Spritmuseum öppnar ny dryckesutställning – ÖL!

Den 17 november är det dags och den här gången är det ÖL som tar plats på Spritmuseum.

Från ett femtiotal till drygt femhundra ölproducenter på bara tio år! Sverige har på kort tid blivit ett av världens bryggeritätaste länder sett till antal invånare, men hur började vår resa och hur ser det ut i dag?

Utställningen bjuder på en generös bredd där svensk ölhistoria samsas med trendspaning. Vilken roll har ölet haft som socialt kitt bland vikingar, nunnor, fotbollssupporters och hipsters? Hur får öl sin smak och färg? Och vilka ölstilar är hetast just nu?

Sedan Spritmuseums förra ölutställning 2015-2016 har utvecklingen varit i snabb och ständig rörelse. Då var det fortfarande mycket fokus på IPA och APA. IPA:n frodas i och för sig även idag, men samsas numera också med stilar som pastry stouts, smoothie sours, milkshake-IPA och inte minst NEIPA, som öppnat upp mot en större och bredare publik. Parallellt har även äldre, traditionella stilar som Helles, Vienna Lager och Kellerbier fått ett uppsving.

“Öl kan vara så mycket! Söt, krämig, mjuk, fyllig, lätt, frisk, syrlig, fruktig, godisaktig, bitter, kryddig, torr osv. Idag är det verkligen möjligt att säga att det finns en öl för alla!”
säger Spritmuseums dryckesexpert Nadja Karlsson.

I samband med öppningen av ÖL kommer Nadja Karlssons populära dryckesprovningar att utökas med flera ölprovningar. Utöver det lanserar Spritmuseum en ny smakbricka (eller en ny “Ölbricka”) med fyra olika ölstilar från svenska hantverksbryggerier, och “Visning + Öl”, en guidad visning av ölutställningen där besökarna får med sig ett glas öl i handen. Även Spritmuseums bar får ett rejält utökat och specialiserat utbud av svensk hantverksöl.

Under 2023 fortsätter aktiviteterna, bland annat utlovas en mindre ölmässa Meet the Brewer och Tap Takeovers i baren och på sommarens uteservering ölbryggan. Dessutom kommer restaurangen under nästa år att erbjuda matupplevelser med öl i fokus.


FAKTA OM UTSTÄLLNINGSSERIEN
Utställningen ÖL är den fjärde i utställningsserien om olika svenska hantverksdrycker.

Intresset för hantverksmässigt och lokalt tillverkade drycker är en internationell trend som blivit stor även i vårt land. Sedan Sverige gick med i EU har mängder av dryckesföretag startats över hela landet. För några år sedan fanns knappt 250 dryckesproducenter i Sverige, i dag är de över 850. Den här utvecklingen vill Spritmuseum i Stockholm berätta mera om genom en serie utställningar med dryckessverige som utgångspunkt.

Utställningen är producerad av Spritmuseum
Utställningsform: Brännström & Hamanaka
Illustrationer: Yoyo Nasty


FAKTA OM ÖLLANDET SVERIGE IDAG
Från 50 till 500 bryggerier på 10 år!

Öllandet Sverige har på kort tid blivit ett av världens bryggeritätaste länder sett till antal invånare. Var du än befinner dig i Sverige kan du idag dricka ett mer eller mindre lokalt öl. Och utvecklingen med bryggeripubar, ölfestivaler samt det stora utbudet av alkoholfri öl och folköl har gett oss en helt ny öl- och dryckesscen.

Nya smaker och ölstilar
Den ölrevolution som vi har sett i Sverige de senaste åren har fört med sig nya bryggmetoder, idéer, innovationer och smaksättningar. Spektrat av smaker har breddats rejält. Öl har blivit ljusare och mörkare, lättare och fylligare, svagare och starkare, fruktigare, syrligare, beskare och allt där emellan. Många bryggerier experimenterar och utforskar ölets gränser. Så länge den färdiga drycken har bryggts med en viss andel kornmalt rör det sig om öl – även om viss öl idag rent smakmässigt kan påminna om cider, vin, must, cocktails eller milkshakes. Samtidigt som ölet utvecklas åt nya håll söker många efter tradition och historia, så parallellt har också äldre, traditionella ölstilar fått ett uppsving. Dagens stora utbud gör att det nu finns öl för alla, också för de som tidigare kanske inte gillat öl.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.