DeAetna Bianco 2020

Den 9:e september är DeAetna Bianco tillbaka på hyllan. Inte mindre än 6600 flaskor tillfaller detta år vårt avlånga land.

Precis som med sin röda namne är det inhemska druvor som står för innehållet. Närmare bestämt 80% carricante, 15% catarratto och 5% minnella. Vinet har vilat på sin jästfällning och endast sett insidan av ståltankar.
Konstnären bakom verket är vinmakare Luca D’Attoma.

Smaken är frisk och nyanserad. Frukten drar åt det gulare hållet och ackompanjeras av gröna örter och de lite rökiga mineraltoner som är Etnas signum.

Familjeföretaget Terra Costantino drivs av Fabio Costantino med fadern Dino i bakgrunden. Rötterna återfinns i byggbranschen och Dino köpte ursprungligen gården som jaktmark. Men det var på den tiden då få tyckte det värt besväret att odla på Etna.

Deras 10 hektar stora odlingar ligger i Contrada Blandano, på sydöstra sluttningen av Etna, på en höjd av ca 450-550 meter över havet. Egendomen blev ekologiskt certifierad år 2002 och vineriet är helt byggt av ekologiskt material. Familjen odlar endast sicilianska druvsorter och användningen av ekfat är sparsam för att inte överskugga den prägel de vulkaniska jordarna sätter på sina i vinerna.

DeAetna Bianco 2020 Lansering: 2022-09-09 Artnr 92574
Pris 179 SEK, Antal: 6600

 

Xperhotelsandtable rekommenderar vinet med följande ord:  

Ett spännande vin med tydliga toner av gula päron på höjden och som bottnar smaken av ananas. Vi upplever vinet genomgående med ett örtigt uttryck. Vinet en trevlig och lättsam ton av citrus genomgående.

Vi väljer att avsmaka vinet till en klassiskt fisksoppa baserad på lax, potatis och musslor. Den krämiga soppan möter vinet otroligt bra

Vi väljer att temperera vinet till 10 grader. Ett gradantal vi anser att vinet helt kommer till sin rätta.

Xperhotelsandtable tilldelar vinet 10X av 10X 

 

Valid Wines vision är att ta hem de bästa och mest prisvärda vinerna, från hela världen och i första hand från familjeägda vingårdar. Med våra producenter strävar vi alltid efter att jobba för hållbarhet, i alla led.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.