Valio skänker 9,5 ton till sociala matbutiker under decenniets fattigaste månad

Vi befinner oss i vad som kan antas vara den fattigaste januarimånaden på årtionden, med höga räntor, höga elpriser och hög inflation. Valio är en av de leverantörerna som skänker överblivna produkter till Matmissionen – Stockholms Stadsmissions koncept för sociala matbutiker. I januari är donationer till butikshyllorna särskilt efterfrågade. Hittills denna månad har 7 ton kunnat doneras av Valio till butikshyllorna.

Allt fler har det senaste året fått en mer ansträngd ekonomi och ökade hushållskostnader, och januari är för de flesta en extra tuff månad. Matmissionen är ett initiativ som drivs av Stockholms Stadsmission i samarbete med Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörers Förbund. Butikerna, som låter medlemmar handla mat till ca en tredjedel av ordinarie butikspris, har upplevt en stor efterfrågan på medlemskap de senaste åren, inte minst till följd av inflationen. Januari är en månad då särskilt många söker sig till Matmissionen. En förutsättning för att driva och öppna nya butiker är att få in produkter till hyllorna. Mejeriföretaget Valio är ett av de samarbetsföretag som tillkom under 2022 och de har under 2023 kunnat skänka 15 ton mejeriprodukter. För detta belönades Valio med Matmissionens utmärkelse Årets Samarbetsföretag 2023. I januari 2024 har 7 ton mejeriprodukter levererats, och 2,5 ton är på väg till hyllorna.

Att skänka överblivna och felmärkta produkter till Matmissionen har gjort stor skillnad. På bara ett år minskade Valio matsvinnet med otroliga 15 ton. Förutom att det är socialt hållbart så är det också bra för miljön att inte låta osäljbara produkter gå till spillo. I dagsläget blir det uppemot 8 pallar produkter till butikerna i veckan. Det känns viktigt att bidra till Matmissionen, både nu i januari, och övrig tid på året. Även de som har svårt att få pengarna att räcka, ska ha möjlighet att välja laktosfritt eller växtbaserat i kaffet” säger Robert Auselius, VD för Valio Sverige.

Genom att erbjuda våra medlemmar ett rabatterat pris, får fler människor runtom i landet möjlighet att handla näringsriktig mat till sig själva och sin familj, samtidigt som vi kan stötta dagligvarubranschen att omhänderta produkter som annars hade riskerat att bli svinn. Behovet av våra butiker är stort och vi är helt beroende av donationer från våra samarbetsföretag för att kunna nå så många som möjligt. Vår förhoppning inför 2024 är därför att ännu fler livsmedelsföretag, likt Valio, får upp ögonen för att ta stöd av oss för att minska matsvinn och samtidigt stötta människor i matfattigdom“ betonar Johan Rindevall, chef Matmissionen, Stockholms Stadsmission. 

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.