Prisvärd cool-climate chardonnay från en av Australiens mest stabila vinmakare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Vinmakaren Steve Webber spelade en viktig roll när Australiensiska De Bortoli expanderade sin vinproduktion i “cool-climate” regioner. Dixons Creek i Australiens Yarra Valley var nämligen platsen där Webber och hans fru Leanne De Bortoli, barnbarn till familjeföretagets grundare, slog ner bopålarna 1989. Sedan dess har paret satt egendomen på kartan genom sina välgjorda viner. Pinot Noir och Chardonnay är deras specialiteter och stor omsorgs läggs på att följa druvorna hela vägen från vingård till flaska. Filosofin är att det hårdaste arbetet ska ske i vingården medan vinifieringen ska präglas av ett “hands-off” tillvägagångssätt.

Därmed är det inte inte sagt att Webber inte lägger ner sin själ i vinmakningen. Målet är alltid att lyfta fram vinernas naturliga karaktär. Druvorna handplockas när de nått perfekt balans, eftertänksam vinmakning och försiktig användning av ek är Webbers främsta verktyg då han skapar vinerna som blivit kända  för sin lättillgängliga elegans. 

Under sin långa karriär som inleddes med studier och arbete vid sidan av inflytelserika vinmakare, bland annat på Lindemans, har Webber nu nått en status som prisbelönad och hyllad dignitet inom sin profession.

Chardonnay är en av Webbers favoritdruvor och alltid en kär utmaning eftersom den bjuder motstånd när det handlar om att få fram karaktären från växtplatsen. Samtidigt är just Yarra Valley, enligt Webber, den bästa platsen i Australien när det gäller att spegla terroir genom chardonnayviner.

2019 Estate Chardonnay är en torr chardonnay gjord på handplockade druvor från De Bortolis Dixons Creek Estate. Rankorna har en ålder som varierar mellan 44 och 26 år. Druvorna pressas försiktigt och de olika plottarna vinifieras separat innan vinet tappas över till gamla franska ekfat där fermentering sker. 

Vinet har en frisk doft där citrus och florala toner dominerar vid sidan av en mjuk nötighet. Vinet är medelfylligt med påtagliga mineraltoner, inslag av persika, vita blommor, grape och en livlig energi som mynnar ut i en lång krämig eftersmak. 

De Bortoli 2019 Estate Chardonnay 

Antal: 2 400 buteljer.

Artikelnummer: 92006

Pris: 149 kr.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.