Höstens vin- och matupplevelser i Kroatien

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

40 000 vinproducenter på 20 000 hektar, 7 restauranger med Michelinstjärnor och 51 restauranger med Michelin Plate utmärkelser gör Kroatien till ett av de hetaste resmålen för vin och gastronomi under sensommaren och hösten 2021.

Kroatien har en ny generation vinmakare och är en småskalig producent med starka traditioner från förr i tiden. Det finns 200 inhemska druvsorter i Kroatien. Den genomsnittliga storleken på en kroatisk vingård är endast 0,5 hektar. 2500 år gamla vinodling Stari Grad, även listad som UNESCO världsarv, är världens äldsta kontinuerligt odlade vinodling. Man har producerat vin längre i Kroatien än till exempel i Frankrike. 

I Ivan Dolac, på ön Hvar, ligger vinodlingarna på sluttningar som lutar upp till slående 44 grader, vilket gör att allt arbete sker manuellt. Vingårdarna kan besökas under hela året, men höjdpunkterna är  höstens skördetid och firandet av lokala festivaler.

I dagsläget finns det 36 olika kroatiska viner i Systembolaget sortiment, varav två ingår i det fasta utbudet; Kutjevo Grasevina och The Dalmatian Dog. 

”Testament Winery är Kroatiens första svenska vingård. Vårt mål är att skapa Kroatiens bästa vin. Det är så inspirerande att se hur svenska folket tagit den synnerligen lokala kroatiska druvan babić till sina hjärtan genom vinet The Dalmatian Dog”, Robert Karlsson Vd Testament Winery.

 

Kroatien växer som destination för gastronomisk turism

Sju restauranger runtom i Kroatien har förärats med Michelin-stjärnor. Landets utveckling som matdestination fortsätter när restaurangerna Noel i Zagreb och Draga di Lovrana i Lovran fick varsin 
Michelin-stjärna, medan Pelegrini i Šibenik, 360º i Dubrovnik och  Monte i Rovinj behöll sin Michelin-status under 2019. Dessutom har Bib Gourmand-listan nu sammanlagt tio restauranger, vilket är en fördubbling mot året innan. 51 restauranger i landet bär nu Michelin Plate-märket.

 

Den varma kroatiska hösten erbjuder många upplevelser för nordiska och övriga besökare. Hittills i år har Kroatien registrerat 67,9 miljoner turistövernattningar. Antalet ankommande turister har hittills i år nått 10,7 miljoner, eller 56 % fler än under hela 2020, enligt de uppgifter som samlats in av e-visitorplattformen. Av dessa 67,9 miljoner nätter bestod 57,8 miljoner övernattningar av utländska semesterfirare och 10,1 miljoner av kroater. De nordiska länderna ökade totalt sett med 280 procent jämfört med 2020 och från Sverige är ökningen 220 procent mer än 2020.

“Årets trender visar att säkerhet och kvalitet är avgörande faktorer när man väljer resmål. Vårt mål är att skapa hållbar turism med fokus på kvalitet och på gäster som är angelägna om att konsumera så många bekvämligheter som möjligt på sina resmål och därmed generera högre utgifter, vilket kan uppmuntra till nya investeringar i turistsektorn”, sade turistminister Nikolina Brnjac.

Kroatiens första prioritet är fortfarande säkerheten för dess invånare och besökare. Nödvändiga åtgärder vidtas kontinuerligt. I denna anda har de kroatiska myndigheterna infört och uppdaterat nya villkor för inresa i Kroatien för EU- och Schengenmedborgare. För närvarande måste alla passagerare, oavsett om de kommer från ett land som finns på den ”gröna listan” eller något annat färgat land enligt ECDC:s karta, uppvisa EU:s digitala COVID-certifikat eller något av de intyg som styrker vaccination, tillfrisknande osv. vid inresa i Kroatien. 

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.