Santa Vittoria är en unik nyhet

Santa Vittoria är en unik nyhet i Systembolagets ordinarie sortiment från 1 juni. Det är den första boxen från Langhe i Sverige och den mest exklusiva boxen på den svenska marknaden. Det är dessutom världspremiär för TopFlow - en ny typ av förpackning som är en svensk uppfinning!

Vin på box är ett miljösmart alternativ som vinförpackning. Med den nya, svenska uppfinningen TopFlow tar boxen nu steget in i finvinskretsen. Först ut blir en högklassig Langhe Rosso från den välkända italienska producenten Giacomo Borgogno, mest känd för sina Baroloviner.

Det unika med boxen är att kranen sitter upptill, vilket gör det både lättare att ta ut kranen och att servera vin ur boxen. En fjäderbelastad platta trycker den vinfyllda innerpåsen uppåt och ger ett jämnt flöde tills boxen är tömd. Plattan aktiveras genom att man trycker på ett kryss på boxens gavel. Ett klick hörs och sedan fungerar boxen som vanligt.

 

 

Med Santa Vittoria har man skapat ett vin typiskt för Piemonte och dess terroir. Vinet är en blend av Nebbiolo, Barbera och en liten dos Dolcetto. Alla druvor vinifieras och lagras separat innan slutgiltig blend. Den fylliga doften och smaken domineras av röda bär, plommon, lakrits och choklad, inramat av silkiga tanniner. Passar till ljust och mörkt kött, charkuterier eller smakrika ostar.

Santa Vittoria Langhe Rosso lanserades i Systembolagets fasta sortiment den 1 juni.

Nr 2008, Santa Vittoria Langhe Rosso 2017, 300 cl, 349 kr

Barbera, nebbiolo och dolcetto är alla druvsorter som framförallt odlas i Piemonte. Barbera upptar cirka 20 500 hektar vinodlingar i Piemonte. Viner av druvsorten kallas ofta “il vino del popolo”, folkets vin. Den sent mognande druvsorten nebbiolo odlas nästan uteslutande i nordvästra Italien. Huvudsakligen i just Piemonte, men även i Lombardiet, där den är känd som chiavennasca, samt Valle d’Aosta, där synonymen picoutener används. Dolcetto betyder “den lilla söta” på italienska.

Giacomo Borgogno grundades av familjen Borgogno 1761. 2008 tog familjen Farinetti över firman. Varsamt har man renoverat vineriets huvudbyggnad men bevarat de historiska källarna. Egendomen omfattar totalt 39 hektar vingårdar och sedan 2010 driver Andrea Farinetti firman, efter avslutade studier i önologi. 1955 stämdes företaget av “Institute des Appellation d´Origines”- det franska institutet som skyddar ursprungsbeteckningar. Firman anklagades för att ha kopierat ursprungsbeteckningen Bourgogne men eftersom Borgogno är ett familjenamn lades stämningen ned.

Föregående bild
Nästa bild

Så här tycker Xperhotelsandtables testgrupp om vinet och boxens funktion

Till att börja med vill vill berätta om ett vin som väcker uppmärksamhet med dessa bestämda smak av körsbär och sötma från jordgubb. Här är ett fylligt vin som vi upplever som bestämt och strävt och som har ett högt elegant avslut med smak av rosmarin och  en balanserad pepprighet. Vi provar vinet till olika charkprodukter och finner vinets smak kompletteras upp bäst tillsammans med olika charkbrickor. Vi provar vinet även till bruschetta och upplever att en mellanlagrad ost får vinets smaker att blomma på ett snyggt och fint sätt. Vårt tips blir därför att prova vinet med olika lagrade ostar i mellanklassen för att njuta vinet bäst. Vi tror också att vinet serveras lämpligast i 17 grader vilket vi tempererade till och tycker smaken i vinet blev bra och att tonerna i vinet kom fram bra, framför allt i mellanregistret på vinet där man tydligt kände rosmarinssmaken. Vinet har ett långt och balanserat avslut med toner av kryddighet som dröjer sig kvar.

Vi älskar verkligen designen med att tappen sitter högt upp på boxen vilket har såna fördelar. Du kan elegant fylla ditt vinglas och flödet från tappen känns mer naturligt på detta sätt. Vi tycker denna svenska uppfinning borde placeras sig på fler Bag-In-Box, detta är verkligen att föredra. Det blir mer stil över ”tappningen” 10X

Av 10x tilldelas vinet av Xperhotelsandtables testgrupp 9 X

Om företaget

The Wineagency har samlat några av världens bästa och mest innovativa vinproducenter under ett och samma tak. Passionerade pionjärer och trendsättare som har excellens som gemensam målsättning. Varje vin i vårt sortiment skall erbjuda en smakupplevelse oberoende av prislapp och ursprung. Därför lägger vi ner mycket tid och engagemang på att välja vilka vinhus vi vill representera. Resultatet av vår höga ambition hittar du i varje flaska och i varje box.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.