Annons
Annons

Loios! – Ett portugisiskt rött vin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Nu har en ny röd box landat på systembolaget: Loios!
Ett portugisiskt rött vin som är rejält fruktigt och smakrikt med en ursprungstypisk karaktär och utan inblandning av ek.
Bakom vinet står João Portugal Ramos, en av landets främsta vinmakare som bland annat har prisbelönta succéer som Ramos Reserva och Vila Santa på sitt samvete.

Portugal som vinland har på senare år varit på rejäl frammarsch. Och anledningen till det kan till stor del tillskrivas João Portugal Ramos – en frontfigur i landets vinnäring vars viner rönt stor uppmärksamhet, inte minst i Sverige. Nu lanseras ett nytt vin i Sverige signerat JP Ramos: Loios.

Ett typiskt allroundvin som är lätt att tycka om både med och utan mat. I övrigt kan det beskrivas som ett intensivt fruktigt och generöst vin med inslag av mogna bär såsom björnbär, körsbär, blåbär och viol. Lägg därtill toner av mörk choklad i eftersmaken.

Varför heter vinet Loios?
Namnet Loios härstammar ifrån ett prästerskap tillhörande S:t Johannes-evangelisterna som slöt sig samman i ett kloster i Alentejo under 1500-talet. De blev snabbt omtalade som just ”Lois”. Dessa munkar är än idag omtalade i regionen och har en stark koppling till historien här. Inte minst till vinerna, efter som de själva tidigt började tillverka vin av Alentejos urtypiska druvor. Som en hyllning till regionens historia i allmänhet, och till dessa munkar i synnerhet, har därför detta röda vin – gjort på regionens traditionella duvor – getts namnet Loios.

I Loios samsas druvorna Trincadeira och Syrah. Den förstnämnda ger vinet en fyllig kropp och doft och smak av svamp, tryffel och torkade örter.
Syrah bidrar med kryddighet och en fruktig fräschör med tydlig karaktär av lakrits, röda frukter och mörka bär.

LOIOS
Finns nu i hyllan hos ett antal systembolag i landet men kan annars beställas till valfri butik via webbeställning.
Pris: 219 kr. // Artikelnr: 2178
Årgång: 2019
Druvor: 50% syrah, 50% trincadeira
Producent: J Portugal Ramos Vinhos
Ursprung: Portugal, VR Alentejano

– Med Loios erbjuder vi ett generöst allroundvin som är fruktdrivet, rakt på sak och lätt att tycka om. Loios gör sig oerhört bra till höstens och vinters alla rätter, säger Matilda Junestav, produktchef, Hermansson & Co.

Xperhotelsandtable rekommenderar vinet med följande ord: 

Trevligt vin som har mycket tydliga inslag av blåbär i sitt uttryck. På höjden bjuder vinet på tonerna från plommon och har ett sötare avtryck. Vinet har en fantastisk trevlig fruktighet och  avslutet präglas av vaniljsötma.

Vi väljer att temperera vinet till 18 grader. Ett gradantal vi anser vinets smakpalett får blomma ut. 

Detta vin tror vi kommer passa till en rad olika lättare kötträtter. Vi väljer att avsmaka vinet till en lite lyxigare pastarätt där basen är köttfärs och har en örtig kryddning. Vinet gifter sin ypperligt bra till denna rätt.

Xperhotelsandtable tilldelar vinet 9X av 10X 

Hermansson & Co är en ledande marknadsförings- och säljdriven vin- och spritimportör på den svenska marknaden. Vår verksamhet startade år 1994 och tillsammans med våra leverantörer lanserar vi attraktiva produkter genom innovativ marknadsföring och säljstrategi. Vårt sätt att skapa gemensamma affärsframgångar tillsammans med våra partners leder till ett meriterande antal starka varumärkesbyggen, både på Systembolaget och inom HoReCa.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.