Ännu en årgång av Cleto Chiarlis briljanta flaskjästa Lambrusco från årgång 2024.

Området Lambruscos historia är nära sammanflätad med Chiarli- familjen som utan tvekan är en av de viktigaste producenterna av rött mousserande vin i världen.
I mitten av 1800-talet drev Cleto Chiarli restaurangen Osteria dell’Artigliere. Som tradition bjöd han på sitt egna vin. Naturligtvis tillverkades vinet av Lambrusco, områdets primära druvsort, och det mottogs väl av kunderna – så mycket att Cleto Chiarli blev uppmuntrad att grunda Emilia Romagnas första vinproducerande företag Cantina Cleto Chiarli.
Idag drivs företaget av fjärde och femte generationen Chiarli och man är ägare till 100 ha vingårdar och producerar flera olika stilar av Lambrusco. Vid tillverkningen pressas druvorna varsamt och macererar med skalen i 24 timmar under temperaturkontroll. Jäsningen sker på flaska och vinet lagras därefter 6 månader innan de släpps.
Fourth Wave Wine grundades 2009 av vinmakarna Nicholas och Frances
Crampton. Tillsammans har de utvecklat en av Australiens mest spännande och dynamiska vinportföljer genom ett nära samarbete med ett litet antal familjeägda vingårdar i framför allt södra Australien. Fokus ligger på modern vinmakning som paketeras i nya varumärkeskoncept, anpassade efter olika behov på marknaden.
Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment sedan 2021.
Lambrusco del Fondatore 2024
Cleto Chiarli
155 sek
Artnr 91140
Antal flaskor 13200 st
Xperhotelsandtable rekommenderar vinet med följande ord:
Det finns få saker som slår känslan av de första ljumma vårkvällarna, och ännu bättre blir det med rätt sällskap och ett glas välvalt vin. Detta vin, med sin fruktiga och friska karaktär, är en idealisk följeslagare för att välkomna våren.
Tänk dig att sitta ute i den milda kvällssolen, omgiven av goda vänner, med en generös plockbricka fylld med smakrika ostar och delikata charkuterier. Till detta – ett glas av detta underbara vin. Vinet bjuder på en tydlig och inbjudande doft av solmogna hallon, en doft som genast väcker förväntan. Vid första klunken möts man av en balanserad smak som elegant bottnar i djupare toner av körsbär och syrliga röda vinbär.
Denna fruktiga grund kompletteras på ett underbart sätt av en subtil örtighet, en frisk fläkt som ger vinet en extra dimension och en härlig fräschör. Den örtiga undertonen lyfter fram de fruktiga smakerna och skapar en harmonisk helhet. För att fullt ut uppleva vinets potential och låta dess komplexa smakpalett komma till sin rätt, rekommenderar vi att servera det vid en temperatur av cirka 12 grader. Vid denna temperatur framträder vinets subtila nyanser på bästa sätt, och de olika smakerna får möjlighet att samspela och briljera. Det är en temperatur som tillåter vinet att öppna upp sig och avslöja alla sina lager, från den inledande hallontonen till den långa och behagliga eftersmaken av röda vinbär. Det är en temperatur som förvandlar en enkel sipp till en minnesvärd upplevelse.
Så luta dig tillbaka, njut av sällskapet och låt detta vin ta dig med på en resa genom vårens smaker och dofter.

