Det är en balansakt att göra ett vin som är gott att dricka ungt men som klarar att lagras i årtionden. Antoine Viery som numera leder verksamheten på anrika Château Bouscassé i sydfranska Madiran bevisar med toppårgången 2019 att han har full kontroll. En klassiker i modern tappning firar framgångarna med en ny etikett, ljusare, mer elegant och i takt med tiden.
Alain Brumont är en levande legend i vinvärlden. 1979 fick han ärva slottet Château Bouscassé av sin far och han var närmast besatt av att visa världen att traktens stora druva, den mycket tanninrika Tannat, skulle kunna göra rödvin av absolut världsklass. Succén var ett faktum redan efter några år då hans vin vann en blindprovning mot de allra bästa slotten i Bordeaux.
Alain Brumont är fortfarande dagligen närvarande i arbetet, trots att han är 78 år, och älskar att prata vin med slottets besökare. En oslagbar ambassadör för distriktet Madiran, druvan Tannat och slottet Bouscassé. Men idag är det hans styvson Antoine Viery som har huvudansvaret. 2019 är den andra årgången som bär arvtagarens signum.
”2019 är en storartad årgång, kanske den bästa på fem år. Den visar upp vad vi siktar på med vårt vin – tydligare terroir, mer precision. Vi har valt att lyfta fram vinet med en ny etikett som symboliserar vår strävan. Den är ljusare och mer elegant, mer i takt med tiden. Metoderna förändras och vi vill att etiketten ska visa att vi följer med vår tid. Vi exporterar vinet till 46 länder, men Sverige får äran att vara först ut av alla att njuta av nyheten.”
Men etiketten visar också att man samtidigt är mån om sin historia. Château Bouscassé har anor tillbaka till 1861 och det historiska årtalet finns representerat med en siffra i vart och ett av etikettens fyra hörn.
Antoine berättar att årgången 2019 fick en lång maceration på drygt fyrtio dagar och att det färdiga vinet lagrats först 12 månader på små ekfat, sedan två år på stora fat, s k foudres som rymmer 8 000 liter. Slutligen har vinet finslipats genom att få vila i sin butelj ytterligare två år före lanseringen.
”Balansen vi uppnått mellan vinets fruktighet och tanninerna gör det mycket gott redan nu. De flesta kommer säkert att njuta av det inom fem år, men min bedömning är att vinet går att spara 30 år eller mer i en bra källare.”
Alain Brumont Château Bouscassé 2019189 kr | 750 ml | Nr 2204 | Alk 13,5% Ursprung: Madiran
Druvor: Tannat (50%), Cabernet Sauvignon (26%), Cabernet Franc (24%)
Xperhotelsandtable rekommenderar drycken med följande ord:
Smak: Vinet bjuder på en rik och framträdande smak av svarta vinbär. Denna fruktiga och tydliga smakprofil har sin grund i vinets karaktär, som också präglas av en nyanserad ton av plommon. Att plommonaromerna är så framträdande är något vi särskilt lyfter fram som en central del av vinets personlighet. I vinets avslut framträder dessutom en subtil, men påtaglig, inslag av kaffe som ger vinet en behaglig komplexitet.
Passar till: Detta är ett vin som vi varmt rekommenderar att avnjuta till olika typer av kötträtter. Under vårt provningstillfälle valde vi att servera vinet tillsammans med en högrevsburgare, vilket visade sig vara en lysande kombination.
Vi tror att det även skulle fungera utmärkt tillsammans med mellanlagrade ostar, där vi förväntar oss att smakerna ska lyfta varandra på ett harmoniskt vis.
Temperatur: För att få fram vinets alla nyanser och aromer till fullo rekommenderar vi att servera det vid en temperatur på 18 grader. Vid denna temperatur anser vi att vinets eleganta smakpalett verkligen får möjlighet att framträda på bästa sätt och visa upp sin fulla potential.
Sammanfattning: Sammanfattningsvis är detta ett riktigt trevligt och välbalanserat vin som vi varmt kan rekommendera att avnjuta, både nu och framöver in i hösten 2024. Genom sin komplexitet och mångsidighet passar det utmärkt att avnjuta både till måltider och som njutning på egen hand. Vi tror att vinets karaktär också kommer att utvecklas på ett spännande sätt under lagringstiden, vilket gör det ännu mer intressant att följa dess resa.