som kommer bli en snackis på festen, de kan vi lova.

Peperoni är gott att äta precis som det är och dessa var inget undantag. Det vi noterar är att denna Peperoni har en god sötma och en härlig “lagom” styrka. 

Kapris är något som man gärna toppar olika anrättningar med. Vi gillar Fontanas kapris. Den är knapriga, bra med sälta och varje kapris är lyxig i sitt uttryck. Man märker att kaprisen har fin kvalitet. Smakar mycket gott också!

Svarta oliver är verkligen supergott. Vi valde bland annat dessa oliver på vår pizza. Oliverna är söta, fruktiga. Riktigt bra. De soltorkade tomaterna har riktigt bra smak av solmogna varma tomater!

Också en produkt som vi provar på pizzan, så gott! Men kan så klart ätas precis som de är.

Vi provar ostarna på bild. Vi vill påtala dess fina konsistens och goda och avvägda sälta som ostarna har gemensamt. Kvaliten på produkterna är oerhört bra!

Här behövs inga ord egentligen! Produkten är krämig, rikligt med vitlök och massa härlig gurka. Något som ger produkten extra plus i massor är att gurkan i Tzatzikin är jätte krispiga. Denna produkt är precis som “hemmagjord”

Dessa två Hummus är två produkter som passar perfekt att dippa chips eller grönsaker i . Välgjorda och genuina skulle vi vilja sammanfatta att vi upplever produkterna. Vi tycker även att smakerna är djupa och tydliga. Riktigt bra val för festen! Dessa kommer uppskattas. Vi är övertygade.

Jättegoda oliver med festaost som fyllning. Något som både känns spännande och är mycket gott. Dessa oliver ska njuta precis som de är.

Detta är något som ni ska pröva. Vi provade att addera dessa på vår pizza vilket var mycket gott. Passar även fint med mat från grillen! Eller i sallader!

Dessa grillade paprikor är mycket lyxiga. Smaken av grillad paprika karaktiserar smaken och passar perfekt som topping på pizza eller i sallader. Testa!

Här är tre bra val som presenteras i en snygg förpackning. Vi vill tipsa om dessa då vi tycker förpackningen är så snygga så de platsar direkt på bordet. Oliverna är också mycket goda. Har en frisk smak och mycket fruktig framtoning. 

…..Här är det bara att , vraka och välj din favorit oliv till festen…….

Honung när den är som bäst. Här är två val som är precis lika bra. Honungen från kreta är något tjockare, ej flytande vilket gör att den passar ypperligt till topping. Den från Peloponnesos är mer lättflytande och vi valde att ringla över vår pizza innan servering,  Så gott!!! 

Honungen från kreta har högre syrligheten än den från Peloponnesos. Sötman i den från Peloponnesos ligger något högre. Båda är helt fantastiska och riktiga bra val när det gäller honung. Ett tips är att ringla över honung på en syrlig grekisk yoghurt, adderar gärna färska bär.

Vi skulle vilja tipsa om dessa två oljor som är helt underbara för mat och bak. . Tips, oljan till höger ( vita ) är helt fantastisk att fritera produkter med. Mycket god i bakning som sockerkaka.  Och alla hem bör ha en stilfull och god olja för matlagningen, salladen med mer…… Satsa på dessa två så har du en riktigt bra olja med klass och stil i smak och uttryck som höjer din matlagning.

 

Xperhotelsandtable rekommenderar Fontanas produktserie vi provat med följande ord:

Produkterna som vi i detta test provat anser vi är av högsta klass. Produkterna håller hög kvalitet. De har fantastiskt höga och fina smaker genomgående på alla produkter.

 Vi imponeras av känslan av nyskördat som exempelvis oliverna lämnar som avtryck. Vi älskar den genuina smaken i halloumiostarna. Tzatzik är himmelsk god och svår att sluta äta av.

Hummus-produkterna känns som en lyxig  “hemmagjord” hummus. Produkterna är smakrika och riktigt goda!

