Ekologisk Grauburgunder från kvalitetsproducent i Rheinhessen

Den 27 januari lanseras 2021 Grauburgunder från Weingut Wagner Stempel. Familjen Wagner driver egendomen i den lilla byn Siefersheim i Rheinhessens sydvästra del. Vinerna är ekologiskt certifierande sedan ett antal år tillbaka.

Druvorna till vinet är hämtade från ett flertal vingårdar kring byn Siefersheim i Rheinhessens sydvästliga del. Rankorna växer i en vulkanisk jordmån rik på porfyr som ger vinerna en fin mineralitet. Grauburgunder är det tyska namnet på druvan Pinot Gris och odlas i ett flertal regioner i Tyskland.

2021 Wagner Stempel Grauburgunder har en torr, elegant smak med frisk fruktsyra samt insmickrande toner av gröna äpplen, honungsmelon och päron samt fin avslutande mineralitet.

Stora delar av Tyskland skakades under 2021 av stora regnmängder och översvämningar. Som tur var klarade sig området kring Siefersheim från detta extremväder. Våren blev dock sen i området följt av en sommar med en hel del regn. Värmen kom i mitten av augusti och höll i sig under skörden vilket gav en högkvalitativ men relativt liten skörd. Den fuktiga sommaren medförde mycket jobb ute i vingårdarna. Ett strikt urval under den manuella skörden var ett måste för att nå den kvalité som förknippas med WagnerStempels viner. Ägaren till Weingut Wagner Stempel, Daniel Wagner, har med tre tydliga ord beskrivit årgången och egendomens viner: ”Klarhet, finess och elegans.”

Produktchef Anders Rüster tycker att man får väldigt mycket vin för pengarna. ”Det här är perfekt till sydostasiatiska rätter som vietnamesiska sommarrullar med nudlar, kyckling, chili och koriander. Men det är verkligen ett allroundvin! Det funkar lika bra till medelstarka ostar som till rätter med kyckling eller grönsaker, och så klart som sällskapsvin.”

Vinskribenten Alf Tumble har med 2021 Wagner Stempel Grauburgunder på veckans 10-i topp lista

Månadens vita huspang! Ytterligare en favoritodlare från Rheinhessen som sällan gör något mediokert. Wagner Stempels torra men samtidigt fruktdrivna stil skiner igenom och övertrumfar druvan som här är pinot gris. I glaset aromer av gråpäron, grapefrukt och mandel som backas upp av pigga syror och en lätt oljig textur. Suveränt matvin, särskilt när det vankas asiatisk mat där chili och och koriander är med i smakbilden. Släpps 27 januari.

 

Grauburgunder, Wagner Stempel, 2021
Nr 92676 · Flaska 750 ml · 12 % · pris 147 kr · Säljstart 27/1

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.