Resa i jul? – Vías Verdes i Spanien!

Vill du njuta av storslagen natur och behagligt väder under julledigheten? Utforska Vías Verdes eller ”Gröna vägar” som är gamla järnvägsspår förvandlade till vandrings- och cykelleder. Dessa natursköna vägar slingrar sig genom vackra landskap, tunnlar och broar.

Vías Verdes är lättillgängliga och enkla att ta sig fram på, dessutom är de säkra eftersom motorfordon inte får framföras. Längs vägarna finns dessutom gamla tågstationer omgjorda till mysiga hotell, vandrarhem eller informationscenter. Det finns mer än 2 800 kilometer gröna vägar och 120 rutter spridda över nästan hela Spanien och många av dem kan visualiseras i kartografin av Google Maps.

Nedan hittar du några av de Vías Verdes som överstiger 50 kilometer, så att du kan planera flera dagar för att njuta av turerna.

Vía Verde Baskien-Navarra Järnvägen, mellan Baskien och Navarra.

Detta är en rutt på mer än 100 kilometer som förbinder Vitoria (Baskien) med Estella-Lizarra (Navarra). Njut av omväxlande bergsområden och stora slätter. Den mittersta delen av turen är mer krävande, särskilt bestigningen av hamnen i Guereñu men när du kommer in i Navarra blir rutten mer bekväm längs floden Ega. Upplev även området på natten för att njuta av en klar himmel perfekt för stjärnskådning! Av denna anledning har rutten förklarats som Starlight Trail.

Vía Verde de Ojos Negros, mellan Valencia och Aragon.

Det här är den längsta gröna vägen i Spanien och överstiger hela 150 kilometer. Vägen går från provinsen Teruel (Aragon) till Valencia och passerar genom provinsen Castellón. Rutten fortsätter sedan från Sierra de Javalambre med sina vackra tall- , ek- och enbärsskogar och når slutligen Valencias odlingslandskap vid Medelhavets stränder. En stor del av sträckan är asfalterad och det finns många broar, viadukter och små rustika landsbygdshus som är typiska för området.

Vía Verde del Aceite, i Andalusien.

De oändliga fälten av olivträd är kännetecknet för denna gröna väg som går mellan Jaén och Córdoba. Mycket karakteristiskt är dess 13 metallbroar från 1800-talet som är utspridda längs den 125 kilometer långa sträckan. En rekommenderad plan är att besöka några av städerna på vägen som Baena, Zuheros, Lucena eller Puente Genil. Där kan du lära dig mer om den mest kända produkten i området: Extra Virgin Olivolja.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.