Meal Makers fortsätter att växa – lanserar klimatrapportering

Foodtechbolaget Meal Makers lanserar en klimatrapporteringstjänst som gör det möjligt för bolagets kunder att få tillgång till klimatrappporter som utöver hur många ton mat de har räddat också visar vad det motsvarar i klimatpåverkan i form av kg koldioxidekvivalenter.
 
Det här kommer ge kunderna en tydlig statistik över hur mycket mat de räddat och vilka effekter det får, säger Christian Pettersson, VD och medgrundare av Meal Makers.
Meal Makers grundades 2019 av Christian Pettersson och Morgan Kroon. På Meal Makers digitala marknadsplats kan privata och offentliga kök köpa mat, som annars hade riskerat att behöva slängas på grund av exempelvis kort datum eller nedläggning av en produkt, direkt från producentens lager.
 
Meal Makers skiljer sig från andra liknande aktörer på marknaden genom att de i första hand riktar sig till storkök. Bland kunderna finns bland annat flera av landets kommuner, exempelvis Göteborgs Stad och Karlstads kommun, och privata kedjor som Sodexo. På producentsidan har bland annat Orkla, Unilever och Lantmännen anslutit sig. 2023 omsatte Meal Makers strax över 10 miljoner med en omsättningsökning på 66 procent jämfört med 2022, enligt det preliminära bokslutet för 2023. Resultatet förväntas landa på plus minus noll.
 
– Under 2023 räddade privata och offentliga skolkök och restauranger runtom i landet 225 000 kg livsmedel som annars hade riskerat att slängas, tillsammans med Meal Makers, vilket motsvarar 765 000 kg CO2e, säger Christian Pettersson.
Meal Makers lanserar nu en klimatrapporteringstjänst, som har tagits fram tillsammans med RISE (Research Institutes of Sweden) i ett projekt som medfinansierats av EU. Modellen är framtagen med hjälp av RISE klimatdatabas för livsmedel som i dag har ca 800 livsmedelsprodukter och ca 1600 Klimatavtryck för alternativa produktionsmetoder.
Tack vare klimatrapporterna kommer kunder att få en tydlig översikt över hur mycket mat som har räddats, vad det motsvarar i koldioxidekvivalenter, och hur stor andel av den räddade maten som är ekologisk, samt även vattenavtryck för rena proteinkällor.
 
– Förhoppningen är att matsvinnshjältar ute hos restauranger, skolor och kommuner ska kunna använda siffrorna i rapporterna för att öka engagemanget hos skolelever, kökspersonal och matgäster. Matsvinn bidrar med hela 10 procent av världens utsläpp av växthusgaser, vilket kan jämföras med flygets påverkan som ligger på cirka 5 procent. Här kan storkök ha en stor positiv påverkan, säger Christian Pettersson.
 
Klimatrapporterna kommer under februari 2024 att erbjudas alla Meal Makers kunder som en tilläggstjänst, och kommer att kunna fås två gånger per år, efter avslutad höst och vårtermin.
 
– Efterfrågan i livsmedelsbranschen på olika mätverktyg för att hjälpa kök att minska sitt klimatavtryck har ökat de senaste åren. Meal Makers klimatrapport kommer istället att mäta de positiva effekterna av att vara en del av lösningen och inte problemet, säger Christian Pettersson.
Om Meal Makers
Meal Makers grundades 2019 av Christian Pettersson och Morgan Kroon som tillsammans har flera års erfarenhet från livsmedelsproducerande bolag, storköksgrossist och restaurangbranschen. Meal Makers är en hybrid mellan digital grossist och en marknadsplats där privata och offentliga kök får möjlighet att köpa livsmedel som annars hade riskerat att bli till matsvinn direkt från producentens lager.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.