Vinflaskan är fortfarande den bästa gå-bortpresenten enligt svenskarna

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Att ta med sig något litet till middagsbjudningen är en sed som svenskarna följer noggrant. Vi väljer bland vinflaskor, tvålar, doftljus och servetter – något symboliskt för att visa uppskattning. En ny undersökning visar att vissa av gå-bort-presenterna dessvärre inte är så populära hos mottagaren.

Kantar Sifo har gjort en undersökning på uppdrag av Treedom. Enligt undersökningen är det endast 1 av 100 som anger att de brukar ge någon form av välgörenhet i gå-bort-present, medan 1 av 8 uppger att de hellre vill få det än till exempel ett doftljus, servetter eller en tvål.

– Jag vet inte hur många gånger jag fått ett doftljus eller en vinflaska som jag bara ger vidare. Helt ärligt – blommor, vinflaskor och choklad väljer jag hellre själv, så eftersom det mest är gesten som är viktig kan man ju istället passa på att göra något för miljön samtidigt. Ger man ett träd via Treedom nyttjar även lantbrukarna trädet för egen företagsamhet. Den som får gåvan får också möjligheten att följa projektet via vår hemsida, säger Erik Samsson på Treedom.

Dags att tänka om kring gå-bort-presenter

Den 5 juni är sommarens första lördag. De som saknat att gå bort på middag och bjuda hem gäster får kanske en chans att ta igen all förlorad bjudningstid någon gång i sommar. I år sammanfaller första sommarlördagen med Världsmiljödagen, som har temat ”ekosystemåterställning” – ett bra tillfälle att plantera ett träd. Med tanke på den stora klimatutmaning vi befinner oss i finns det all anledning att sluta upp med oönskade gå-bort-presenter. Därför har Treedom listat hållbara och alternativa presenter att ta med när du ska bort på middag i sommar. I samband med Världsmiljödagen går det att köpa träd som särskilt uppmärksammar FN:s globala mål för hållbar utveckling. Träden som bidrar till flera av målen är baobab, kaffeträd, flaggärt, avokadoträd och limeträd.

5 alternativa gå-bort-presenter 
 1. En personlig tjänst
 2. En summa klimatkompensering
 3. En stickling
 4. Ett roligt tygmärke att laga kläderna med
 5. Ett planterat Treedom-träd
 6. En spellista på Spotify
 7. En vintage snusnäsduk
 8. En favorit från garderoben du är trött på 
 9. Sugrör i rostfritt stål
 10. En utläst bok
 11. Egengjort bodybutter med personlig doft
 12. Torkade blommor
 13. Fräscha skosnören
 14. Hemmagjort smink
 15. Ett upcycling-kit
Fakta från undersökningen:
Topp 10 presenter vi gillar att få av våra gäster
 1. Vinflaska – 61%
 2. Blommor – 51%
 3. Choklad – 44 %
 4. Något hemgjort ätbart – 43%
  1. Kaffe eller te – 21 %
  2. En upplevelse – 17%
  3. Godis (ej choklad) – 16 %
  4. Välgörenhet – 13%
  5. Doftljus – 11 %
  6. Tvål – 8%
  Gå bort-presenter vi sällan har med
  1. Välgörenhet – 1 %
  2. Tvål eller servetter – 1%
  3. En upplevelse – 2%
  4. Doftljus – 4%
  5. Godis (ej choklad) – 4%
  6. Kaffe eller te – 5 %
  Om undersökningen
  Undersökningen utfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Treedom. Mätningen bygger på 1055 intervjuer i Kantar Sifos webbpanel. Insamlingsperioden var 21–24 maj 2021. Frågorna som ställdes var: ”När du själv har gäster, vad vill du helst få i gå-bortpresent från gästerna?” och ”Vad av följande tar du oftast med dig som gå-bortpresent när du är bortbjuden?”. Svarsalternativen var: Vinflaska, blommor, choklad, något hemgjort ätbart, kaffe/te, Godis (ej choklad), en upplevelse, någon form av välgörenhet, servetter, tvål, tveksamt/vet ej.
  Om Treedom
  Treedom är den första plattformen i världen som låter dig plantera träd med möjlighet att följa projektet på distans, från frö till träd. Sedan starten 2010 i Florens har mer än en 1,9 miljoner träd planterats i Afrika, Sydamerika och Italien. Alla träd planteras av lokala organisationer tillsammans med lantbrukare som ger sina samhällen miljö-, sociala och ekonomiska fördelar. Tack vare sin affärsmodell blev Treedom 2014 en del av Certified B Corporations, ett nätverk av företag som går i bräschen för resultat som direkt gynnar miljö- och samhällsfrågor. Varje träd Treedom planterar får unika koordinater, fotograferas och projektet följs upp. Tack vare exakta koordinater är det flera som tar möjligheten att besöka och säga hej till sina träd.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.