När sommaren på Kanarieöarna sakta går mot sitt slut, träder ögruppen in i en ny och spännande gastronomisk säsong. Från september till december förvandlas Kanarieöarna till en kulinarisk destination med flertalet evenemang där traditionella smaker möter innovativ matlagning – alltid med lokala råvaror i fokus.
Som vanligt under höstsäsongen på Kanarieöarna, är kalendern fylld med evenemang som lyfter fram öarnas rika matkultur. Lokala jordbrukare, boskapsuppfödare och fiskare samarbetar med både lokala och internationella kockar för att erbjuda en rad aktiviteter, från matlagningskurser till provsmakningar.
La Gomeras Gastronomifestival
Mellan den 21 och 24 september arrangeras La Gomeras Gastronomifestival på Plaza de La Constitución i öns huvudstad San Sebastián. Festivalen erbjuder matlagningskurser, provsmakningar och musikframträdanden, och är ett utmärkt tillfälle för alla matälskare att upptäcka öns kulinariska skatter.
Ruta del Gallo på La Palma
I början på november arrangeras den välkända matmässan Ruta del Gallo i staden Los Llanos de Aridane. Här kan besökare njuta av tapas tillagade med lokala råvaror från de tre grannstäderna Los Llanos, El Paso och Tazacorte.
Smaka på Lanzarote
I slutet av november samlas över 150 utställare vid Saborea Lanzarote, en tvådagars matfestival som vid senaste upplagan lockade över 50 000 besökare. Här möts lokala råvaror med nyskapande matlagning vilket resulterar i spännande kulinariska upplevelser.
Slutligen, som en särskild höjdpunkt under höstens kulinariska säsong bör man inte missa att besöka en av ögruppens många guachinches. Dessa enkla och familjedrivna matställen, särskilt vanliga på Teneriffa, erbjuder en genuin inblick i Kanarieöarnas matkultur. Ursprungligen skapades guachinches av vinproducenter som ville sälja sitt eget vin direkt till kunder efter druvskörden. För att locka besökare började de servera enkla, hemlagade rätter som komplement till vinet. Ett besök på en guachinche är kanske det bästa sättet att njuta av kanarisk mat i en traditionell atmosfär.