Prestigevin från Teschs förnämsta vingårdsläge

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Tyska Tesch gör fina, torra, uttrycksfulla och mineraliska rieslingviner. Speciellt deras specifika vingårdsviner har hög status på stjärnrestaurangernas vinlistor världen över. Nu lanseras Löhrer Berg Riesling 2018 gjord på druvorna från ett av regionen Nahes absoluta topplägen.

Teschs historia går tillbaka till början av 1700-talet men idag anses det vara ett av Tysklands mest innovativa vinföretag. Här lämnas inget åt slumpen och sedan 1997 då Dr Martin Tesch som tionde generationens vinmakare tog över har han styrt vinmakningen med stor finess och perfektion in i minsta detalj.

För att verkligen kunna fokusera på kvalitet började han med att halvera odlingsarealen samt att alla nordsluttningar som han ansåg producerade sämre druvor har fått växa igen. Han har också renodlat så att Tesch nu till 90% odlar rieslingdruvor och endast små andelar Pinot Blanc och Pinot Noir.

Odlingarna sköts enligt hållbara principer utan användning av ogräs- eller insektsmedel eller konstgödning. 2018 mognade druvorna tidigt och skörden startade redan i slutet av augusti. Druvorna avsedda för högkvalitativa söta viner skördades däremot först i oktober. Det optimala höstvädret möjliggjorde den sena skörden. Perfekt mognad och helt friska druvor kom att känneteckna skörden 2018 i Nahe. 

Löhrer Berg anses vara den förnämsta odlingsplatsen för Teschs fina rieslingdruvor, det är en av Nahes äldsta rieslingvingårdar. Här har odlats riesling sedan i slutet av 1600-talet då biskopen i regionen bestämde att det skulle vara så. Idag är vinstockarna här mer än 40 år gamla och deras rötter når djupt ner i den grusiga lerjorden där naturliga källor förser dem med friskt vatten.

Druvorna till Löhrer Berg Riesling 2018 handplockas och pressas efter några timmars maceration. Fermentering sker vid 15-19°,  vinet får sedan vila på sin jästfällning i 4-5 månader innan det klarnats, filtrerats och buteljerats. Färgen är ljus gul med gröna inslag. Det är en torr men ändå mjuk Riesling med fin mineralet. Medium kropp, djupa tropiska frukttoner som utvecklas fint under tid. Vinet passar bra till många olika typer av mat och är perfekt till fisk, skaldjur och fågel. Alkoholhalten är 12,5% vol med en restsötma om 4,7 g/liter. Vinet serveras vid 8-10° och kan lagras i upp till 15 år. 

Artikelnummer: 95154

Pris: 185 kr

Lansering: 13 September

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.