En svår årgång som lyckats väl på grund av ett unikt vingårdsläge.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Äntligen en ny kvalitetsbarolo i fasta sortimentet på Systembolaget. Från välkända och anrika producenten Paolo Scavino men från den mindre kända appellationen D.O.C.G. Bricco Ambrogio, beläget i byn Roddi i nordöstra delen av Barolo. Årgången 2014 var en av de mest komplexa att hantera i vingårdarna under de senaste åren men som med en gynnsam höst visade sig bli positivt överraskande när det gällde druvornas kvalitet. Ett exceptionellt vin i fasta sortimentet som vi är mycket glada och stolta över.

Enrico Scavino nosade till sig denna vingård redan redan 2001 med fingertoppskänsla att det skulle bli ett framtida guldläge. Bricco Ambrogio är den enda klassificerade “crun” i byn Roddi. Familjen Scavino äger här ca 7 ha vingårdar varav ca 5 ha odlas med Nebbiolo till detta vingårdsklassificerade vin. Vingården Bricco Ambrogio ligger på 275 möh i norra Barolo i syd- sydostlig exponering med en sandig jordmån av Sant’Agata Fossili Marls och kalksten. Området ges varma dagar och svala nätter vilket är speciellt gynnsamt för mognadsgraden på druvorna. Denna naturliga temperaturkontroll ger friska och komplexa aromer. Det har gett ett stort, intensivt och mångfacetterat aromatiskt spektrum som bjuder en mjuk textur och kropp med djup och eleganta, mjuka tanniner.

2014 befarades bli en årgång som inte kom att omskrivas i historieböckerna. Ett år med stora variationer, från en blöt vinter, via en kall vår och till en början varm fin sommar. Sen kom hagelstormar som gick hårt åt många vingårdar i Barolo. Flera producenter valde att inte göra sina vingårdsbetecknade viner men Paolo Scavinos gårdar klarade sig undan haglet och de hade tålamodet att vänta ut sin nebbiolo. Skörden blev naturligt lägre, ca 20 % mindre än 2013, men av exceptionell kvalitet och efter noggrann gallring och selektering blev det en mycket lyckad vinifiering.

Vinifiering:

Noggrann selektering, handplockade, avstjälkade och krossade druvor jäste med egna jäststammar i temperaturkontrollerade ståltankar följt av malolaktisk fermentering på 225 liters fat. Vinet växte sedan till sig 10 månader i neutrala franska barriquer och ytterligare 12 månader i stora fat. 10 månader i rostfritt stål följt av 10 månaders lagring på flaska innan försäljning.

Vinet:

Namn: Paolo Scavino Barolo Bricco Ambrogio | Årgång: 2014 | Ursprung: Italien, Piemonte, Barolo | 
Druva/Råvara: Nebbiolo 100 % | Alkoholhalt: 14 % | Storlek/förpackning: Flaska 750 ml |
Art. Nr: 2440 på Systembolaget | Pris: 649 kr | Lansering: 2020-12-01 | Sortiment: Fast Sortiment |

Karaktär:

Stor nyanserad doft med djup mörk frukt av körsbär, rosor, viol och en ljuvlig kryddighet. Smaken är torr och nyanserad av torkade körsbär, nypon, pomerans och kryddor med balanserade tanniner. Ett härligt långt och elegant slut. Passar bra till smakrika kötträtter av vilt och lamm. Vinet kan lagras i 10-15 år.

Producenten:

I byn Castiglione Falletto i hjärtat av Barolo, Langhe, hittar vi producenten Azienda Vitivinicola Paolo Scavino. Vinhuset bär namn efter grundaren Paolo Scavino, som gjorde det första vinet 1921. Idag är det andra och tredje generationen vid rodret. Pappa Enrico Scavino som följt sin fars fotspår sedan barnsben och hans två döttrar Enrica och Elisa, delar nu arbetet i vingården och källaren. Familjen Scavino övertygar att vinerna ”görs i vingården” och att sambandet mellan natur, jordmån, årstid och årgång spelar en mycket stor roll för vad vinet slutligen smakar i glaset.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.