Perfekta viner för sommaren på hemmaplan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Sommarens planer har för många blivit inställda och istället stundar nu en semester på
hemmaplan. Och vad passar inte bättre än att spendera sommaren med att testa spännande
viner? Bjud över dina vänner och imponera genom att duka upp för vinprovning.
Nätvinshandlaren The Wine Company har tagit fram säsongens bästa viner för sommarhänget
och tipsar dessutom om vinlådor – den senaste trenden bland influencers.
Sommaren och värmen har tagit landet med storm. Semestern har precis börjat men för många
blir årets ledighet annorlunda. Istället för att avnjuta det där iskalla glaset vin på stranden i
Grekland har utlandsresan bytts ut mot häng på balkong eller altan. Men inte ska glaset behöva
stå tomt för det. Den senaste trenden bland influencers har blivit att beställa hem vinlådor. Men
var köper man egentligen vinlådor och varför har de ökat så mycket i popularitet? I samband
med sommarens hemester tipsar The Wine Companys vinexpert Christelle Ricket om viner att
förtära på din uteplats och förklarar dessutom tjusningen med vinpaket.
– Årets semester blir en ”hemester” och varför inte ta tillfället i akt och botanisera i vindjungeln
när du ändå är hemma? Förutom sommarfavoriter som gärna avnjuts kylda som Lambrusco
och Frizzante kan det vara kul att prova nya viner. Under våren har intresset för vinlådor ökat
markant. Genom att beställa hem ett vinpaket ges möjligheten att få bekanta sig med ett urval
av viner som kanske inte skulle ha provats annars. Flera vinlådor innehåller dessutom
dubbletter, vilket gör dem perfekta för vinprovning tillsammans med vänner, säger Christelle
Rickert, produkt-och marknadschef på The Wine Company.

Guide vinprovning


Förbered vinprovningen med rena vinglas, vitt underlag och bra ljus. Ta fram papper och penna för att kunna skriva ner intryck och eventuellt spottkoppar för de som inte vill svälja drycken. Vid provning av flera viner är det att föredra. Erbjud även vatten och bröd för gästerna att neutralisera smakerna i munnen med. Välj ut de viner som ska provas och arrangera i följande ordning: vitt till rött, lätt till tungt, mjukt till strävt eller ungt till gammalt. Undvik parfym och starka dofter för att frigöra näsan till vinet. Ät helst inte stark mat före en vinprovning.

  1. Första steget i en vinprovning är att avgöra färgen på vinet. Färgen i sig är inte viktig men den berättar mycket om vinet, åldern, druvsorten och vinets kropp.

  2. Nästa steg är att lukta på vinet. Genom att snurra på glaset frigörs aromer och doften blir tydligare. Ett vin har många olika dofter, genom att sortera ut dem förenklar det att hitta rätt beskrivning. Är den fruktig, blommig, kryddig eller kanske träig?

  3. Det roligaste steget… ta en rejäl klunk och identifiera smakerna medan vinet rullas runt i munnen. Dra in luft genom vinet (sörpla) för att syresätta det ytterligare och försök få fram aromer och smak. Andas sedan ut genom näsan. Detta bidrar till största möjliga smakupplevelse. Försök identifiera texturen i vinet, är det torrt eller strävt? Lätt, tunt, fylligt eller kraftigt?

  4. Nu är det dags att analysera intrycket av vinet och dela ut ett personligt omdöme. Gå igenom gemensamt vad ni kände inför lukt och smak samt helhetsintrycket.

Narbo Martius Merlot 2018
Côteaux de Narbonne IGP Gérard Bertrand
Till det här Merlot vinet har Gérard Bertrand använt friska, mogna och koncentrerat aromatiska druvor från utvalda vinberg i närheten av Narbonne. Vinet är en hyllning till Bertrands födelsestad och dess över 2000 år långa vinodlingstradition. Doften är elegant med aromer av mörka och röda frukter samt peppar. Känslan i gommen är sammetslen och smidig med mättade, fylliga aromer som stannar kvar genom hela avslutningen.
Pris: 119 kr
Artikel-nr: 639 344
Leon d’Oro Rosato Frizzante Veneto IGT
Från Veneto kommer Italiens bästa frizzanteviner. Redan den livliga moussen och den klara, hallonröda färgen avslöjar att Leon d’Oro Frizzante bjuder på en uppfriskande njutning. Livfulla fruktaromer och en finmejslad struktur gör det här mousserande vinet från Veneto perfekt som aperitif, men passar även mycket bra till mat.
Pris: 89 kr
Artikel-nr: 812 843
Lambrusco Lunato
Reggiano Secco DOC Medici Ermete
En klassisk Lambrusco från vindistriktet Emilia. Det speciella, italienska vinet är vida känt för sin torra, aromatiska och lätt pärlande karaktär. Ett idealiskt rött sommarvin som smakar bäst lätt kylt. Den mångfacetterade Lambruscon passar lika bra som aperitif till en läcker antipasti som till en grillad köttbit med sallad och bröd.
Pris: 99 kr
Artikel-nr: 762 915
Alte Viti Grauburgunder 2019
Trentino DOC Castel Firmian
Från högt belägna vinodlingar – Alte Viti – i bergskedjan Dolomiterna i Sydtyrolen hämtas druvorna till denna exklusiva Grauburgunder. I orörd natur under mäktiga bergstoppar skapas ett vin med en imponerande frisk karaktär. Det är hållbart producerat för en ren njutning. Ett elegant vin med klassiska aromer, fina mineraltoner och en lång, frisk smak. Pris: 109 kr
Artikel-nr: 474 210
Vinpaket Vitt
Fruktig sauvignon blanc som vunnit utmärkelsen “Best of Show Côtes de Gascogne” vid Mundus Vini, elegant chardonnay, frisk Riesling från Mosel, kraftfull Grauburgunder österrikisk Gründer Veltliner gjord av gamla vinstockar och en utsökt Gavi. Upptäck dessa vita vinklassiker!
Pris: 1298 kr
Artikel-nr: 118342
Vinpaket Populärt – lansering 22/7
Bland The Wine Companys populäraste viner återfinns italienska klassikern Appassimento, sauvignon blanc från Languedoc, uttrycksfulla La Coquette, urgamla druvsorten nero di troia i Recompagno Nero di Troia Riserva, chilensk Cabernet Sauvignon från Colchagua Valley och Italiensk prosecco – perfekta för nybörjaren på vinlådor!
Pris: 1298 kr
Artikel-nr: 118 342

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.