Annons
Annons

Giovanni Rosso

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Giovanni Rosso Langhe Rosso 2018, box 2 liter, nr 2431, 249 kr, lanseringsdag 1 september, fast sortiment

Giovanni Rosso har en lång tradition av att producera högkvalitativa viner främst på druvan Nebbiolo. I Piemonte, närmare bestämt Serralunga d’Alba har vinhuset flera vingårdar med olika jordmån, altitud och solexponering, vissa planterades redan på 1940-talet. Nu släpps en box med samma kvalitetsmedvetna tänk. Giovanni Rosso Langhe Rosso 2018 är Systembolagets första box på 100% Nebbiolo.

Giovanni Rosso är en italiensk doldis som nu tar plats på den svenska marknaden. Tidigare i år lanserades två cru-viner varav den ena från husets absoluta toppsegment, vingården räknas till ett av Piemontes topplägen. Att man nu lanserar en box kanske känns otippat men lanseringen sker helt utan att tappa det kvalitetstänk som genomsyrar Giovanni Rosso. Vinhuset har ett stort fokus på att varje vin ska vara en spegling av sin terroir, en filosofi som gör att arbetet i vineriet inte skiljer sig särskilt mellan de olika vinerna. Istället får ett lågt skördeuttag, jordmån, altitud och solexponering ta plats. Detta gäller även för Giovanni Rosso Langhe Rosso, som är resultatet av ett hårt och kvalitetsmedvetet arbete. Lanseringen är Systembolagets första box på 100% Nebbiolo.

– Det här är en Nebbiolo som lagrats på ekfat. Vinet har en anmärkningsvärd kvalitet och speglar platsen den kommer ifrån. Vinet är både kraftfullt och elegant, med runda toner av röd frukt, mineraltsalta hintar och mjuka, men markerade tanniner, berättar Davide Rosso.

Skörden skedde för hand i slutet på oktober 2018, ett år som inledningsvis var relativt problematiskt och bjöd på både regn och hagel men sensommaren blev fin. Efter vinifiering har vinet lagrats fyra månader på gamla ekfat följt av två månader på nya.

Davide Rosso tog över familjens vinhus 2001 och har fortsatt att vidareutveckla både vingårdar och vinmakning mot ett mer ekologiskt och hållbart tänk. Sedan dess har Davides filosofi om att vinet måste vara en perfekt spegling av sin terroir införlivats i arbetet. Men visionen om att göra något nytt började tidigare än så. Under 80- och 90-talet var Davide en av de profilerna i Barolo Boys, på jakt efter en ny stil på viner än det som producerades då. Det experimenterande som pågick då är inte de viner som syns på marknaden idag men det resulterade i ett mer modernt synsätt på vinmakningen. För Giovanni Rosso, med Davide i spetsen, verkar man ha hittat hem i stil och vinproduktion och kanske finns det ingen bättre bekräftelse på just det än att få 100 poäng för ett av sina viner i Wine Enthusiast.

Xperhotelsandtable rekommenderar vinet med följande ord: 

Vilket otroligt trevligt vin. Här möts du av tydliga toner från körsbär och på höjden bjuder vinet på smaken av jordgubb, Vinet upplever vi som fylligt och med en härlig kryddighet. Vi väljer att temperera vinet till 19 grader. Ett gradantal vi anser att vinet får blomma ut vid. 

Vi väljer att avsmaka vinet till en pizza av den lite lyxigare varianten. Vinet möter fint upp sältan i rätten samt passar utmärkt med sin kryddighet mot den lite starkare korv som pizzan har toppats med.

Perfekt vin för lyxigare pizzor, charkbrickor samt perfekt till en klassisk kött och pommes-middag med bea!


Xperhotelsandtable tilldelar vinet 9X av 10X

Arvid Nordquist Vin & öl – Smakupplevelser och nutida kvalitet.

Arvid Nordquist HAB är ett svenskt familjeföretag som sedan starten 1884 fokuserat på stora smakupplevelser och kvalitetsprodukter. För oss handlar kvalitet inte enbart om att koncentrera sig på dagens önskemål och behov, vi vill också ta ansvar för morgondagens. Vi erbjuder ett stort sortiment av vin och öl där endast de drycker som uppfyller Arvid Nordquists sensoriska krav tas in i sortimentet. I Arvid Nordquists portfölj finns även vårt egenrostade kaffe, livsmedel och sedan 2016 även non food-produkter. Vi är idag 286 medarbetare i Norden som tillsammans arbetar för att kunna erbjuda de bästa smakupplevelserna och produkterna – samtidigt som vi gör vårt yttersta för att förbättra villkoren för människor och minimera miljö- och klimatpåverkan. Det är, enligt oss, riktig god kvalitet. Läs mer på www.arvidnordquist.se

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.