Tegnér & Son har skapat världens exklusivaste glögg

Idag presenterar Svenska Kocklandslaget, vinmakaren Lars Torstenson och Tegnér & Son resultatet av sin målsättning att ta den klassiska juldrycken till absolut yttersta kulinariska nivå. Teamet har använt ett av världens finaste slottsviner, ett Grand Cru från Bordeaux, vilket smaksatts av Kocklandslags-coachen Marie Skogström, med bland annat svenskodlad saffran från Österlen. Resultatet är buteljerat i fem stycken glasflaskor som är handblåsta av ett konstnärskollektiv i Gustavsberg och som innehåller världens just nu mest exklusiva glögg.


En svensk tradition
Glöggens intåg i Sverige skedde redan under medeltiden, när man valde att att sockra och krydda vin av låg kvalitet, vilket sedan även värmdes och därmed föll sig naturligt att dricka under vinterhalvåret. Under 1800-talets senare del hade den svenske glöggmästaren Esaias Tegnér en målsättning att göra glögg baserat på ett vin av bättre kvalitet, utan att förstöra vinet med överdriven sötma. Denna idé har nu vintern 2022 tagits till sin yttersta spets när några av Sveriges främsta kockar och vinexperter gått samman och, tillsammans med Esaias barnbarns barnbarn Pontus Tegnér, förädlat den svenska juldrycken till absolut yttersta smakupplevelse.

Fransmännen gillar inte riktigt att vi kokar ett så exklusivt vin som ett Grand Cru i kastrull här uppe i Sverige, men ambitionen från vår sida har varit att ta glöggens smakupplevelse till sin absoluta spets, säger Kocklandslagets Marie Skogström.

Vinmakaren Lars Torstenson har haft fri tillgång till några av världens bästa viner och har utifrån det satt ihop en extraordinär vinbas, vilken Marie Skogström sedan experimenterat med och smaksatt med noga utvalda kryddor. Tre olika glöggrecept togs fram varav ett slutligen vann över allas smaklökar. Glöggen har en fyllig och torrare ton där den exceptionellt höga balansen i vinet framhålls och kombineras med traditionsenliga smaker så som krossade kakaobönor och citrus, men även nya inslag av exempelvis svenskodlad saffran och lagerblad.

Att få arbeta med så talangfulla människor och utmana oss att skapa något som aldrig gjorts förut är en ynnest för en glöggentusiast. Glögg är ju trots allt ett smaksatt vin, så att nu testa ett av världens bästa viner och få ett sådant här resultat visar verkligen att glögg är en kvalitetsdryck, säger Pontus Tegnér.


Hantverk i alla led
För att ta den unika glöggen ytterligare ett steg i traditionell riktning har ett antal av Sveriges främsta hantverkare bjudits in för att delta i projektet. Glöggen har tappats på fem stycken hantverksmässiga glasflaskor vilka är handblåsta av ett konstnärskollektiv i Gustavsberg. Därefter har flaskorna varsamt förslutits i fem stycken eklådor som vadderats av en sadelmakare med svenskt naturläder från Tärnsjö Garveri.


Först till kvarn
Vem som helst av Sveriges alla glöggentusiaster har möjlighet att komma över glöggen inför den stundande julen. Med lite skicklighet och tur så kommer en lycklig julfirare att kunna klicka hem en av de fem flaskorna via Systembolaget. Datum för släpp är den 7 December 2022 och priset den unika flaskan är 399 kr. För den som hellre undviker att förlita sig på tur kommer även en andra flaska finnas tillgänglig för servering per centiliter på Operakällaren. Även här gäller det dock att vara snabb, när flaskan är slut är så även chansen att provsmaka.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.