Annons
Annons

Juliusspital Riesling Würzburger Stein Erste Lage 2017 ett spännande val

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Erste Lage är en kvalitetsbeteckning för enskilda vingårdar som skapats av den Tyska vinodlarorganisationen VDP. Beteckningen motsvarar Premier Cru som den används i Bourgogne och är den näst högsta klassificeringen. Ett av Tysklands mest kända vingårdslägen, Stein, är beläget ovanför den medeltida staden Würzburg.

Würzburger Stein är en mycket brant och stenig vingård och dess jordmån som är rik på kalkstenen, sörjer för både god dränering och konserverande uppvärmning. Dessutom är vingården skyddad mot kalla vindar och närliggande floden Main reflekterar solens värme för optimal mognad av druvor.

Juliusspital är en stiftelse som grundades år 1576 av ärkebiskopen Julius Echter von Mespelbrunn i Würzburg. Stiftelsen har under åren byggts upp genom frivilliga donationer och är idag med sina 170 hektar en av Tysklands största vinegendomar. Juliusspital äger betydande delar av distriktets yppersta vingårdar som t.ex. Würzburger Stein och Iphöfer Julius-Echter-Berg. Alla inkomster från vinförsäljningen återinvesteras i stiftelsen som driver ett sjukhus och ett ålderdomshem.

 

Fakta om vinet

Namn: Juliusspital Würzburger Stein Riesling Erste Lage | Årgång: 2017 | Ursprung: Tyskland, Franken | Druva/Råvara: Riesling 100 % | Alkoholhalt: 13,5 % | Storlek/förpackning: flaska 750 ml | Art. nr: 99516 |
Pris: 189 kr | Lansering: 2019-07-05 | Volym: 3 600 flaskor | EKO: Nej | Sortiment: TSE | Distribution: 7 butiker

 

Torrt, fruktigt vin med typisk karaktär av druvan och inslag av citrus med utpräglad mineralkaraktär. Komplex och elegant med lång eftersmak.

Druvorna skördas för hand och fraktas till vinanläggningen. För att undvika att pumpa musten under vinifieringen har Juliusspital skapat en typ av hiss där de nyskördade druvorna skickas upp 13 meter ovanför golvet för att sedan i olika steg flyttas nedåt enbart med hjälp av gravitation. Musten jäser långsamt under cirka 30 dagar vid låg temperatur på rostfria ståltankar. Därefter lagras vinet tillsammans med sin jästfällning på stora ekfat under några månader före buteljering.

Lagring

Gott att dricka nu, kan lagras 2-8 år efter skördeåret.

Passar till/Gott till

Fisk och skaldjursrätter samt eleganta vegetariska rätter.

Om Producenten
Vingården Stein är en jättelik brant sluttning som ligger i ett perfekt söderläge och är cirka 90 hektar stor. Jordmånen är mycket mager och består av fossilrik kalksten. Vingården är planterad med flera olika druvsorter och indelad i två kvalitets nivåer, Erste Lage och den högsta Grosse Lage. Dessa kvalitetsbeteckningar för enskilda vingårdar är skapade av den Tyska vinodlarorganisationen VDP. 

Så här tycker Xperhotelsandtables testgrupp om vinet

Spännande och levande smakpalett som bjuder intill smaken från nyskördade krispiga gröna äpplen med hög fruktsyra. Vinet har en ganska sträv framtoning och du kommer absolut känna i vinets mellanregister smaken av krusbär och citrus. Drycken har en fin smakpalett och de krävs ett tag innan du hittar rätt med smakerna på vinet. Vi tror du njuter vinet allra bäst vid ett gradantal på 9 grader, då tycker vi att man fångar vinetssmaker och de blommar snyggt ut till en perfektion. Notera att vinet ligger mycket lågt i sin sötma vilket vi tror gör att vinet passar utmärkt till ljusfisk och skaldjur så här vid sommartider. Vi provar vinet tillsammans med grillad tonfisk, vilket vi upplever var en otroligt fin kombination. 

Av 10X tilldelas vinet av Xperhotelsandtables testgrupp 9X

Om förtaget 

Vi är en av de största vinimportörerna på den svenska marknaden och en av Systembolagets äldsta leverantörer av vin.

Vi är en del av koncernen Gruppo Di Luca som består av tre olika företag;

  • Di Luca & Di Luca, som handlar med mat och levererar till de största grossisterna med bland annat de egna varumärkena Zeta och Delizie.
  • Deli Di Luca, en deli och resturangverksamhetsamt på Folkungagatan 110 i Stockholm.
  • Enjoy Wine & Spirits, som importerar vin, öl och sprit.

Tidigare hette vi Enosvezia och arbetade bara med vin, starkvin och sprit från Italien. År 2005 öppnade vi portföljen även utanför Italien, och 2008 bytte vi namn till Enjoy Wine & Spirits AB. Nu representerar vi ett 50-tal vinproducenter från de flesta stora vinländerna i världen. Samtidigt har vi vitaliserat vårt italienska sortiment och kan med stolthet fortsätta att titulera oss specialister på italienska viner.

  • Vi ger ut magasinet Wine & Friends, en uppskattad tidning med blandade reportage om mat och dryck. Den är kostnadsfri och kommer ut fyra gånger per år.
  • Teckna en gratisprenumeration på vårt populära nyhetsbrev fyllda med inspiration kring dryck & mat.
  • Följ oss dagligen i våra sociala kanaler. Vi finns på Facebook & Instagram.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.