Tareq Taylor´s fotspår i det heliga landet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Hummus gjord på kärlek, färgsprakande mat, blågröna havsvågor och ljumma kvällsbrisar. Luta dig tillbaka och följ med Tareq Taylor på en exotisk upplevelse där du får ta del av otroliga recept, underbara resmål och massor av inspiration till din nästa resa.

 

Jerusalem

Du slås av en varm kultur när du sätter dina fötter på Jerusalems livliga gator. Du ser barn som springer runt och leker, färgglada gatumarknader som avlöser varandra och färska grönsaker som ligger uppradade så långt ögat kan nå. Detta är en kultur som kommer att lämna dig varm och tillfredsställd hela vägen in i själen, och har du ännu inte haft privilegiet att få resa till denna historiska stad är det dags att planera in ett besök.

Image

 

The old city of Jerusalem

Gamla stan har i tusentals år varit ett center för kultur, religion och historia, och är än idag en helig plats för judar, kristna och muslimer.

Varje år reser tusentals turister hit för att uppleva den magi staden erbjuder, och hem kommer de med en hel uppsjö av fina upplevelser i bagaget. Det är ett stort nöje i sig att bara strosa runt och äta lokala maträtter, och det finns mycket god street food som är snabb och lätt att få tag på. Glöm inte att köpa hem lite lokala kryddor från marknaden innan du lämnar, såsom Zaatar och Sumak, du kommer garanterat att imponera på nästa middag!

 

Abu Shukri

En liten och gemytlig restaurang belägen i hjärtat av Gamla Stan i Jerusalem. Här serveras, enligt Tareq och hans pappa Seif, den godaste hummusen i världen. ”Knäppt så gott det är”, sa Tareq och fick tårar i ögonen av smakexplosionen när han smakade den. Ägaren av restaurangen har gjort hummus i över 50 år, och hemligheten bakom hans krämiga hummusröra är ”no secret in the hummus, it´s in my love”. Gå hit och ät dig mätt på hummus och deras andra smakrika smårätter köket lagar åt dig, du kommer inte bli besviken.

Image

 

 

Via Dolorosa

Via Dolorosa, också känd som ”smärtans väg”, sägs vara den väg Jesus vandrade på till Golgota när han skulle korsfästas. Detta hände i slutet av den andra tempeltiden, men den tradition som identifierar platsen som Via Dolorosa utvecklades först under 1200-talet. Leden börjar där rättegången ägde rum, och längs ledens väg kommer du att få vara en del av en historiskt sagolik resa.

Image

 

 

Klagomuren

Klagomuren är en väldigt speciell plats, dit människor från alla världens hörn reser. Denna gigantiska mur är ungefär en 500 meter lång och 30 meter hög, och är en kvarleva från det heliga templet som förstördes år 70 av romarna. Muren är dessutom den enda som återstår av de två judiska templen som tidigare stod i Jerusalem, och det sägs att den idag anses vara den heligaste och viktigaste judiska platsen i världen.

 

Även turister kommer hit för att be, och om du kollar i sprickorna på muren kommer du att se knycklade små papper med personliga anteckningar på som är inkilade i murens sprickor. Ett definitivt måste innan du lämnar Jerusalem för nästa resmål.

 

 

Machne Yehuda – matmarknad

Som att kliva in i en helt egen värld byggd på kärlek och en blommande atmosfär. Machne Yehuda är Jerusalems äldsta och största marknad, och där kommer du att känna dofterna av purfärska grönsaker och se alla olika slags varor och typiska israeliska ingredienser. Marknaden sägs dessutom representera hjärtat av Jerusalem, och som turist får man härmed uppleva det riktiga Israel genom vartenda litet sinne. Passa på att ta ett smakprov av olika små kryddrika rätter när du är där.

Image

 

Image

 

 

Ishtabach

Ishtabach är en liten kurdisk-inspirerad restaurang belägen på en hörna vid Machne Yehuda marknaden. De serverar endast en rätt, Shamborak, vilken är en pirogliknande rätt fylld med antingen färs eller grönsaker. När du går in genom dörrarna till restaurangen får du en känsla av att komma hem till någon, vilket gör ditt besök väldigt genuint och mysigt. ”A chef is a host, and I see this place as my home” sa ägaren Oren Sasson-Levi, så låt dig skämmas bort och ge dina smaklökar en kväll att minnas.

 

Passa även på att smaka en shot av Arak när du är på plats. Det är en ljus spritdryck som också kallas ”milk of lioness”, och har en smak av lakrits efter att ha blivit smaksatt med anis. Arak är en traditionell spritdryck i hela mellanöstern, och dricks även i länder som bl.a. Iran och Irak. På Ishtabach har du chansen att smaka en specialgjord hemmagjord Arak. Här erbjuds, om du inte enbart vill ha en shot, Arak som är mixad med syrliga citrusfrukter.

 

Image

 

 

Öknen & Döda havet

 

Öken

När du lämnar Jerusalem för att åka ut i öknen kommer du att se hur det gröna, bergiga och exotiska stadslandskapet byts ut mot ett gult, stenigt ökenlandskap. Du anländer till naturreservat och otroliga landskap, och det finns många olika anledningar att planera in en utflykt hit.

