Livsmedelsföretaget Paulig utforskar nu alternativa och effektivare sätt att skydda naturen och dess resurser. Tillsammans med jordbrukare runtom i Europa testar och utvärderar de innovativa metoder för veteproduktion. Med stöd av omfattande data, insamlad av den svenska startupen Improvin’, kan företaget aktivt minska matens klimatpåverkan. En av datakällorna är satellitbilder.
Klimatpåverkan från livsmedelsproduktionen beror till stor del på hur ingredienserna odlas. För Pauligs produkter, som tortillachips och wraps, innebär det ett fokus på veteodlingen. Ett nära samarbete med jordbrukarna är avgörande för att kunna hantera våra gemensamma utmaningar: att minska koldioxidutsläppen, stärka växtförädlingen, förbättra den biologiska mångfalden och bevara friska jordar.
Samarbetet mellan Paulig och lantbrukarna fokuserar på att samla in hållbarhetsdata från gårdarna för att mäta och minska klimatavtrycket. Projektet använder digital infrastruktur som byggts av det svenska klimatteknikföretaget Improvin’.
Improvin’s AI-baserade teknik samlar in information från olika källor, inklusive växtodlingssystem och satellitbilder, för att beräkna koldioxidutsläpp och påverkan på den biologiska mångfalden för det vetet som Paulig köper in. För lantbrukarna och Paulig innebär den automatiserade datainsamlingen snabbare, enklare och mycket mer noggrann hållbarhetsdata jämfört med tidigare, manuella, metoder.
“Detta är ett viktigt steg för oss i att kartlägga våra ingrediensers klimatavtryck med hjälp av exakta data på fältnivå. Vi är ivriga att förstå var vi står idag och identifiera förbättringsområden. Primärdata från gårdar kommer att vara till stor hjälp när vi ska spåra resultaten av våra åtgärder och fatta välgrundade beslut om vägen framåt“, säger Salla Sulasuo, hållbarhetsdirektör på Paulig.
Teknik som mäter och minskar klimatpåverkan i livsmedelsproduktionen
Att mäta klimatpåverkan från livsmedelsingredienser, som vete, kräver mycket information. Improvins system övervakar och samlar automatiskt in information från vetets hela tillväxtresa: från sådd till skörd, till kvarn och bearbetning, och hela vägen till ett nytt lass vete når Pauligs fabriker.
En av de viktigaste informationskällorna är satellitbilder. De ger värdefull information om grödor, skörd och jordbruksmetoder. I kombination med väderdata hjälper bilderna till att förutse storleken på framtida skördar.
Dessutom får Improvins system information från de kvarnar som bearbetar vetet. Detta är användbart eftersom de producerade volymerna och deras kvalitet, såsom hur mycket torkning de kräver, påverkar miljöavtrycket avsevärt.
Jordhälsan är en annan viktig indikator på miljöpåverkan och biologisk mångfald. En friskare jord är mer fertil och kan absorbera mer kol från atmosfären. För att bedöma jordkvaliteten analyserar systemet information såsom växtföljder.
“Det finns några nyckelfaktorer som har en stor inverkan på klimatavtrycket för alla typer av spannmål. Att känna till skördens storlek, växtföljden, gödseltyper och mängden gödsel som använts ger en bra indikation på koldioxidavtrycket och påverkan på den biologiska mångfalden“, säger Niklas Wallsargård, VD för Improvin’.
Med hjälp av all denna information kan Paulig och jordbrukarna driva förändring där det behövs och minska klimatpåverkan från vetet, med början på fälten.
En föregångare inom hållbarhet
Paulig strävar efter att leda livsmedels- och dryckesindustrin genom ett engagemang för hållbarhet, innovativ produktutveckling och digital transformation, med målet att skapa en positiv inverkan på planeten och erbjuda konsumenterna smakrika upplevelser.
“Paulig har satt upp ambitiösa hållbarhetsmål som verifierats av Science Based Targets Initiative, vilka är i linje med den globala målet på 1,5 grader. Bland dessa mål har vi ett åtagande att minska värdekedjans utsläpp, de så kallade Scope 3-utsläppen, med 50% till 2030. Vårt uppdrag att bli en föregångare i Europa och vi kommer att använda vår påverkanskrets maximalt för att nå detta mål“, säger Rolf Ladau, vd och koncernchef på Paulig.