Annons
Annons

Åre Gastronomy Week är tillbaka tillsammans med Melleruds Pilsner och Årets Kock

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Åre Gastronomy Week går av stapeln för sjunde året i rad den 3–9 februari 2020 – festivalen är en hyllning till de kulinariska traditionerna i Jämtland och syftet är att lyfta den gastronomiska ådran som finns i och omkring Åre. Tillsammans med ekologiska Melleruds Alkoholfria Pilsner som samarbetspartner bygger arrangören för andra året i rad en pop-up restaurang på Åre Torg som bjuder på kulinariska upplevelser skapade av fem av Sveriges bästa kockar, alla vinnare av Årets Kock.

Med Åres högkvalitativa utbud av restauranger har skidorten blivit en destination för matintresserade fjällgäster från hela världen. Kommande säsong blir inget undantag. Åre Gastronomy Week är den perfekta veckan för de som uppskattar mat och dryck i kombination med skidåkning.

Flertalet av Åres restauranger och lokala mathantverkare aktiveras och bjuder in till oväntade upplevelser, specialmenyer och intressanta samarbeten. Ett nytt tillskott för året är en tillfällig, fristående studio på Åre Torg som kommer att fungera som en arena för de lokala aktörerna.

Pop-up restaurang med Årets Kock

Tillsammans med arrangören av Åre Gastronomy Week samlar Melleruds Pilsner fem vinnare av Årets Kock som under veckan komponerar smakupplevelser utöver det vanliga. På torget i hjärtat av Åre byggs pop-up restaurangen som kommer hålla öppet under veckan.

Råvarorna som ligger till grund för kockarnas menyer är hämtade från traktens skogar, fjäll och vattendrag. En varukorg av renaste slag, handplockad från jämtländska odlare, bönder och mathantverkare. Måltiderna kombineras med öl från Melleruds ekologiska produktserie för den optimala smakupplevelsen.

Pop-upen invigs måndagen den 3 februari av Martin Moses, vinnare av Årets Kock 2019. Till vardags är Martin köksmästare på SK Mat & Människor i Göteborg, en modern skandinavisk restaurang med en stjärna i Guide Michelin.

– Det ska bli väldigt roligt att göra en pop-up i Jämtlands gastronomiska högsäte. Jag ser specifikt fram emot att träffa och arbeta tillsammans med de lokala råvaruhantverkarna, säger Martin Moses.

Utöver Martin Moses förgylls restaurangen av ytterligare fyra stycken talanger. Nämligen David Lundqvist – Årets Kock 2018, Thomas Sjögren – Årets Kock 2015, Stefan Eriksson – Årets Kock 2005 och Jonas Dahlbom – Årets Kock 1996.

– Jag var med även under förra årets upplaga av Åre Gastronomy Week och lagade mat i pop-up restaurangen. Det är inspirerande att få förvalta de småskaliga producenternas råvaror – det bästa av Jämtlands skafferi, säger Thomas Sjögren.

Initiativtagarna till Åre Gastronomy Week är två lokala eldsjälar, paret Bri Stundon och Calle Hedman. Bri har nära band till Åres restaurangliv och har arbetat som kock på Dahlbom på Torget, Ölbaren, Arnes och har de senaste säsongerna varit kökschef på b’s, en liten sushirestaurang på Åregården. Calle arbetar till vardags som centrumutvecklare för Östersunds stadskärna på Destination Östersund AB och har lång erfarenhet som projektledare i evenemangsbranschen.

– Att ha med sig Melleruds och Årets Kock som samarbetspartners under Åre Gastronomy Week möjliggör en större satsning och viderutveckling av festivalen. Pop-up restaurangen på torget var mycket uppskattad under förra säsongen. Vi ser fram emot att vässa upplevelsen ytterligare samt att lyfta fram de lokala restaurangerna och matkreatörerna i Åre, säger Calle Hedman, en av initiativtagarna och projektledare av Åre Gastronomy Week.

 

Åre Gastronomy Week har etablerat sig som en stark destination i matsverige. Ett tydligt tecken på det är att organisationen bakom Årets Kock har valt att förlägga sin årliga konferens under festivalen vilket innebär att man samlar flertalet av de tidigare vinnarna samt nyckelpersoner inom föreningen.

– Vi har valt att gå in i ett samarbete mellan Melleruds Pilsner och Åre Gastronomy Week för att belysa det svenska mathantverket. Som ett öl med starka småstadsrötter och med en förkärlek till mat så kan Melleruds vara med och bidra till att kasta ljuset på Åre. Vi uppskattar att vi får ta del av den här arenan jämsides med de duktiga lokala aktörerna i Jämtland, säger Marcus Thollin, marknadschef för öl och cider på Spendrups.

Kockar som gästar pop-up restaurangen Martin Moses – Årets Kock 2019
David Lundqvist – Årets Kock 2018 Thomas Sjögren – Årets Kock 2015 Stefan Eriksson – Årets Kock 2005

Jonas Dahlbom – Årets Kock 1996
Läs mer om pop-up restaurangen och övriga programpunkter under Åre Gastronomy Week här –

http://aregastronomy.se/

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.