Skolavslutning + tanken om maten?!!!

Sweden national flag waving on a flagpole, blue cloudy sky background

Svenska skolavslutningar och studentfiranden är högtider som firas över hela landet. Skolavslutningar äger oftast rum i början av juni, medan studentfirandena oftast sker i slutet av maj eller början av juni. Här är en översikt över vad som vanligtvis händer på dessa tillfällen och vad man bör överväga när det gäller maten på bjudningen.

Skolavslutningar brukar vara lättsammare tillställningar som innefattar sånger och musikframföranden av eleverna. Föräldrar och lärare brukar närvara och njuta av festligheterna. Efter ceremonin brukar det vara vanligt att föräldrarna bjuder på något gott att äta och dricka för eleverna. Det kan vara allt från tårta och saft till glass och småkakor, beroende på vad som passar för tillfället.

För studentfirandena är det vanligt med lite mer påkostade fester. Studenter som avslutar gymnasiet samlas oftast tillsammans med sina familjer och nära vänner för en storslagen fest med en god middag och massor av underhållning. Det är inte ovanligt att det serveras en trerätters middag, där förrätt, varmrätt och efterrätt är väl avvägda och minnesvärda.

Om du planerar att laga mat för en studentfest finns det många faktorer att ta hänsyn till. Bland annat bör du tänka på budget, förväntat antal gäster och eventuella kostrestriktioner. En god idé är att lägga till rätter som kan förberedas i förväg, så att du inte behöver stressa på själva dagen.

Några rätter som ofta serveras på studentfester är till exempel lax, kyckling och grillat kött. Vegetariska alternativ som pastarätter och grönsakslasagne fungerar också väl. För förrätt kan man tänka på getostsallad eller räkcocktail, medan goda efterrätter kan bestå av cheesecake eller chokladmousse.

I slutändan är viktigaste aspekten att fira studenten på ett minnesvärt sätt för både den studerande och nära och kära runt omkring. Om du följer några av dessa tips kan du garantera att din studentfest blir en succé!

För dig som känner att kraven är enorma och inspirationen noll, så har jag här några tips som kommer göra att du både kan fira 6 juni & skolavslutningen i lugn och ro med maten fixad och klar…bara att njuta!

Pålägg gör livet godare och mackorna matigare. Louise Johansson har skapat mackor som inte går av för hackor med sina favoritpålägg från Lönneberga. Det är matiga middagsmackor, bjussiga mackor och mackornas macka – en riktigt härlig smörgåstårta.

För snart 100 år sedan lanserade Lönneberga den klassiska basturökta skinkan, idag har de ett brett sortiment; från skinka, kyckling, kalkon och salami till leverpastej och bredbart pålägg utan lever. Lätt att variera, lätt att hitta sin favorit.

­– Många håller hårt i sina påläggsvanor till frukost men för mackor man äter vid andra tillfällen finns en nyfikenhet och vilja att testa nytt. När vi åt Louise mackor kände vi direkt wow – så enkla och samtidigt så många spännande smakkombinationer, säger Irène Degerman, Brand Manager Lönneberga.

Ett riktigt drömuppdrag att få maxa mina favoritpålägg på goda mackor! Passar alltid och älskas av alla. Jag utgår ifrån smak och kvalitet när jag sätter mina recept, och det är exakt vad man får från Lönneberga, säger Louise Johansson, kock och Sveriges mästerkock premiäråret 2011.

Extra matiga mackor
Man får faktiskt äta mackor till middag, och lunch för den delen. Här kommer två riktigt matiga mackor.

Panino Salami Deluxe: italienarna är i framkant när det kommer till mackor, det har vi inspirerats av här när Lindösalamin Soltorkad Tomat får sällskap av stracciatella och melon. Magnifico!

Kalkon- & nektarin: Basturökt kalkon, mozzarella, söta nektariner och färsk timjan toppad med en fransk dijondressing. Smakmagi med salt, sött och allt man vill ha.

Bjussiga mackor
Ni vet en sån där macka man gärna packar i picknicken, skickar med barnen eller bara äter två av.

  • Skink- & fetacroissant: inte så mycket att orda om, frasig croissant med Extrarökt skinka och fetaoströra.
  • Kycklingpincho: skivad baguette med en smakrik kräm på soltorkad tomat med Kycklingmedvurst.
  • Kycklingrulle: klassisk utflyktsmacka där vi fyllt ett tunnbröd, rullat ihop och skivat i munsbitar. Här samsas Bredbart pålägg med ramslök, Extrarökt kyckling, sparris och avokado. En till tack!
  • Den perfekta kalasrätten och den härligaste mackan vi kan tänka oss. Massor med smakrika pålägg, lager på lager och till det krispiga grönsaker. Borde vi inte äta smörgåstårta oftare?

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.