Digital lösning ska minska matsvinnet på Thoren Framtid Karlstad

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Matsvinnet ska minska och eleverna bli mättare. Nu kan eleverna på Thoren Framtid i Karlstad förbeställa sin skolmat varje vecka via en ny app från skolmatsleverantören MYFOODS.se.

Ett av ThorenGruppens hållbarhetsmål är att servera god, nyttig och hållbart producerad mat samt minska matsvinnet. Målet är att matsvinnet ska minska med 30 procent till 2025 och 50 procent till 2030.

På Thoren Framtid i Karlstad testar man nu en spännande digital lösning. Där ska nämligen högstadieeleverna nu välja och förbeställa vilken mat de ska äta varje vecka. Eleverna beställer maten via en app som leverantören MYFOODS.se tagit fram. De kan välja mellan tre rätter per dag och elevernas beställningar underlättar mycket för leverantören i sitt planerings- och hållbarhetsarbete.

– Vi har kört det här systemet analogt ett tag under våren och vi har märkt att det blir skillnad. Det blir mindre matsvinn och rester vilket är bra för oss, eleverna och för samhället. Det här blir ju också ett sätt för oss att få svart på vitt vilka maträtter som är populära och som barnen tycker om, säger Anas Al Akkad på MYFOODS.se i Karlstad.

Under våren har högstadieeleverna som sagt beställt mat ”analogt” varje vecka. Själva skolmatsappen har precis börjat användas i skarpt läge och rektor Marina Edman Hellgren tycker det känns som ett bra upplägg för högstadieeleverna.

– Det känns som en win-win. Eleverna äter förhoppningsvis mer och slänger mindre så att det blir mindre svinn, vilket är bra ur hållbarhetssynpunkt, säger Marina Edman Hellgren, rektor på Thoren Framtid i Karlstad.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.