Annons
Annons

Helt naturligt! Biodynamiskt vin från italiensk naturvinsproducent

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Den 2 september lanseras en banbrytande nyhet på den svenska marknaden – Marabelle Sangiovese Primitivo. 
Ett biodynamiskt naturvin odlat och skördat med varsam hand, utan bekämpningsmedel och med stor respekt för djur och natur i området.

Marabelle Estates vingård är belägen 600 meter över havet på en sydostsluttning i Majella nationalpark i Pretero i Italienska Abruzzo.Landskap som domineras av massiva berg, skog och det Adriatiska havet. Klimatet kännetecknas av stora temperaturskillnader mellan natt och dag.

Bakom Marabelle Estates står den hängivne vimakaren Nicolino Ciavalini:

– Vinodling i det här området är en utmaning med stora risker. Det finns inget utrymme för misstag. Att driva ekologisk och biodynamisk odling här kräver tålamod och passion. Och jag har valt att följa den här odlingsfilosofin för att bevara jorden, säger han.

Namnet Marabelle kommer ifrån uttrycket ”Che mare belle” (vilket vackert hav). En fras som uttrycktes av en mycket omtyckt dam, Luisetta, då hon tillsammans med Nicolinos farfar för första gången besökte området där vingården ligger idag och såg utsikten över havet.

– Luisetta drev byns bageri. Dit kom det en skata varje dag, knackade på hennes fönster och fick då en bit bröd. Skatorna häckar dessutom naturligt i vingården, så det är anledningarna till att vi har en symbol av en skata på vinflaskans etikett. Luisetta har alltså bidragit till både vingårdens namn och till symbolen för vinet, så man kan absolut säga att vinet är en slags hyllning till henne, berättar Nicolino Ciavalini.

Begreppet ”naturvin” är ännu inte en certifiering i sig.
Syftet med naturvin är att ha så liten påverkan som möjligt på vinet och jorden där druvorna odlas. Det innebär att vindruvorna oftast skördas för hand och att inga kemiska bekämpningsmedel samt minimalt med tillsatser använts i produktionen.

Marabelle har producerats helt enligt naturliga metoder. Vinrankorna binds upp med tunna kvistar ifrån buskar som växer intill vingården. Druvorna skördas för hand och vinet är spontanjäst. Allt för att inte påverka miljön i vingården negativt.

Vinet är även Demeter-certifierat. Demeter är en internationell certifiering för biodynamiska viner som garanterar att vinet tagits fram helt uteslutande enligt naturliga metoder.

Namnet Demeter kommer ifrån den grekiska gudinnan med samma namn – jordbrukets och skördens gudinna i den grekiska mytologin.

Utöver att Marabelle Sangiovese Primitivo är ekologiskt och biodynamiskt, bär naturvinet även certifieringen “Biodiversity Friend” – en standard för gårdar som arbetar för att öka den biologiska mångfalden.

Läs mer om Demeter, Biodiversity Friend, biodynamisk och ekologisk odling samt naturvin under fliken ”Människa & Miljö” på Grapevine.se.

Så här tycker Xperhotelsandtables testgrupp om vinet

Ett fint hantverk gällande dessa fantastiska trevliga droppar. Vi gillar vinets härliga bestämda smak som absolut inte ber om ursäkt. Här möts du av sötma från solmogna körsbär på höjden och mycket tydliga inslag av plommon. Smaken är djup och fyllig. Eftersmaken är rund och lång och dröjer sig gärna kvar länge. Vi valde att temperera vinet till exakt 15 grader vilket vi anser är ett bra gradantal för detta vinet. Vi provar vinet till en bit hemmagjord pizza, Vilket vi rekommenderar att sätta vinet i sammanhang med.

Av 10X tilldelas vinet av Xperhotelsandtables testgrupp 9X

Hermansson & Co är en ledande marknadsförings- och säljdriven vin- och spritimportör på den svenska marknaden. Vår verksamhet startade år 1994 och tillsammans med våra leverantörer lanserar vi attraktiva produkter genom innovativ marknadsföring och säljstrategi. Vårt sätt att skapa gemensamma affärsframgångar tillsammans med våra partners leder till ett meriterande antal starka varumärkesbyggen, både på Systembolaget och inom HoReCa.

Läs mer om Hermansson & Co: www.hermanssonco.se

Grapevine.se är vårt konsumentforum där du som brinner för mat- och dryck hittar tips på nya goda viner, inspirerande artiklar och mängder med bra recept med förslag på passande vin.

Har du frågor om våra viner eller vill veta mer om grapevine.se, kontakta oss på info@grapevine.se

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.