Svenskarnas favoritfärg på kaffet

Mängden mjölk i kaffet är en högst individuell fråga. Nio av tio kaffe med mjölkdrickare ser på färgen om mängden mjölk är rätt för den egna smaken. Inför Kaffets dag den första oktober har mejeriföretaget Valio tagit reda på vilken färgnyans vi svenskar föredrar på kaffet. Preferenserna skiftar något från norr till söder men den gemensamma favoriten är den bruna nyansen 8B5C29.

I Sverige dricker sex av tio (58,6 procent) sitt kaffe med någon form av mjölkdryck i. Avslöjar kaffefärgen om det är för mycket eller för lite mjölk för ens smak? Nio av tio svenskar anser det. Bland de i Sverige som dricker kaffe med mjölk så är den vanligaste nyansen 8B5C29 enligt HEX-kodningen*. Det är nyansen man får fram om man häller en matsked Valio laktosfri mellanmjölk i en vit porslinskopp med 1,25 deciliter bryggkaffe**.

Undersökningen gav deltagarna en färgkarta med sex bruna nyanser att välja mellan. Nyanserna är baserade på hur det ser ut i en standardkopp kaffe med olika mängd Valio laktosfri mellanmjölk i.

– Ofta vet vi inte vilken mängd mjölk vi häller i för att få den perfekta nyansen. Det är i stället färgen på kaffet som avgör hur mycket man häller i. Därför hoppas vi att våra tydliga mängdanvisningar i form av kafferecept kan guida när du ber någon annan hälla mjölken i kaffet, kommenterar Anette Björnlund, Kommunikations- och hållbarhetschef på Valio i Sverige.

Kvinnor föredrar ljusare färg i koppen
Undersökningsresultatet visar att män föredrar mörkare och kvinnor ljusare kaffe. Den mörkaste nyansen i undersökningen är en kopp kaffe med en tredjedels matsked mjölk i. Bland de som föredrar den är 3 av 5 män. Medan nästan 7 av 10 som väljer den ljusaste nyansen, 1 dl mjölk på 1,25 dl kaffe, är kvinnor.

Olika färgpreferenser i landet
Stockholmarna har en viss tendens att ha mycket mjölk i kaffet. Av de som vill ha mest mjölk i kaffet är 25 procent huvudstadsbor men bara 6 procent från norra Sverige. Boende i södra mellersta Sverige har benägenhet att föredra ett mörkare kaffe, 37 procent av de som valde den mörkaste koppen är därifrån.

Hur du blandar storfavoriten

  • Brygg kaffe i kaffebryggare med lika många strukna matskedar eller kaffemått kaffe som koppar vatten.
  • Häll upp 1,25 dl nybryggt kaffe i din favoritkopp
  • Mät upp 15 gram eller 1 msk mjölk och häll det i koppen

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.