Första stoppet på bilresan, sen är vi igång….

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Drygt 6 av tio (62 %) bilförare har kört så trötta att det skulle kunna påverka deras körning, och en av sju (15 %) har någon gång slumrat till bakom ratten. Värst är problemet bland män och bilförare i åldern 18–49 år. I dessa grupper har drygt 7 av 10 kört trötta och en av fem män (20 %) har slumrat till bakom ratten. Det visar en färsk undersökning genomförd av Novus, på uppdrag av Circle K.

Trötthet bakom ratten är bidragande orsak i 10–40 procent av alla trafikolyckor*. Inför ännu en Hemestersommar vill Circle K synliggöra problemet och uppmana alla bilister att köra med förnuft i sommar.

– Det är alarmerande att se hur vanligt det är att köra för trött, eller till och med somna bakom ratten. Samtidigt är det något vi sällan pratar om, kanske delvis för att det saknas ett ord som beskriver företeelsen. Därför introducerar vi nu ordet ”rattsnooze”, en utgångspunkt för att prata om att pauser kan vara livsviktiga när man kör. Det bästa är att ta en tupplur, men även ett par varv runt bilen eller en glasspaus kan räcka när man kört för länge, säger Erika Söderlund, Kommunikationschef på Circle K.

Strategierna för att hålla sig vaken och pigg bakom ratten skiljer sig mellan åldrarna och könen. Vanligast är att stanna till och vila (63 %), att öppna fönstret eller dricka kaffe/te (37 %), prata med medresenärer (31 %), sänka värmen (28 %), äta godis/snacks eller sjunga med i musiken (27 %).

Valet av musik för att hålla sig vaken skiftar mellan könen, där 7 av 10 kvinnor (69 %) väljer pop i första hand och män väljer rock i första hand (52 %). Var femte (22 %) man i åldern 18–29 år väljer helst techno och nära var tionde svensk (7 %) föredrar tystnad.

– Det är viktigt att vara uppmärksam på sina egna trötthetssignaler, och inse att det inte går att förutsäga när man blir farligt trött – det kan ingen göra – det enda säkra när trötthetskänslan kommer är att avbryta körningen och helst ta en tupplur, säger Anna Anund, Forskningschef på VTI.

Fler siffror ur undersökningen:

  • Vanligast är att stanna till på är en rastplats (52 %), följt av bensinstation (39 %)
  • Norrlänningar (22 %) rapporterar i högre grad att de har slumrat till bakom ratten
  • Mer än varannan (55 %) person i åldern 18–29 år sjunger med i musiken för att hålla sig vaken
  • Kvinnor uppger i högre utsträckning att de aldrig varit så trötta att det skulle kunnat påverkat deras körförmåga (44%)
 – Som ni förstår så är vila, stop och återhämtning väldigt viktigt för både föraren och dennes medresenärer. Vi på Xperhotelsandtable reser en hel del runt i Sveriges avlånga land och lägger verkligen stor vikt med att stanna för att fylla på med energi samt vila. 


Vi skulle vilja tipsa om några produkter som du hittar på stationen Circle K som blivit lite av våra favoriter på bilresan och en mack som vi gärna stanna vid då stationen har så mycket mer än en “tank” för bilen…

…Tänkt på på hur viktigt det är med att vara just utvilad, och ta pauser när du kör bil. Circle K finns  strategiskt utplacerat runt om i vårt land. 
Så,  packa bilen, in med ungarna och ladda upp på närmaste  station med godsaker för resan.. 

Här kommer våra tips för en lyckad resa och ett tyst, baksäte med glada barn!
 
För dig som äter veggie eller bara känner för att ha ett lättare och gott veggie-alternativ så föreslår vi denna wrap. Fylld med veganskfärs och massa krispiga grönsaker. Så god, så fräsch.
Iskaffe: Det är perfekt att starta resan med i bilen. Denna kaffe har en fin sötma, tydlig kaffesmak och det bästa. Den är kall och du kan med fördel spara lite på den.  Och självklart kan du välja mellan olika smaker på stationen, vår favorit är den med vaniljsmak.
Här är en favorit för oss. Mackan med lite lätt hetta och med biff. Så god wrap och så otroligt krispiga grönsaker. Detta är en macka som man gärna lutar sig tillbaka i bilen och njuter på resan, köp gärna två för man kan inte sluta äta den.
För dig som behöver något rejält och som kanske är förare av bilen tidigt en morgon. Då föreslår vi denna macka. Det är liksom, allt i ett. En rejäl macka med pannbiff & ägg. Wow!!
Dessa mackor med Skagernröra som fyllning är verkligen festliga. Detta är en lättsam och god macka som man förtär enkelt och upplevelsen av mackan är att den inte är tung utan sitter fint i magen. Barnen i vår testgrupp älskar att smörgåsen är en , triangel 
Klassiker, ostgiffel med en skiva paprika på. Mums passar perfekt till en kopp svartkaffe. Detta är enkelt med ack så gott. Perfekt som mellis efter vägen. En riktig “snutfika ” som ett av barnen i testgruppen sa.
Alltså WOW! Detta var något som barnen i testgruppen blev stormförtjusta i och vi vuxna också om sanningen ska fram. Denna iskalla dryck med lätt kolsyra kittlar som glitter på tungan och har otroligt fina smaker. Finns fler olika smaker att välja mellan. Det vi tyckte var bäst med drycken är att det var rejäla muggar och därmed mycket dryck. 
En varm sommardag i bilen svalkar drycken riktigt bra, stor som liten mun. Dessa måste ni testa. En blandning mellan isglass och dricka
Denna macka är jättestor! Mycket god med ost och en rökt skinkbit som fyllning. Att den var så stor gjorde barnen förtjusta i mackan, och de delade gärna. Så ett tips. En macka att dela i baksätet!
För dig som vill spara lite och kanske vill slänga in något i kylfacket på bilen så tipsar vi om denna dryck. Kall och god kaffe finns i några olika smaker. Vi gillade karamell bäst!
Denna kombination blev framröstad som den bästa från macken och en kombination som testgruppen gärna ser på resan.

