Annons
Annons

En fin och god box – River Delta Chardonnay

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Vinet är ett litet charmtroll förpackat i en modern design, som talar mer om ursprunget än en kanske kan tro vid första anblicken. River Delta Chardonnay är en fyllig, oerhört smakrik Chardonnay med klädsamma toner av franska ekfat.

Delta Wine Company grundades år 2000 av tre vingurus på Nya Zeeland, som hade spenderat otaliga kvällar tillsammans i byns lokala pub där de diskuterade var man kunde odla de bästa Pinot Noir- och Chardonnay druvorna. Ni vet de där historierna en läser om där några vänner skrivit ner idéer och ritat på servetter och sen startat företag? Det är precis vad som hände här.

De hittade ett fantastiskt läge där de planterade Dijon-kloner av Pinot Noir (en eftertraktad fransk klon från Bourgogne),  för att senare hitta en plott som var perfekt för Chardonnay, och det är här Delta Chardonnay kommer ifrån.
I början nämnde vi att designen på förpackningen berättar om ursprunget, och det vi menade då var att Delta Wine Company ligger precis vid ett delta som delar regionen i två delar. Det är här vingården ligger  och all frukt handskördas i flera omgångar för att få tag på de bästa druvorna.

 

2015 köpte Neal Ibbotson ut de andra två ägarna och i samband med detta blev Heather Stewart, som länge arbetat på Delta Wines, utnämnd till chefsvinmakare och målet är fortfarande detsamma som när Neal och de andra två grundarna satt på puben och drömde om fantastisk pinot noir: att förse världen med högkvalitativ pinot noir  och chardonnay i flera olika prislägen. Heather har arbetat på framstående vinerier både i Toskana och Kalifornien men hennes hjärta har alltid hört hemma på Nya Zeeland.

Vi på Sigva började vårt samarbete med Delta Wine Company för ungefär två år sen och lagerför två viner utöver den nya boxen. En underbar Sauvignon Blanc i väldigt limiterad kvantitet  som kommer från deras toppläge Hatters Hill, samt en Pinot Noir som är oerhört ursprungstypisk i sin stil. Det vita kostar 189 kr för en flaska och det röda 179 kr, så att det nu går att få tag på en 1,5 liter stor box från den här kvalitetsproducenten för enbart 189 kr är helt fantastiskt. Man skulle kunna kalla det ett kap!

Xperhotelsandtable rekommenderar vinet med följande ord:

Här är en box som verkligen upplevs lyxiga både på ut och insidan. Vinet karaktäriseras av smaken från gula äpplen. På höjden upplever vi vinet runt och lent med en smörig och lenare uttryck. Avslutet är friskt och vaniljsmaken är mycket framträdande.

Notera gärna att du kommer återfinna apelsinsötma i vinet. Mycket spännande.

Vi väljer att avsmaka vinet till pilgrimsmussla, en kombination som är utmärkt. Vinet väljer vi att temperera till 9 grader. Detta är ett gradantal som vi anser vinet kommer helt till sin rätt med sina smaker

Xperhotelsandtable tilldelar vinet 10X av 10X

Sigva är ett familjeföretag i andra generationen. Som en av Sveriges ledande vinimportörer har vi lång erfarenhet av branschen och har stadigt vuxit och utvecklats till ett modernt företag med gott rykte och starka resurser.

Vårt ledord är fokus. På våra viner, på våra kunder, på våra producenter och på ett bra resultat – för samtliga inblandade!

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.