Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad för att tillsammans med andra aktörer driva på den gröna omställningen och mobilisera klimatarbetet. Målet är att bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.
Klimatkontrakt Malmö är ett initiativ som lanserats för att hjälpa staden att nå sina klimatmål och driva på klimatarbetet även i områden utanför kommunens direkta inflytande.
– Vi har ett stort fokus på att minska vårt klimatavtryck och ser fram emot att samarbeta med Malmö stad och andra aktörer för att uppnå ett klimatneutralt Malmö 2030, säger Anette Gregow, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Skånemejerier.
Malmö stad har identifierat flera områden med stor potential att både minska utsläppen och skapa sociala samt ekonomiska värden. Ett fokusområde är transporter där Skånemejerier arbetar för att minska klimatpåverkan genom fossilfria lösningar. Under 2023 var 97 procent av Skånemejeriers inrikes transporter fossilfria och företaget har som mål att nå 100 procent fossilfria transporter under 2025. Även uppvärmning och elförsörjning är prioriterade områden, där vårt mejeri i Malmö idag använder förnybar energi i form av biogas och förnybar el. Andra potentiella samarbetsområden är minskat matsvinn, förpackningsåtervinning och optimering av användningen av restströmmar från livsmedelsindustrin.
– Vi ser stora möjligheter att gemensamt främja hållbara lösningar inom flera av de omställningsområden som täcks av klimatkontraktet. Vi har redan gjort framsteg där vi har sänkt klimatpåverkan från våra anläggningar och ser fram emot att fortsatt bidra till Malmös hållbara utveckling i samverkan med andra, säger Anette Gregow, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Skånemejerier.
Övriga aktörer som har signerat klimatkontraktet är bland andra Malmö FF, Stena Fastigheter och Skanska.
Om Klimatkontrakt Malmö
Malmö ska vara en klimatneutral stad 2030 och bidra till att begränsa den globala uppvärmningen. Klimatkontrakt Malmö är en gemensam viljeriktning där Malmö stad åtar sig att driva på och fungera som möjliggörare genom att till exempel bjuda in till arenor där staden, företag, föreningar och akademi samlas kring gemensamma utmaningar och möjligheter inom en rad omställningsområden: Nettonollorganisation, Klimatneutralt byggande, Elförsörjning, Uppvärmning, Cirkulär ekonomi, Mobilitet och Klimatsmart konsumtion. Genom att signera visar aktörer att de aktivt, på egen hand och i samverkan med andra, vill bidra till att ställa om Malmö.