För att få ner användningen av engångsmuggar och engångsmatlådor i Sverige med 50 procent till år 2026 jämfört med 2022 så infördes nya regler vid årsskiftet. Den nya lagstiftningen införs för att både komma till rätta med problem med både resursförbrukning och nedskräpning.
De nya kraven innebär att den som säljer, eller ger bort, (tillhandahåller) dryck i en engångsmugg eller snabbmat i en engångsmatlåda måste erbjuda kunden möjlighet att få drycken och maten serverad i en återanvändbar mugg och matlåda. Även locken är inkluderade. Muggen och lådan ska ingå i ett system där de kan användas igen och igen. Det vill säga, användaren ska kunna lämna tillbaka muggen och lådan, som sedan diskas och erbjuds till nästa kund.
För den som omfattas av kravet så gäller att man ska informera sina kunder om deras möjligheter till detta samt om den miljöpåverkan som användningen av engångsalternativet medför.
Vilka omfattas
Kravet är brett – betydelsen av tillhandahålla betyder både försäljning och att man erbjuder något utan ekonomisk transaktion. Caféer, restauranger, food-trucks och liknande kanske är de lättaste att se framför sig. Men även matvarubutiker, kiosker, festivaler, motionslopp och kommunala verksamheter omfattas.
Det gäller även om försäljningen sker digitalt genom till exempel en app, beställningskiosk eller webbsida.
Det räcker inte att erbjuda att kunden får ta med sig en egen matlåda/ mugg, även om det också är ett bra sätt att minska konsumtionen.
Även om muggar och lådor idag mest består av papper så har många ett tunt plastskikt vilket gör att de omfattas av den här lagstiftningen.
Undantag från kraven
Kraven gäller inte den som serverar snabbmat i en engångsmugg eller engångsmatlåda som enbart består av papper eller kartong som inte har modifierats kemiskt på ett sätt som fördröjer nedbrytningen. Ett exempel på ett sådant undantag är pizzakartonger.
Kraven gäller inte heller den som serverar dryck eller snabbmat i färre än 150 engångsmuggar och engångsmatlådor per dag man har öppet på ett år. Från och med den 1 januari 2026 är det färre än 75 engångsmuggar eller engångsmatlådor som gäller. Alla matlådor och muggar som används för en portion räknas, alltså även de små lådorna som man till exempel har soja i.
Om man säljer mat och/eller dryck som är inköpt av en oberoende aktör färdigförpackad så är de produkterna också undantagna. Det undantaget är tidsbestämt till 1 januari 2027
En verksamhet kan ha delar av sina förpackningar undantagna och delar som inte är det. I så fall ska man erbjuda alternativ för de som inte har undantag. Det är också de som räknas när man räknar antalet.
Livsmedelssäkerhet och hygienkrav
Livsmedelsverket har tagit fram frågor och svar och vägledande information om hygienkrav i linje med gällande lagstiftning. Vägledningarna att byggas pålöpande och finns här:
Om att ta med egen matlåda/mugg:
Naturvårdsverket och vägledningar
Definitioner kopplat till engångsprodukter enligt EU:s engångsplastdirektiv och förordningen för engångsprodukter samt information om exempelvis skillnader mellan olika produkter hittar du på Naturvårdsverkets webbplats.
Erbjuda servering i återanvändbara muggar och matlådor Naturvårdsverket har också tagit fram vägledningar samt en FAQ för att stötta aktörer som berörs av kraven, information publiceras löpande här: