Annons
Annons

Arc-en-Ciel Grande Réserve

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Nu lanseras en ny, stilren vit fransos på den svenska marknaden! Från hjärtat av Languedoc kommer det fylliga men samtidigt mineraliskt krispiga vinet Arc-en-Ciel Grande Réserve – i en generös 1-litersflaska.

I hjärtat av Languedoc, vid utkanten av Thau-lagunen och Medelhavet, slog en grupp kooperativa vinodlare sig samman 1937 och bildade Les Caves Richemer. Sedan dess har de varit aktiva i Marseillans hamn.

Det marina mikroklimatet i området gör att vindarna ger svalka till vinrankorna dygnet runt och under hela sommaren. Det ger friskhet, fräschör och minerala inslag till vinerna. Och Arc-en-Ciel Grande Réserve, som nu lanseras i Sverige i systembolagets beställningssortiment, är ett bra exempel på detta.

Vinet är torrt och har en låg sockerhalt om endast 1,5 gram restsocker per liter. Det är friskt och fruktigt med en aromatisk doft med toner av vit persika, päron och citrus. I smaken hittas en fin balans av fräscha inslag av honungsmelon, lime, stenfrukt, mineral. Allt vävs samman och lämnar en lätt kryddighet i eftersmaken.

Druvan viognier dominerar med sina 80% vilket bidrar till viss fyllighet i vinet, den låga sockerhalten till trots. Men med i leken finns även roussanne och vermentino med 10% vardera.

– Det här är urtypiskt franskt vitt vin med precis allt man förväntar sig ska finnas i ett sådant. Friskt, mineraligt och matvänligt. Dessutom med låg sockerhalt och extra prisvärt med en generös flaskstorlek om en liter. Bakom Arc-en-Ciel Grande Réserve står en anrik producent som har lång erfarenhet av att producera kvalitativa viner. Arc-en-Ciel betyder regnbåge och Les Caves Richemer betyder rikt hav. Kanske det här vinet är vad man hittar om man följer regnbågen till skattkistan på havets botten? Säger Petra Ekholm, produktchef på Providential Wines & Spirits, och ler hemlighetsfullt.

Arc-en-Ciel Grande Réserve är underbart att njuta välkylt som aperitif. Men självklart passar det fint till mat också. Prova det exempelvis ihop med fisk- och skaldjursrätter. Varför inte till räkorna eller en härlig bouillabaisse? Även en baconlindad kyckling i sällskap med en matig sallad gör att vinet kommer fint till sin rätt!

Arc-en-Ciel kommer nu i årgång 2019 och vinner inte på lagring utan är färdigt att avnjutas väl kylt som det är!

Pris: 89 kr // Nr: 78590 // Storlek: 1 liter
Druvor: 80% viognier, 10% roussanne, 10% vermentino
Ursprung: Frankrike, Languedoc
Årgång: 2019
Alkoholhalt: 13.5%
Sockerhalt: 1,5 gram restsocker per liter.
OM Les Caves Richemer

I hjärtat av Languedoc, vid utkanten av Thau-lagunen och Medelhavet, slog en grupp kooperativa vinodlare i Agde och Marseillan (Hérault) sig samman och bildade Les Caves Richemer. Sedan 1937 har de funnits i Marseillans hamn med vacker utsikt över båtarna och havet. Det marina mikroklimat som finns i området ger svala vindar till vinrankorna under hela sommaren vilket bidrar till friskhet och fräschör med minerala inslag i vinerna.
Namnet Richemer uppstod ur en legend på 1800-talet då Henri Richet, en vinmakare från Marseillan, sägs ha gjort sig en förmögenhet i vinbranschen med att sälja vin genom sjöhandeln. Mycket snabbt sägs han ha fått smeknamnet Henri de Richemer vilket betyder “rikt hav”. I dag ingår ca 350 vinodlare i kooperativet.

Xperhotelsandtable rekommenderar drycken med följande ord:

Fantastiskt trevligt vin, mycket prisvärt. Bra och fint balanserat vin.

Vi upplever att vinet karaktäriseras av en mjuk och len honungs sötma och på höjden återfinns touchen av citrus. Du kommer även kunna känna en fantastiskt trevligt inslag av mandel som du finner i vinets avslut. Vi väljer att temperera vinet till 8 grader, ett gradantal som vi anser passar vinet. 

Detta vin passar utmärkt till skaldjur och kycklingrätter samt sallader. Vi väljer att prova vinet till musslor, där vi adderat lite av vinet i såsen då vi kokar upp musslorna. Mycket trevlig upplevelse i sin kombo!

Xperhotelsandtable tilldelar vinet 10X av 10X 

Providential Wines & Spirits är en vin- och spritimportör med ambition att bevara goda traditioner och samtidigt leda dryckesutvecklingen på den svenska marknaden. Företaget består av passionerade medarbetare med många års erfarenhet och intressen för nya trender. Providential Wines & Spirits är systerföretag till Hermansson & Co, vilket ger företaget extra resurser. Sedan starten 2011 har Providential Wines & Spirits löpande lanserat nya varumärken, resultatet kan skådas i hyllorna på Systembolaget.

Hermansson & Co är en ledande marknadsförings- och säljdriven vin- och spritimportör på den svenska marknaden. Vår verksamhet startade år 1994 och tillsammans med våra leverantörer lanserar vi attraktiva produkter genom innovativ marknadsföring och säljstrategi. Vårt sätt att skapa gemensamma affärsframgångar tillsammans med våra partners leder till ett meriterande antal starka varumärkesbyggen, både på Systembolaget och inom HoReCa.

Läs mer om Hermansson & Co: www.hermanssonco.se

Grapevine.se är vårt konsumentforum där du som brinner för mat- och dryck hittar tips på nya goda viner, inspirerande artiklar och mängder med bra recept med förslag på passande vin.

Har du frågor om våra viner eller vill veta mer om grapevine.se, kontakta oss på info@grapevine.se

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.