Våra varma favoriter korv pizza kebab

Korven: Det är för det mesta alltid populärt att bjuda på korv med bröd. Vi väljer att prova denna variant som är en ostkorv. Mycket god och tydlig smak av ost i denna korv. Vi väljer även detta brödet (se bild) . Enkelt att hantera i bilen och så väljer man såklart sås själv så den blir personlig. Gott

Pizzan: Ja pizzan! helt underbart god. Detta är en Calzone , sprängdfylld med skinka och massor med ost ( finns även som veggie) vi älskar den. Brödet är så gott och man har inte snålat med fyllningen. Detta är en rätt som dämpar hungern för den långa bilresan.

Kebaben: Utsökt, mycket god och fräsch  kebab som serveras med rikligt med sås och fin kebab i ett mjukt och gott bröd. Det var för oss lite oväntat att kunna inhandla en sån kvalitativ kebab på en “bensinstation” men oj vad vi blev imponerade av denna rätt. Måste testas och passar perfekt i bilen att  äta.

Dessa tre val tycker vi i testgruppen på Xperhotelsandtable är bra kombinationer som frukost i bilen, och något att ladda med för bilföraren som kör tidigt på morgonen mot semestermålet i Sverige.

Glöm inte en kopp Circle K:s räddade kaffe.

Circle K:s räddade kaffe. Kaffet är ett resultat av det mångåriga samarbetet med Löfbergs, som nu tagit fram ett kaffe på bönor som annars riskerat bli svinn i rosteriet. Kaffet är unikt i sitt slag och är en blandning av tre sorter från Syd- och Centralamerika samt Östafrika. Satsningen säkerställer en besparing på ca 28 ton CO2 och finns bara på Circle K.

Skönhetsfläckar på förpackningen, skadad streckkod eller fel vikt är oundvikligt i de flesta produktioner inom livsmedelsindustrin och innebär att produkten ofta inte kan säljas vidare till kund. Eftersom 80–90 % av kaffets klimatpåverkan sker i odlarland är det viktigt att minimera spillet av färdig produkt. I det nya samarbetet säkerställer Circle K och Löfbergs att kaffet tas omhand genom att tre olika sorter kombineras till en ny unik blandning.

– Den här satsningen är otroligt spännande och det känns väldigt bra att vi kan bidra till att varje böna når kaffekoppen. Vi säljer cirka 11 miljoner koppar kaffe varje år på våra stationer och med de här limiterade blandningarna säkerställer vi att 6 ton kaffe inte svinnas. Att kaffet är unikt och limiterat gör inte saken sämre, säger Martin Stenberg, Senior Category Manager Food på Circle K.

 

De limiterade blandningarna består av 100 % arabicabönor från tre olika sorters kaffe från Syd- och Centralamerika samt Östafrika, som blandas utifrån tillgång för stunden. Att det är just dessa tre kaffesorter som blandas är dock ingen slump, då de har egenskaper som gifter sig fint med varandra. Resultatet är ett fylligt och välbalanserat kaffe med toner av tropisk frukt.

– Inget gör oss så lyckliga som att hitta sätt att undvika att kaffe kasseras och att de bönor som odlats, plockats, transporterats och förädlats verkligen når koppen. Vi arbetar på olika sätt för att hantera och minimera svinnet, och genom samarbetet med Circle K har vi hittat en lösning som ger ny, spännande smakupplevelse, säger Martin Löfberg, Chief Purchasing Officer på Löfbergs.

Den första omgången finns tillgänglig från slutet av maj t.o.m. september och ersätts av en helt ny blandning i oktober. Kaffet kommer endast att finnas under dessa perioder, så det gäller att passa på om man hittar en ny favorit.

Om Circle K Sverige AB
Vi har ca 760 drivmedelsstationer anpassade för både personbilar och tung trafik. Av dessa är nästan 300 fullservicestationer där vi erbjuder drivmedel som tar dig längre, fräsch och näringsriktig mat, gott ekologiskt och rättvisemärkt kaffe, biluthyrning, biltvätt och spolarvätska på pump.

Vi fortsätter att satsa på att bli en ännu tydligare matdestination. Det handlar om att erbjuda människor god och hälsosam mat längs vägen och vara en plats där hela familjen ska kunna stanna för att äta, ta en paus och umgås.

Klimatet och miljön är frågor som engagerar oss och vi arbetar ständigt för att kunna erbjuda fler intressanta och miljöanpassade drivmedelsalternativ. Var fjärde liter drivmedel vi säljer är förnybar! Några av dem är HVO100, biodiesel B100, biogas, etanol och ED95. Vi tror på elbilens framtid och vi har idag ett stort nätverk av snabbladdare längs med de störst trafikerade vägarna i Sverige. Vår ambition är att bli Sveriges största destination för snabbladdning och supersnabbladdning.

Varje dag besöker en kvarts miljon kunder oss och vi har ca 3500 medarbetare med högsta prioritet på att göra det enkelt och smidigt för dig som besöker oss.

Circle K Sverige är en del av den Kanadensiska koncernen Alimentation Couche-Tard Inc (Couche-tard) som är ett världsledande servicehandelsföretag med huvudkontor i Laval, Kanada.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.