Annons
Annons

Julcognac – fyllig och elegant med toner av brynt smör och fudge.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Den årslånga väntan är över – den 6:e december lanserades Grönstedts sin limiterade julcognac, XO Noël 2019. Årets cognac har tagit sin utgångspunkt i traditionellt julfirande och kombinerar det med julens nya trender. Tonerna av brynt smör, fudge, hasselnöt och vit choklad möjliggör en lekfullhet som passar såväl för griljering, pralinbak eller i en cocktail.

Den 6:e december släppte Grönstedts årets julcognac. Den återkommande lanseringen har blivit ett stående inslag i många svenskars julfirande sedan Grönstedts introducerade sin första upplaga 2004. Smakprofilen för XO Noël 2019 har tagits fram efter svenskarnas mest sökta begrepp på Google. Pralinen snöboll, griljering av skinka samt fudge var några av de mest sökta recepten under julen 2018 och Grönstedts Master Blender David Croizet har därför valt ut destillat från sina källare i Frankrike för att spegla just detta.

– Jag ville skapa en elegant och fyllig julcognac som med fördel kan avnjutas som den är, men även som tillbehör till julens godsaker och för att kunna användas i recept som hör den svenska julen till, säger David Croizet.

Kreativa recept med årets cognac

För andra året i rad har kocken och matbloggaren Linnea Seidel tagit fram recept i vilka årets julcognac utgör en av ingredienserna. I år används cognacen i bland annat en vit pralin och en smakrik griljering.

– Det är spännande att skapa recept när du utgår från ett par ingredienser eller smaker. Att till exempel få in smaken av brynt smör och cognac i griljeringen till årets julskinka. Då måste du tänka lite utanför ramarna och det är ofta så de allra bästa recepten blir till. För vem vill inte ha en skiva griljerad julskinka som är öst med brynt smör på julsmörgåsen? Eller en vit chokladtryffel, där allt det söta från chokladen bryts av med en hint av cognac? säger Linnéa.

Anrikt varumärke

Cognac har druckits sedan 1500-talet och tillverkningsprocessen har sedan länge omgärdas av strikta regler gällande kvalitet och ursprung. Drycken får bara framställas i området Cognac i sydvästra Frankrike. XO i XO Noël 2019 är en kategori inom cognacsvärlden och innebär bland annat att det yngsta destillatet i flaskan har legat minst 10 år på fat, vilket gör smaken rund och aromatisk. Namnet Grönstedt kommer från varumärkets grundare, svensken Johan Daniel Grönstedt, som blandade sin första cognac under eget namn redan år 1846. Grönstedts ligger även bakom andra klassiska varumärken som Blossa glögg, Grönstedts Blå punsch och Vintry’s starkviner.

I samband med lanseringen av årets julcognac släpps även ett cocktailrecept som har tagits fram med Grönstedts forna dryckesimperium i åtanke. I cocktailen blandas cognacen med Blossa glögg och Vintry’s sherry, alla med ursprung i Grönstedts klassiska portfölj från 1800-talet.

Grönstedts XO Noël 2019 finns fr.o.m. den 6:e december i en begränsad upplaga om 3 600 flaskor i Systembolagets exklusiva sortiment. 

Grönstedts XO Noël 2019
Artikelnr: 40698
Pris: 399 kr
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 40 %

Linnéas recept:
Grönstedts julcocktail –>
Griljering till julskinkan med cognac och senap – 
Vit chokladtryffel med cognac och brynt smör ->

En extremt trevlig och mycket bra samt välbalanserad cognac. Vi tycker att smaken bottnar i mandelmassa och samtidigt bjuder intill sötma från apelsin på en fin nivå. 

Drycken upplevs som fruktigt med ett tydligt genomgående juligt inslag i smakpaletten. Vi uppskattar den fina ton av vanilj som framför allt träder fram i dryckens avslut och eftersmak. Notera gärna att eftersmaken har ett tydligt avslut av russin, vilket vi upplever som intressant och spännande upplevelse. En dryck som vi uppfattar som varm och genuin och ett fint val inför julhelgernas kvällar framför brasan. Vi rekommenderar att prova drycken med lite nötter!

Vi provar att göra egna tryfflar och adderar 3 tsk av cognacen. Tryffel blir så där extra julig och lyxig med smaken av denna utsöka cognac adderat. Prova gärna!

Av 10X tilldelas drycken av Xperhotelsandtable 10X

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.