Ett fantastiskt hantverk och något som imponerar och förvånas oss är honungen som är så fin och god och ett måste till din Grekiska afton! 

Denna kväll med Fontanas produkter blir en kväll vi aldrig glömmer……………

Sammanfattningsvis vill vi utan minsta tvekan och med tryck i orden säga att Fontanas produkter är något som kommer lyfta din fest . Här är  produkter som vi anser är helt outstanding i kvalité och smak. 

Lycka till med din Grekiska afton…….

Xperhotelsandtable tilldelar Fontans produktserie som vi provat 10X av 10X

Välkommen till vårt bord

Några tips på recept

Wraps med halloumi och tzatziki

Ingredienser

  • ingredienser till 4 portioner
  • 4 st wraps eller tunnbröd så stora så de går att vika ihop
  • smör till bröden
  • 2 pkt Fontana Halloumi Original
  • 2 st röda paprikor
  • 1 st rödlök
  • 1 påse ruccolasallad
  • 2 msk Fontana Olivolja Original
  • 1 pkt Fontana Tzatziki


    Gör så här

    • Bred smör på brödet. Skiva rödlöken tunt och skär paprikan i mindre bitar. Lägg ut sallad på brödet och lägg på paprika och lök.
      Skiva och stek halloumi. Lägg halloumiskivorna på salladsbädden,toppa med tzatziki och vik ihop bröden.
      Svep gärna bakplåtspapper runt wrapsen så blir det enklare att äta.

Soltorkad tomatsalsa på rostat bröd

Ingredienser

  • 1 burk Fontana Soltorkade tomater
  • 3 tomater
  • 1 dl hackad gräslök
  • 1 dl hackade basilikablad
  • 1 msk chiafrön
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk chiliflakes
  • 4–8 skivor bröd
  • 2 vitlöksklyftor
  • Fontana Original Extra Virgin Olivolja till servering.
  •  

    Gör så här

    • Hacka soltorkade tomater och tomater

      Rör ihop gräslök, basilika chiafrön, salt, chiliflakes med tomaterna.

      Låt stå fem minuter.

      Rosta brödet.

      Gnugga lätt med vitlök på bröden.

      Fördela salsan på bröden och ringla över olja.

Foccacia med soltorkade tomater och kalamonoliver

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • Vetemjöl (så mycket att det bildas en halvfast deg)
  • 50 g jäst
  • Salt
  • Vitlöksblandning:
  • 10 pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl hackade soltorkade tomater
  • 0,75 dl hackade kalamonoliver
  • Salt
  • 1 dl olivolja
  • 1 knippe färsk oregano eller 2 msk torkad oregano

Gör så här

  • Blanda vitlök, oregano, tomater, oliver med olivolja och tillsätt salt i sådan mängd att det smakar gott. Låt blandningen stå och gotta till sig i minst en halvtimme.

    Blanda ihop degen och tillsätt ca 1/3 av vitlöksblandningen innan degen får jäsa i ca 30 minuter.

    Tag hälften av den kvarvarande blandningen och smörj en långpanna, se till att blandningen är jämt fördelad i pannans botten. Häll ut degen i långpannan och tryck ut den i kanterna. Ta resten av vitlöksblandningen och fördela jämt över degen. Tryck sedan med fingrarna rakt genom degen så att det bildas hål där oljan samlas.

    Låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter. Strö över flingsalt precis innan brödet sätts in i ugnen. Grädda brödet i mitten till den fått vacker färg i 225 grader (vanlig ugn).

    Lossa brödet från långpannan och låt svalna på galler.

Skivad fetaost med olivolja och oregano

Ingredienser

  • Fetaost
  • Olivolja
  • Torkad oregano

    Gör så här

    • Skiva fårosten och häll över lite olivolja. Strö på oregano. Serveras som tillbehör till maten eller som mezé.

Fontana är smaksökare som ständigt letar efter nya goda smaker. Vi delar matglädje med inspiration och passion från det generösa grekiska köket vilket ger godare smakupplevelser varje dag.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.