Nyheter från Chateau Musar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

I Sverige händer det mycket för Chateau Musar, nya årgången Chateau Musar 2013 finns att hitta i butik och två exklusiva lanseringar släpps under hösten. Först ut är Chateau Musar 1999 15 september följt av Chateau Musar 2001 20 oktober. Men i Libanon är tankarna långt ifrån de exklusiva lanseringarna i Sverige. Trots att vinhuset producerat vin genom krigstider möter man nu nya utmaningar efter explosionen i Beirut.

Att odla vin i Libanon har inte alltid varit lätt och Chateau Musars historia är kantad av svårigheter. Serge Hochar är en heroisk vinmakare som stod sida vid sida med sina vinrankor i Bekaa-dalen under 15 år av inbördeskrig. Genom åren undvek han både explosioner och vägblockeringar för att få sina dyrbara druvor i säkerhet.

I år firar Chateau Musar 90 år men även i det firandet möter vinhuset motgångar. Jubileet blir istället överskuggat av den enorma tragedi som drabbade landet 4 augusti. Explosionen i Beirut var förödande på så många sätt. Men Chateau Musar vägrar tappa sin kämparanda även i ett läge som detta. Inga odlingar är skadade, vinhuset är intakt men människors liv har slagits i spillror. Transportmässigt finns dock stora utmaningar att få ut vinet ur landet eftersom hamnen förstördes i alt. av explosionen, även om det successivt återgår till det normala. Hur tillgången på vin från Libanon blir framöver återstår att se.

Chateau Musar 1999, nr 95576, 459 kr, 300 flaskor lanseras 15 september

1999 var ett exceptionellt bra vin-år i Libanon. Druvorna nådde maximal mognad med bra fruktkoncentration, fin syra och hög sockerhalt, något som karaktäriserar Chateau Musar.

Vinet har en vacker mörkröd färg och doften är packad med körsbär och svarta vinbär tillsammans med toner av vanilj och choklad. Smaken är fyllig och kraftfull men ändå välbalanserad. I början finns en tydlig smak av kryddor som följs av mogen röd frukt tillsammans med silkeslena tanniner och eftersmaken är mycket lång.

Årgången har blivit hyllad världen över och Hugh Johnson har listat den i sin bok “1001 Wines You Must Taste Before You Die” och Simon Hoggart har hyllat vinet då han i The Wine Spectator, den 28 januari 2006, skrev “Fans will know what to expect – others will be delighted to discover a rich, dark, velvety wine with cedar, smoke, even chocolate and liquorice, topped off with a wonderfully fragrant perfume”. Årgång 1999 har även blivit beskriven som “Magic of Musar” av Andrew Jefford i Decanter Magazine 2004.

Chateau Musar 2013, nr 7463, 369 kr, fast sortiment

Efter många år med dålig nederbörd under vintern blev säsongen äntligen blöt. Vintern i kombination med något kallare vårväder bidrog till att vingårdarna var ovanligt gröna. I slutet av augusti kom dock en vecka med intensiv hetta vilket resulterade i hög druvsötma för Cabernet Sauvignon och Carignan. Den enda druvan som inte reagerade på klimatförändringen var Cinsault. Den slutliga blenden av 2013 blev lika delar av Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan.

Vinet har en tät djupröd färg med Chateau Musars karakteristiska sötfruktiga och kryddiga blandning av Cinsault, Carignan och Cabernet Sauvignon. Tankproverna under vintern 2013 avslöjade redan då ett väl integrerat vin med en koncentrerad fruktig smak dominerad av kryddor som sötlakrits, kryddnejlika och kanel. Cabernet Sauvignon får ta baksätet i denna årgång, istället är Cinsault mer framträdande med sina mjuka röda frukter.

…one of the best young Musars we have tasted. Already drinkable for its richness and sweet fruit, but don’t underestimate its ability age: this has 3 decades of development ahead of it – Richard Ballantyne MW, April 2020

…it stands out this year in a more Rhône-like style with the soft, fleshy character of Cinsault taking the lead role. It is flamboyant and exuberant with a lovely balance of fine tannin and acidity which lifts the wine’s ripe, exotic flavour – The Wine Society, May 2020

Chateau Musar 2001, nr 92503, 429 kr, 300 flaskor lanseras 20 oktober

2001 var ett ovanligt vin-år i Libanon. Efter en ovanligt varm vår och sommar fick druvorna plockas redan i början av september. Skörden 2001 var en av de tidigare som vinhuset har registrerat. Överlag blev skörden 15 % mindre än normalt men druvorna som skördades hade hög kvalitet och mognadsgrad med fin syra. Det som är utmärkande för årgång 2001 är att den är dominerad av Cabernet Sauvignon och har en överrepresentation av Carignan över Cinsault.

Chateau Musar 2001 är djupt rött med terrakottatoner i kanten. Doften är komplex men toner av tobakskryddor, läder, mogna körsbär och svartvinbär. Smaken är intensiv med röda körsbär, mörk choklad, oliver och fikon tillsammans med silkeslena tanniner.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.