Annons
Annons

Grand Chêne Sans Soufre Ajouté EKO 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Den 8 juli lanserades Maison Cazes sin ”Grand Chêne” Sans Soufre Ajouté 2019. Vinet är helt utan tillsatt svavel och är så naturligt ett vin kan vara. Systembolagets tillfälliga sortiment, artikelnummer: 92089, pris: 99 kronor.

Maison Cazes har funnits sedan år 1895 och är en av Europas största biodynamiska vinproducenter och en av de ledande producenterna i Roussillon i södra Frankrike. Egendomen omfattar idag 220 hektar och drivs sedan 1997 enligt biodynamiska principer. Familjen Cazes driver fortfarande företaget med Emmanuel Cazes som chefsvinmakare. År 2012 köpte Cazes Les Clos de Paulilles, en prestigefylld egendom som ligger mellan Banyuls och Collioure.

Sans Soufre Ajouté är franska och betyder på svenska ”utan tillsatta sulfiter”.

Arbetet på vingården och i vinkällaren är minimalistiskt. Skalmacereringen hanteras försiktigt runt 25 °C med en eller två överpumpningar under en dag. Efter 10 dagar töms tanken och pressarna är separerade för att undvika bakteriell kontaminering. Vinet genomgår malolaktisk jäsning på ståltank där inga sulfiter används. Vinet har ursprunget AOP Côtes du Roussillon Villages och vingårdarnas beskaffenhet är mestadels lera och kalksten med vissa schistosmaterial samt kiselsten, en terroir som passar perfekt för produktion av högkvalitativa viner.

Vinet är piggt och livligt med mängder av härliga fruktaromer så som björnbär, smultron och toner av svartpeppar. Syran är balancerad och har en frisk lång eftersmak. De mjuka taninerna ger en silkeslen avslutning. Vinet vinner på att dekanteras så att aromerna utvecklas till sin fulla potential. 
Prova gärna vinet till grillad tonfisk eller lax serverad med en smakrik sås, mustiga pastarätter, grillad kyckling med grönsaker. Dessutom är det ett utmärkt sällskapsvin som kan avnjutas lätt kylt.

Xperhotelsandtable rekommenderar vinet med följande ord: 

Wow vilket trevligt vin. Här karaktäriseras vinet av smaken av björnbär som vi anser är genomgående i hela vinets smakupplevelse. På höjden bjuder vinet på en touch av lavendel. Avslutet präglas av toner av hallon och med en lätt kryddighet. Mycket fint vin som vi avsmakar tillsammans med lite plockmat. En kombination som vi verkligen skulle vilja rekommendera Er att prova.

 Vi tror även vinet kommer passa  utmärkt till  fågel samt olika mellan lagrade ostar. 

Vi väljer att temperera vinet till  17 grader. Ett gradantal som vi anser låter vinets smakpalett briljera.

Notera gärna att du kommer uppleva små nyanser av smaken av blåbär när du njuter vinet. Leta gärna efter  just den smaken när du provar vinet, den kommer nämligen dyka upp lite då och då…

Xperhotelsandtable tilldelar vinet 10X av 10X

Spring Wine & Spirits AB importerar, säljer och marknadsför vin och sprit. Spring Wine & Spirits har 35 medarbetare och är ett helägt dotterbolag till Spendrups Bryggeri AB. Sedan starten 1995 har Spring Wine & Spirits vuxit till att bli ledande distributör av vin till Sveriges restaurangmarknad och en av de större leverantörerna av ett brett sortiment till Systembolaget. Spring Wine & Spirits representerar ett 80-tal vin- och spritproducenter på den svenska marknaden. De största varumärkena i portföljen är bland annat Cantina Zaccagnini, E & J Gallo Winery, Pasqua, Codorníu, Barefoot Wines, Trapiche, Ogier, Laroche, Boschendal, El Coto, Cono Sur, Frescobaldi, McPherson, Plantation Rum, Tamnavulin och Shackleton.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.