Kanarieöarnas gastronomi är känd världen över för sina färska råvaror och smaker. Ögruppens unika läge mellan kontinenterna Europa, Afrika och Amerika har lett till ett kulturellt och gastronomiskt utbyte under århundraden, vilket har skapat ett av Atlantens mest mångsidiga kök.
Kanarieöarnas kök speglar dess rika historia och geografiska bredd, från ursprungsbefolkningens havsbaserade diet till koloniala influenser. Här kombineras tradition med ingredienser från hela världen, vilket resulterar i en spännande kulinarisk scen. Mixen av tradition och innovation fortsätter att locka matälskare och pricken över i:et är de kanariska vinerna, vars unika karaktär kompletterar och förhöjer matupplevelsen.
Det kanariska kökets början
De första av Kanarieöarnas ursprungsbefolkning nådde ön runt 500-talet f.Kr. De tog tidigt tillvara på ögruppens rika marina resurser, däribland skaldjur som olika strandsnäckor, krabbor, sjöborrar och en mängd fiskarter som sardiner, makrill, papegojfisk och muränor. Det inhemska jordbruket bestod främst av odling av korn och vete, där gofio – malet och rostat mjöl – var ursprungsbefolkningens basvara och idag en av ögruppens specialiteteter. Boskapsskötseln, med inhemska getter, får och grisar, gav livsmedel som mjölk, kött och fett.
Under koloniseringen år 1402 till 1496 förde européerna med nya livsmedel från kontinenten som utvecklade det kanariska köket. Bland annat tillkom nötkreatur, sockerrör, baljväxter, kunskapen kring vin- och osttillverkning och nya jordbruks-, boskapsuppfödnings- och fisketekniker.
Smakernas mittpunkt
Från upptäcktsresornas början på 1400-talet drog ögruppen nytta av sitt läge i Atlanten då fartyg stannade till på Kanarieöarna och på så sätt fick man även råvaror som potatis, majs, tomater, paprika, pumpa, kakao och ananas som snabbt anammades av lokalbefolkningen. Kryddor som peppar, kummin, saffran och koriander importerades från öst och berikade matkulturen ytterligare.
Från dessa rötter har ett smakrikt kök, fullt av olika influenser, vuxit fram. Två populära rätter är ”Escaldón de Gofio”, där en kött- eller fiskbuljong blandas med gofiomjöl för att uppnå en krämig konsistens innan bacon och rödlök läggs till, och ”Papas arrugadas con mojo”, rostad potatis med mojosås.
Kanariska viner
Ögruppens viner är det perfekta komplementet till Kanarieöarnas gastronomiska scen. De har exporterats till europeiska länder i århundraden. De kanariska vingårdarna erbjuder en mängd unika druvsorter som Malvasia, Listán Negro, Listán Blanco, Negramoll och Vijariego. Dessa härstammar från månghundraåriga vinstockar och dess karaktär präglas av ögruppens vulkaniska landskap och ständigt närvarande havsbris.