Parlansering av Rattis vingårdbetecknade Baroloviner

Den 5 maj webblanseras två vingårdsbeteckande viner från Ratti av årgång 2019: Ratti Barolo Rocche dell’Annunziata (9116801, 895 kr, 120 flaskor) samt Ratti Barolo Serradenari (9024301, 895 kr, 180 flaskor). Grundaren Renato Ratti kom att bli en legend inom Barolo bland annat då han tog fram den första Barolokartan 1971 vilken låg till grund för dagens vingårdsbeteckningar och därmed också var en stark bidragande orsak till att Barolo idag tillhör världens främsta vinområden.
Historien tar sin början 1965 när Renato Ratti kommer hem från Brasilien som han emigrerat till på 30-talet och där arbetat som ansvarig för vermouthtillverkningen hos Cinzano. Han kände att det nu var dags att skapa ett eget vineri och valet föll på en liten tomt precis nedanför klostret L’Annunziata i byn La Morra med vingårdar som redan på 1100-talet omnämndes som ”Marcenascum”. I det gamla klostret från 1400-talet vinifierade han sin allra första vingårdsbetecknade Barolo Marcenasco – även om det då inte stod Barolo på etiketten utan “Marcenasco Antiche Cantine della Abbazia dell’Annunziata”.
Under åren på Cinzano hade dock Renato möjligheten att resa runt och lära sig en del om andra vinregioner, bland annat Bourgogne i Frankrike där han fick upp ögonen för klassningen av enskilda vingårdar (crus). Det sistnämnda var något som inte existerade i Barolo vilket blev en drivkraft för Renato Ratti som blev världsberömd för sina insatser i arbetet att kartlägga de olika geografiska lägena i Barolo och klassificera dem på samma sätt som i Bourgogne. Det resulterad i Renato Rattis publicering av den första Barolokartan 1971. 
 
Renato Ratti skapade även en hel del debatt under sin tid då han bland kortade kortade ned både jäsnings- och macerationstiden samt även fatlagringen. Samtidigt ökade han flasklagringstiden. Han införde för tiden ny teknik såsom horisontalpressar och ståltanksjäsning – allt med syfte att skapa mer raffinerade och subtila viner som på ett bättre sätt lyfte fram druvorna och vingårdarnas “terroir”.
 
Renatos son Pietro tog över vingården som väldigt ung redan 1988 då Renato tyvärr gick bort alldeles för tidigt. 2004 byggde han ett nytt vineri med låg klimatpåverkan där både ultramodern och traditionell vinkällarteknik samsas. Pietro har fortsatt sin fars arbete med att oavbrutet förfina vinerna och få fram finessen, elegansen och inte minst lyfta fram de unika smaker som varje vin får helt beroende på från vilken vingård druvorna kommer från.
 
Ratti Barolo Rocche dell’Annunziata 2019
(9116801, 895 kr, 120 flaskor)
 
Vingården i Rocche dell’Annunziata anses historiskt sett vara en av de främsta i hela Barolo och är att likna vid en Grand Cru. Barolovinerna från denna vingård är generellt mer florala och eleganta vilket beror på jordmånen som är rik på typisk blå märgel varvat mellan ådror av sand . Den ligger på cirka 300 möh med sydvästlig exponering och storleken är cirka 1,50 ha. Macerationsprocessen sker i 7-10 dagar. Vinet lagras, utan vare sig föregående klarning eller filtrering, ca 2 år på en blandning av en liten andel nya franska barriquer samt gamla franska barriquer och slavonska botti. 
Ratti Barolo Serradenari 2019
(9024301, 895 kr, 180 flaskor)
 
Ratti tar i och med denna nya Cru sig an en helt ny utmaning genom producera en Barolo på den högst belägna crun i hela Barolo, på nästan 500 meter över havet i en fantastisk naturlig amfiteater med utsikt över de piemontesiska alperna. Vingården Serradenari – dit man under digerdöden flydde med de sista pengarna man hade (därav namnet “Myntberget”) – täcker ett område på ca. 4,5 hektar med syd/sydväst exponering och vinstockar som varierar i ålder mellan 20 och 40 år, på den typiska landformationen La Morra. Den optimala exponeringen för solen och den större höjden möjliggör, mot bakgrund av de pågående klimatförändringarna, för en senare druvskörd jämfört med vinstockarna i Annunziata. Druvorna skördas i början av oktober, avstjälkades och krossades för att sedan jäsas vid 26-28°C. Jäsning med skalen skedde i 30 dagar genom att man lät skalhatten ligga nedtryckt i karet (även kallat ”submerged cap”) vilket bidrar till den elegans och finess som Ratti eftersträvar och som Pietro anser är sinnebilden för hur La Morras eleganta viner ska uppfattas. Malolaktisk jäsning sker i november i behållare av stål. Vinet lagras ca 2 år på en blanding av barriquer och slavonska botti samt 1 år på flaska innan release.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.