“Årets bästa semla” växtbaserad – här är receptet

Oavsett om man tillhör team fetTISDAGEN eller team FETTISdagen kan många enas om att det är en av svenskarnas mesta mejerihögtid. Därför har Stora Bageriet och Oatly nu tagit fram ett växtbaserat recept på Stora Bageriets testvinnande semla (högsta betyg i såväl mattidningar som krogguider) som passar alla som oavsett anledning väljer bort mejeriprodukter. Genom att byta ut mejeriprodukter mot växtbaserade alternativ, som generellt har lägre klimatpåverkan än animaliebaserade produkter*, är den också snällare mot planeten, utan att tumma på själva smaken.
 
– Vem älskar inte en riktigt god semla? Tillsammans med några av Sveriges främsta semmelbagare på Stora Bageriet vill vi göra det enkelt att baka och bjuda sina nära och kära på en växtbaserad variant som är minst lika god för smaklökarna men kanske lite godare för samvetet, säger Erica Wigge, PR-ansvarig på Oatly
 
Semlor 10-12 st
Vetedeg:
2,5 dl Oatly Havredryck 2,8%
550g vetemjöl
100g socker
100g margarin
10g salt
10g kardemumma
25g jäst
 
Semmelfyllning:
500g mandelmassa
1st riven bittermandel
3 g salt
50 g rostad och hackad mandel
Vatten efter konsistens
0,5 l Oatly iMat Visp
Florsocker
 
Så gör du
Semmelfyllning: 
Blanda allting i en bunke utom vatten. Vispa allt med en elvisp och häll sakta ned vattnet tills du får en fin textur på semmelfyllningen.
 
Deg:
Blanda alla ingredienser i en köksassistent. Kör långsamt i ca 5 min tills allt är blandat och öka sedan hastigheten till en mellanhastighet i ca 20 minuter tills degen är färdigkörd. Gör ett glutenprov genom att göra en liten boll av en bit deg. Degen ska kännas elastisk när du drar i den och inte gå sönder.
Stjälp upp degen på ett bord och väg upp bullar à 60g. Rundriv bullarna och lägg på plåt med papper.
 
Jäs under duk i ca 2h (till dubbel storlek)
 
Baka av bullarna på 190 grader i ca 5-6 min.
 
Låt svalna. Klipp eller skär ett lock. Spritsa i semmelfyllning, vispa Oatly iMat Visp och spritsa på. Lägg på locket och sikta florsocker.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.