Här behövdes ingen kaffe för att hålla energin.

Att träffa Fredrik och Filip var en sann fröjd, som alltid och vi behövde inte ens koffein eller andra stimulantia för att hålla oss igång! När man  träffas är det omöjligt att bli uttråkad, och det finns aldrig ett tråkigt ögonblick. Och framför allt. Det är aldrig en tyst sekund i sikte.

Efter att ha sett deras senaste film lämnade jag biografen med en blandning av känslor – lite ledsen, lite nostalgisk, men också otroligt lycklig. Jag kunde inte sluta tänka på filmen under hela resan hem, och jag kom till och med på mig själv med att le i backspegeln. Den här filmen har verkligen lämnat ett avtryck hos mig, på bästa möjliga sätt.

Filip Hammars  och Fredrik Wikingssons  har sedan debuten år 2000 varit på ständig jakt efter nya berättelser och format, och deras innovativa tillvägagångssätt har gjort dem till pionjärer inom film, TV, podcasts och som författare.

Det som började som en nära vänskap på 90-talet, då de båda arbetade på Aftonbladets nöjesredaktion, har blommat ut i en lång och framgångsrik karriär som inte bara har format Sveriges medielandskap, utan också revolutionerat podcastvärlden som vi känner den idag.

Det råder ingen tvekan om att duon har haft en enorm inverkan under 2018! Deras anmärkningsvärda framgång har gett glädje och lycka till otaliga människor. Det är fantastiskt att se hur deras hårda arbete och talang har lönat sig, och de har blivit en inspirationskälla för så många. Inte minst för mig själv Deras musik har fått människor att le och deras framträdanden har varit upplyftande och energigivande. 

Det är otroligt att bevittna det positiva inflytande de har haft på världen, och vi kan inte vänta med att se vad de har i beredskap för framtiden!

Fredag 1 mars 2024 hade Filip & Fredriks nya film DEN SISTA RESAN. I deras mest personliga film hittills tar de två vännerna med sig Filips skröpliga pappa Lars på en minst sagt händelserik sista resa till Frankrike, i hopp om att tända hans närmast obefintliga livsgnista igen.

DEN SISTA RESAN är en hjärtevärmande och rolig feelgoodfilm om vad som händer när en far-och-son-relation byter skepnad och hur vänskapen med sin bästa vän kan få en ny innebörd när man närmar sig 50.

 – Pappa har i flera år pratat om att han vill ha en ”sista konversation” med mig. Han har alltid varit dramatisk. Jag viftade ganska länge bort tanken på att gå honom till mötes, just av den anledningen. Saker kan lätt bli en självuppfyllande profetia. Men när jag märkte att han faktiskt gled djupare och djupare in i en depression, så kände jag mig tvungen att göra nåt för att hjälpa honom ut ur mörkret. Så jag tog med honom på den här resan, från Köping till den franska rivieran. Och det är den resan som blev den här filmen, berättar Filip Hammar. Han fortsätter:

  – När den här processen var i sin linda, så sa vår producent Lars Beckung att ”man vill göra en film, där biobesökarna när de lämnar salongen vill ringa sin mamma eller pappa”. Jag hoppas vi har lyckats med det. För man kan aldrig höra av sig till sina nära och kära för mycket!

 – Den här inspelningen och resan är det mest känslosamma jag varit inblandad i. Jag har ju känt Lars lika länge som jag känt Filip och hela det här projektet är gjort med hundra procents hjärta. Det i sig betyder såklart inte ett skit om filmen inte svänger, men kan man kombinera underhållning med en personlig och stark berättelse, då har man korn på nåt, och jag tycker fan att vi har det, säger Fredrik Wikingsson.

 – Jag har jobbat med Filip och Fredrik länge och med mycket och kanske borde jag ha vant mig vid att de ständigt återuppfinner och utvecklar sitt sätt att uttrycka sig, men den här filmen är ändå någonting helt nytt. Det är en film som berör och jag tror att svenska folket kommer att ta till sig denna lite annorlunda familjefilm, säger Lars Beckung som producerat filmen tillsammans med Petra Måhl. 

 – Vi är stolta distributörer av denna härliga, hjärtevärmande pärla till film. Vi ser mycket fram emot att få visa den för den svenska publiken över hela landet, säger Pia Norström, marknadschef Nordisk Film.

DEN SISTA RESAN
När Lars Hammar efter 40 år som älskad fransklärare i Köping går i pension ser han framför sig en ljuvlig “tredje ålder” med resor, vin och upplevelser tillsammans med sin fru Tiina. Men det blir inte som han tänkt sig. I stället för att ta för sig av livets goda blir Lars alltmer passiv och viljelös hemma i sin läderfåtölj, till både Tiinas och deras son Filips stora frustration, och förtvivlan.

Då får Filip en idé – att ta sin skröpliga gamla far till hans älskade Frankrike och låta honom återse de platser som han älskat mest i livet. Genom att göra samma bilresa som familjen brukade göra när Filip var barn och i hemlighet iscensätta några av livets härligaste ögonblick hoppas han kunna tända Lars livsgnista igen.

Till sin hjälp tar Filip sin bästa vän Fredrik, några rejäla doser optimism och påhittighet samt en gammal orange Renault 4. Äventyret kan börja!

Se filmen , ni har aldrig sett något liknande på Svenska filmduken! Och visste du att med sina hittills uppnådda 315 440 biobesökare så slår DEN SISTA RESAN det tidigare rekordet, som hölls av Stefan Jarls ”Ett anständigt liv”, och är nu den dokumentär som setts av flest biobesökare någonsin.

Camilla Publiceringschef Xperhotelsandtable.se

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.