Giant Steps Applejack Chardonnay 2021 och Giant Steps Applejack Pinot Noir 2021

Giant Steps Applejack Pinot Noir och Chardonnay lanseras 24 mars i Systembolagets tillfälliga sortiment och finns tillgänglig i butik och för beställning online under begränsad tid.
Vingården Applejack ligger omgiven av sluttningarna i det högt belägna Upper Yarra Valley. Jordmånen i vingårdarna som planterades 1997 av ingen mindre än Ray Guerin är lerrik och vinrankornas rotsystem har ännu inte lyckats ta sig särskilt djupt ned i marken, vilket gör att vinerna får en härlig och komplex sälta som är ett av kännetecknen från denna producent.
Arbetsmetoderna är enkla att förklara och svårare att efterleva. Helt kompromisslöst 100% handplockad frukt från omsorgsfullt omhändertagna vingårdar. Här används endast naturlig jäst, man pumpar inte vinet utan det förflyttas med hjälp av tyngdlagen och efterföljs av endast minimal filtrering när så behövs. Allt detta resulterar i mycket uttrycksfulla och personliga viner.
Högt beläget på ca 300m.ö.h. handplockas druvorna från en jordmån med hög kalkrikedom och vulkanisk basalt. Jäsningen sker naturligt och vinet lagras i 8 månader på 25% nya franska ekfat och 75% äldre ekfat (225L). Ingen klarning eller filtrering görs. En mörk rubinröd vätska med parfymerad stor doft. Mogna körsbär, jordgubbar och viol kompletteras av dofter av kryddor och cederträ. Smaken är lättsam med stor fruktighet och komplexa kryddiga ekfatstoner. Mörka körsbär, jordgubbar, skogshallon, färska örter och rostat cederträ. Drick nu eller lagra i upp till tio år.
“…I’m not sure I’ve seen a better version than the 2021.” Philip Rich – Halliday Wine Companion, 98pts
96pts James Suckling
96pts Wine Spectator
95pts Robert Parker´s Wine Advocate
95pts The Wine Front
576fl Giant Steps Applejack Pinot Noir 2021 (art. 90055, 279kr) lanseras 24 mars i Systembolagets tillfälliga sortiment och finns tillgänglig i butik och för beställning online under begränsad tid.
 
Lite lägre ner bland kullarna i Upper Yarra Valley hittar vi odlingarna för Applejack Chardonnay (220-330m.ö.h.). De handplockade druvorna pressas hela och jäser spontant i 500l franska ekfat. Vinet lagras sedan i 10 månader på använda franska ekfat. Vinet är skimrande gul och har en doft av persika, gula äpplen, flinta och en subtil ekfatston. Smaken är frisk med mogna frukttoner. Nektarin, persika, grapefrukt, marconamandlar och mineralitet. Ett välbalanserat vin med lång och trevlig eftersmak. Passar bra till vårens smakrikare kök men kan också lagras i upp till sex år.
 
“It’s a brilliant wine and one that will only get better as it ages and gathers spice momentum.”
Erin Larkin – Robert Parker’s Wine Advocate, 94pts
96pts James Suckling
95pts The Wine Front
336fl Giant Steps Applejack Chardonnay 2021 (art. 93242, 269kr ) lanseras 24 mars i Systembolagets tillfälliga sortiment och finns tillgänglig i butik och för beställning online under begränsad tid.
 
Phil Sexton grundade vineriet i Yarra Valley 2003. Fokus för honom som vinmakare är att producera viner i premium-segmentet från ett svalt klimat. Här producerar man viner som visar maximal karaktär från platsens terroir och klimat. Lovorden och priserna är många, den kanske mest prestigefulla omnämningen kommer från Wine & Spirits Magazine som de senaste åren placerat Giant steps på sin topp 100 lista över världens bästa vinerier. Giant Steps viner präglas av hög syra, slanka tanniner och en omättlig josighet. Ståltankar, delikat ekfatslagring och millimeterprecision på vingårdsläget är några av framgångsrecepten som tagit Giant Steps till den stjärnstatus dem har idag. Namnet Giant Steps kommer som en hyllning till John Coltrane berömda album med samma namn

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.