Annons
Annons

Sommarpärlor – Irony Chardonnay, Prunotto Barbaresco

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Njut sommarkvällar och grillkvällar med någon av dessa två fantastiska pärlor som vi hittat och gärna rekommenderar dig i sommar

Nu finns Prunotto Barbaresco 2016 tillgänglig på Systembolaget

Årgång 2016 är en klassisk årgång som lämpar sig väl för lagring. Året var något svalare än 2015 och skörden skedde 10 dagar senare, vilket ger ett vin med mycket tanniner, färg och fin struktur. Druvorna skördades för hand, avstjälkades och pressades innan de fick jäsa i 15 dagar vid 30 °C. Den nya årgången av Prunotto Barbaresco kan med fördel att drickas nu och får gärna utvecklas ytterligare några år i flaska i vinkällaren.

James Suckling ger vinet 93 poäng:

Prunotto Barbaresco 2016 

“Dried-strawberry and watermelon aromas as well as white truffle, follow through to a full body with lots of ripe fruit and a velvety, juicy finish. Drink in 2022”

Övrigt

Den sent mognande druvsorten nebbiolo odlas nästan uteslutande i nordvästra Italien. Huvudsakligen i Piemonte, men även i Lombardiet, där den är känd som chiavennasca, samt Valle d’Aosta, där synonymen picoutener används. 

Om producenten

Prunotto ägs av familjen Antinori. Egendomen omfattar 50 hektar.

Odlingsområde

Barbaresco ligger i regionen Piemonte i nordvästra Italien. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i orterna Barbaresco och Treiso.

Ursprung: Italien, Piemonte, Barbaresco

Druva: Nebbiolo

Alkoholhalt: 13,5%

Art. 22013

Pris: 249 kr

Nyhet - Irony Chardonnay från Monterey

Nyhet – Irony Chardonnay finns nu i Systembolagets beställningssortiment!

Nyheten Irony Chardonnay från Irony Wine Cellars är ett klassiskt, elegant vin från hållbart odlade vingårdar i Monterey, Kalifornien. 

Irony Chardonnay

Den aktuella årgången 2017 bjuder på flirtiga toner av citrus, honung, färsk ananas och apelsin, medelfylligt med frisk syra och en fin eftersmak av äpple och en lätt touch av vanilj. Två tredjedelar av vinet är lagrat på små franska ekfat i 6-9 månader och en tredjedel är lagrat på ståltank. Servera Irony Chardonnay väl kyld till en fräsch caesarsallad, grillad fisk och skaldjur, vegetariska rätter eller milda kittostar.

Producent: Irony Wine Cellars

Ursprung: USA, Kalifornien, Monterey

Alkoholhalt: 14,5%

Druvor: Chardonnay

Artikelnummer: 72401

Årgång: 2017

Pris: 139 kr

Irony Wine Cellars har specialiserat sig på att producera personliga viner från kustnära vingårdar i Kalifornien, från det svala Monterey i söder upp till North Coast i norr. Idag drivs vinhuset genom tredje generationen i familjen Indelicato som har högt ställda krav på hållbar vinproduktion. Deras vingård i San Bernabe är certifierad enligt  ”Certified California Sustainable Winegrowing Program”. Certifieringen kontrollerar ett flertal faktorer i produktionskedjan och ställer höga krav på allt från hushållning av vattenresurser, återvinning till hur man skapar ett naturligt ekosystem för odling och produktion på vingården.

Från Irony Wine Cellars kommer även deras uppskattade Pinot Noir som sedan tidigare finns representerat på Systembolaget. Art. 6694. Pris: 149 kr

Så här tycker Xperhotelsandtables testgrupp om vinet

Ett vin som har en otroligt fin och balanserad smakpalett. Vinet har en fin sötma och på höjden känner du tonerna av honungsmelonens sötma och det varma söta från solmogen apelsin. Vinet har genomgående smaken av söt ananas som möter syran från gula krispiga äpplen i en avväg kombination. Vi anser att vinet serveras och avnjuts absolut bäst till vegetariska rätter. Vi provar även grilla några grönsaker och de förhöjer verkligen vinets smaktoner. Testa gärna de vårt tips!

Av 10X tilldelas vinet av Xperhotelsandtables testgrupp 9X

Ward Wines är en kvalitetsorienterad vinimportör som arbetar med genuina familjeägda producenter med stort fokus på kvalitet och tydligt ursprung och som i huvudsak tappar sina produkter på flaska. Vi är stolta över att kunna erbjuda ett brett och mångfacetterat urval från olika delar av vinets underbara värld – ett urval som går under ledorden kvalitet, ursprung och personlighet. I dag arbetar vi med framstående producenter som Pol Roger, Mont-Redon, Trimbach, Delas, Marchesi Antinori, Marqués de Murrieta, Château Minuty, Henri Bourgeois, Gerard Bertrand, Black Stallion, Symington och många fler.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.