De senaste åren har Spendrups minskat klimatpåverkan rejält
Klimatmålen stakar ut vägen för Spendrups ambitiösa arbete med att minska klimatpåverkan. Nu har Spendrups utvecklat sina klimatmål ytterligare med ett separat mål för odlingsdelen, ett så kallat FLAG-mål. De nya målen har validerats och godkänts av Science Based Targets Initiative (SBTi).
De nya uppdaterade målen innebär att Spendrups åtar sig minska växthusgasutsläppen (GHG) från egen verksamhet (scope 1 och 2) med 92,5 % i absoluta tal till år 2030, jämfört med basåret 2019. I värdekedjan (scope 3) åtar sig Spendrups att minska växthusgasutsläppen med 33 % i absoluta tal för både energi- och industrirelaterade utsläpp respektive utsläpp som rör jordbruk och markanvändning. Det senare är ett så kallat FLAG-mål (Forest, Land and Agriculture) som är ett krav från SBTi för företag med odlingsrelaterade utsläpp i värdekedjan.
– Klimatfärdplanen kräver att vi accelererar arbetet i värdekedjan med att minska klimatpåverkan från bland annat inköpta transporter, förpackningar och råvaror. Vi behöver jobba ännu närmare våra leverantörer inom exempelvis klimatsmart odling och fossilfria transporter där vi gemensamt ska göra de kraftansträngningar som krävs för att leva upp till våra åtaganden, säger Anna Lidström, Spendrups.
De senaste åren har Spendrups minskat klimatpåverkan rejält i den egna verksamheten genom att ställa om till fossilfri energi i bryggerierna och investerat i förnybara drivmedel för transporter. Stora satsningar har även gjorts för att minska klimatavtrycket från förpackningar, exempelvis genom lägre vikt på förpackningar genom mindre mängd material samt högre andel återvunnet material i förpackningar. Spendrups klimatarbete uppmärksammades av Financial Times lista över Climate Leaders 2025 bland företag i Europa där Spendrups rankades som det klimatledande dryckesföretaget i Europa och som nummer 19 av samtliga företag.
— Vi har ambitiösa klimatmål, och det har även våra kunder och det sporrar oss att bli bättre. Tillsammans fortsätter vi att leda klimatomställningen i dryckesbranschen. Vi har nu kommit halvvägs mot 2030 och gjort stora framsteg såsom hög andel fossilfria transporter och mer klimatsmarta förpackningar, säger Anna Lidström, Spendrups.
* Spendrups fick sitt mål antaget av SBTi redan 2021 och det tidigare målet var 90% minskning i scope 1 och 2 samt 30% per liter i scope 3.
Spendrups hållbarhetsarbete
Spendrups arbetar med fyra hållbarhetsområden: minskad klimat- och miljöpåverkan, cirkulär resursanvändning, ansvarsfull dryckeskultur och goda arbetsvillkor i värdekedjan.
Spendrups Science Based Targets
Energy & Industry: Spendrups Bryggeri AB commits to reduce absolute scope 1 and 2 GHG emissions 92.5% by 2030 from a 2019 base year.* Spendrups Bryggeri AB also commits to reduce absolute scope 3 GHG emissions 33% within the same timeframe. * The target boundary includes land-related emissions and removals from bioenergy feedstocks. FLAG: Spendrups Bryggeri AB commits to reduce absolute scope 3 FLAG GHG emissions 33.3% by 2030 from a 2019 base year. Spendrups Bryggeri AB commits to no deforestation across its primary deforestation-linked commodities, with a target date of December 31, 2025.
*The target includes FLAG emissions and removals.