 

Exempel på saker att göra:

· Åk på en jeeptur eller kör med en egen fyrhjuling i öknen för att se alla de gömda smultronställena

· Vandra i några av de hänförande naturreservaten som t.ex. Ein Gedi

· Ta dig ut på MTB-cykel och upplev några av regionens mest magnifika landskap och utsikter

· Canoying bland klipporna med utsikt över Döda havet.

· Följa med på en tur i den sagolika soluppgången

Image

 

 

Döda havet

Något du absolut inte får missa när du är på resande fot i Israel är ett besök till Döda havet, också känt som ”The largest natural SPA”, med sitt salta vatten och renande, svarta lera. Detta är en plats med stora kontraster där färgerna är lite skarpare, naturen lite vildare och lugnet lite djupare, och du kan förvänta dig en upplevelse utöver det vanliga.

 

Döda havet är en av världens saltaste sjöar, med en salthalt på ungefär 33,7%, så när du simmar i vattnet kommer du märka att du utan problem flyter som en kork på ytan. Platsen är omgiven av mineralrika berg, och tack vare det avlägsna geografiska läget finns inga utlopp, vilket gör att vattnet även är fullproppat med mineraler som kan göra mirakel för vår hälsa. Den svarta leran som ligger längs strandkanten har i urminnes tider använts som en naturlig ansiktsmask på grund av sina läkande effekter på huden, och det är väldigt populärt att ta tillfället i akt att smörja in både kropp och ansikte för en genomgående och naturlig spabehandling ute i det fria.

 

Om du är mer intresserad av att upptäcka nya naturlandskap genom vandring är detta också något du kan ägna dig åt runtom Döda havet. Där finns ett naturreservat som består av två djupa raviner kring ökenbäckarna Nahal David och Nahal Arugot som är värt ett besök. I den torra och bergiga öknen är båda bäckarna en attraktion året runt med vattenfall, klippbassänger och många vilda djur och växter.

 

 

Masada

En antik fästning och ett kulturellt världsarv på ett 400 meter högt platåberg ute i öknen. Fästningen bär på både uråldrig och dramatisk historia, och har idag blivit en symbol för modet hos de judiska försvararna som under lång tid, flera år f.Kr, kämpade mot den romerska ockupationsmakten.

 

Längst upp på platån möts du av en häpnadsväckande utsikt, och det är svårt att inte bli tagen av stunden på denna historiska och viktiga plats. Du kan välja att antingen åka linbana upp, eller gå längs den slingriga stigen uppför backen.

Image

 

 

 

Tel Aviv

Du kommer snabbt att känna av den bekymmersfria och tillbakalutade tillvaron när du anländer till Tel Aviv. Om Jerusalem är centret för historia och religion, är Tel Aviv snarare ett lite mer bohemiskt och modernare center lokaliserat precis intill det klarblåa Medelhavet.

 

Här bor och samsas mer än 70 olika kulturer vilket gör staden till en smältdegel av just olika kulturer och smaker, och här ska du ta vara på det fantastiska utbudet av olika restauranger och caféer som staden erbjuder. Iklädd luftiga sommarkläder kan du enkelt utforska staden gående, eller varför inte ta dig runt på en eldriven sparkcykel i värmen?

Image

 

 

Carmel Market

Carmel market är Tel Avivs mest kända marknad. Här hittar du trendiga barer, restauranger, kaféer och härlig streetfood. Här kan du äta allt från hemmagjord Jachnun, en traditionell jemenitisk maträtt, till en drös olika ostar och saltad fisk. Avslutningsvis kan du testa det lokalrostade kaffet, eller en färskpressad svalkande juice.

Image

 

 

Ouzeria

På denna restaurang får du känslan av en varm, glad och omfamnande atmosfär. Glad musik strömmar ut från högtalarna och här njuter gästerna av gott umgänge, krispigt vin och kulinarisk mat. Det är kocken Avivit Priel Avichai, igenkänd som en av Tel Avivs mest kända kockar, som driver stället, och här serveras medelhavskökets smaker med inspiration från tapasdistrikten i Spanien och de grekiska ”Ozeris”. Avivit är dessutom en kvinna som enbart anställer kvinnliga kockar, med den enkla anledningen att kvinnor ser mer än män, både i köket och i grytan, och vill med denna handling bryta patriarkatet.

 

Ouzeria ligger precis intill den färgglada Levinsky-marknaden, så passa på att besöka den innan eller efter restaurangbesöket. På marknaden kan du passa på att prova bourekas, rostade nötter och torkad frukt, eller Ouzo som är en grekisk spritdryck. Detta är ett av lokalbornas bästa ställen att köpa kryddor på, och när du går genom gångarna av marknaden kommer du att känna alla möjliga olika kryddiga dofter.

 

 

White City – den vita staden

Tel Aviv är den stad i världen som har störst andel byggnader av den arkitektoniska stilen Bauhaus. The White City, eller ”Den vita staden” som området också kallas, blev år 2003 uppsatt på UNESCO´s världsarvslista och är ett

spännande resmål för den som är intresserad av arkitektur- och fotografi.

 

Bauhausstilen känns igen genom sin asymmetri, funktionalism samt enkelhet, och karaktäriserar hela stadsdelen. Du omges av vitmålade fasader, svepande former på balkongerna, ståtliga pelare, platta tak och smala fönster. Byggnadsstilen med luftiga gator och trädgårdar har, som pricken över i:et, dessutom främjat det sociala livet på gator och torg, och idag sprudlar gatorna i Bauhauskvarteren av liv med caféer, restauranger och ett rikt nöjes- och kulturliv. ”Den vita staden” är idag ett eftertraktat resmål för design- och arkitekturintresserade, och många fotografer vallfärdar hit för att få uppleva stadens speciella formspråk.

Image

 

 

Oasis

Oasis är en av de mest kreativa restaurangerna i staden, lokaliserat i hjärtat av White city. Rima Olver driver stället, och drivs dessutom av filosofin att matlagning ska vara enkelt, och att man kan åstadkomma stora smaker utan att konstra till det för mycket. Om du vill lyxa till det med en lite finare och dyrare middag är detta definitivt restaurangen att besöka.

 

 

Hilton Beach

Om du inte har tålamod att ligga och sola dagarna i ända passar Hilton beach som fisken i vattnet. Här kan du testa på vindsurfing och att paddla kajak, och när du blir hungrig finns ett stort utbud av olika ställen som erbjuder mat.

 

 

Gordon Beach

Stranden att hänga på för att testa på volleyboll, simma i det salta vattnet, hänga med nära och kära eller bara för att njuta av den varma solen. Under dagen kan du testa några israeliska delikatesser till lunch, och när solen har gått ner hittar du istället olika strandbarer med glada DJ’s, dans och goda drinkar.

Image

 

 

Alma Beach

Detta är en av de mest avslappnade och trevligaste stränderna i Tel Aviv, och även den strand som ligger längst söderut gränsande till Jaffa. Hit kommer en blandad skara människor för att njuta av solen och havet, och här ska du ta tillfället i akt att äta på den omtalade restaurangen Manta Ray.

 

 

Jaffa (Yafo) – Gamla stan vid Tel Aviv

Jaffa är en antik hamnstad, närmre bestämt en av världens äldsta, och ligger i södra Tel Aviv. Detta har kommit att bli ett givet stopp när man utforskar Tel Avivs mysiga områden, och även här finns mycket att se och göra för alla olika människor.

Du ser konstnärsgallerier och studios, små bohemiska butiker och hantverk av alla dess slag. Gatorna kantas av ett stort utbud av olika kaféer och restauranger och Jaffa hamnmarknad är väl värt ett besök. Hamnen används fortfarande flitigt av lokala fiskare, så passa på att spana in dagens fångst när du är här.

I Jaffa har du en underbar utsikt över den mer moderna delen av Tel Aviv var solnedgången är otrolig, så ta med picknikfilten, något gott att dricka, olika små rätter från de lokala kaféerna och bara njut av stunden.

Image

 

 

Abulafia Bakery

När du besöker Jaffa är Abulafia Bakery ett måste. Detta är ett gammeldags bageri med över 200 olika sorter av söta bakverk, och det öppnade så tidigt som år 1879. Den nuvarande ägaren heter Walid Abulifa, vars familj har drivit stället i 114 år och 5 generationer, och med bageriet vill han nu vara med och göra skillnad i Israel. Här jobbar en blandad skara israeler, palestinier och indier sida vid sida, och alla i personalen bär tröjor där det står ”Araber och judar som vägrar att vara fiender”. 10 % av all omsättning går dessutom till fredsbevarande, mångkulturella ändamål eller andra organisationer som arbetar för en bättre framtid.

 

Här kan du bland annat frossa i söta bagels, samboosek och mohallabiya – mellanösterns svar på tiramisu, och när du ska äta får du göra det stående eller på gående fot, här finns inga sittplatser att tillgå. De bakar sina bakverk i stora, rustika tegelugnar, och du kan hela tiden se hur de passionerade bagarna arbetar när du står utanför och ska göra din beställning.

Image

 

 

Jaffa Beach

En lite mer avlägsen och avslappnad strand som passar perfekt för dig som är sugen på att surfa på stora vågor.

Image

 

 

Tareq Taylor besökte även Zeit Ou Zaatar’s restaurang, Rukabs glassbar med sin mozzarellaliknande konsistens på glassen, öl-bryggeriet Taybeh i Ramallah, samt Betlehem och Nablus som alla ligger i den Palestinska myndigheten (PA).

 

**********************************

 

Tareq Taylor, hans bror Zafer och pappa Seif reste tillsammans med Sveriges Television SVT till Israel och Palestinska myndigheten, för att lära känna pappa Seifs hemstad och deras palestinska ursprung. Det blev en känslosam fin kulinarisk resa som resulterade i Tareq Taylors Matresa med 7 avsnitt.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.