Choklad bringar lycka.

Chokladens historia går tusentals år tillbaka i tiden. Den forntida mesoamerikanska civilisationen, inklusive mayaindianerna och aztekerna, drack choklad som en bitter dryck gjord på rostade kakaobönor. Chokladen ansågs ha magiska, till och med gudomliga, egenskaper och användes ofta i religiösa ceremonier.
 

Den första chokladfabriken grundades i Schweiz i början av 1800-talet, och kort därefter uppfanns mjölkchokladen. Den nya versionen av choklad blev omåttligt populär och i slutet av århundradet introducerades fasta chokladkakor.

Under första och andra världskriget blev choklad ett populärt livsmedel för soldater på grund av dess höga kalorivärde och långa hållbarhet. Chokladföretag som Hershey’s försåg soldaterna med specialtillverkade chokladkakor som kunde stå emot extrema temperaturer och tuffa förhållanden.

Idag avnjuts choklad över hela världen i en mängd olika former, som chokladkakor, tryffel och fudge. Det är också en populär ingrediens i desserter, bakverk och till och med salta rätter. Efterfrågan på choklad fortsätter att öka, och med den behovet av hållbara och etiska metoder för att säkerställa framtiden för denna älskade godbit.

Jag har en djup kärlek till choklad. Jag undrar ofta vad det är som gör att jag verkligen älskar choklad. Det finns tillfällen då jag försöker vara snäll mot mig själv och undvika choklad. 

Jag försöker ersätta den med ett äpple eller något annat i fruktväg. Det fungerar ungefär tre eller fyra gånger. Sedan blir suget för starkt och jag dyker in i en butik för att köpa lite choklad. Jag är dock inte lojal mot ett visst märke eller en viss typ, här freestylar ja hårt. 

Ibland är jag sugen på Plopp och andra dagar är det kexchoklad. Nyligen fick jag möjlighet att prova två nya produkter från Fazer. De har introducerat en ny linje som heter “ÖGON” i sitt varumärke, och det handlar om att “ät” choklad. 

Det kan låta konstigt, eftersom varumärket ÖGON ofta förknippas med kakor och bakning. Men den här chokladen är perfekt att sluka under en biltur, lita på mig… Jag har provat det. Så vad försöker jag förmedla med det här inlägget? Jo, att sluta med choklad är dumt, särskilt när det ständigt finns nya och läckra alternativ som dessa två!

Camilla/ publiceringschef Xperhotelsandtable.se

Här är ett recept på en läcker chokladcheesecake:

Ingredienser:

1 1/2 dl smulor av chokladkakor
1/4 kopp smält smör
24 g färskost
1 dl strösocker
1/4 dl kakaopulver
4 ägg
1 tsk vaniljextrakt
1/2 dl chokladbitar

Instruktioner:

Förvärm ugnen till 160°C.
Blanda kaksmulorna och det smälta smöret i en medelstor skål. Tryck ut blandningen på botten av en 9-tums springform.
Vispa ihop färskost, socker och kakaopulver i en stor skål till en jämn smet. Tillsätt äggen ett i taget och vispa väl efter varje tillsats. Rör i vaniljextraktet.
Häll cheesecakeblandningen över botten och jämna till med en slickepott.
Strö chokladbitarna över toppen av cheesecaken.
Grädda i 50-60 minuter, eller tills mitten nästan har stelnat.
Låt cheesecaken svalna till rumstemperatur innan den ställs i kylen i minst 2 timmar eller över natten.
Servera kyld och njut!
Denna chokladcheesecake är den perfekta desserten för alla tillfällen, och den kommer garanterat att tillfredsställa alla chokladälskares begär. Glöm inte att du kan göra flera lager med olika choklad som fyllning 😉

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.