Hållbarhet är något alla aktörer måste jobba med för att kaffeindustrin ska överleva och må bra. Därför har SCA utformat The Coffee Sustainability Program med fokus på vad hållbarhet innebär och utmaningarna med att agera hållbart i kaffetvärlden. Ett jättebra initiativ enligt våra kollegor Anna Nordström, kaffeexpert, och Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef, som nu har genomfört i programmet.
– Vi på Löfbergs har länge jobbat hårt med hållbarhetsfrågor, och det var väldigt intressant att få nya perspektiv. Viktiga aspekter som till exempel hur kaffets koloniala historia påverkar hur marknaden ser ut idag satte i gång många tankar hos oss. Programmet var också ett kvitto på att vi verkligen ligger långt fram och fattar kloka beslut när det gäller vårt framtida hållbarhetsarbete, säger Kajsa-Lisa Ljudén.
– Ett perfekt tillfälle att kombinera vår passion för kaffe och hållbarhet. Det var väldigt lärorikt att delta i programmet tillsammans med personer med olika erfarenheter och utmaningar. En av deltagarna drev en kaffefarm i Brasilien, andra jobbade på mikrorosteri eller inom cafébranschen. Dessutom var vår lärare Erika Koss bosatt i Kenya sedan många år. Jag har länge haft ett brinnande intresse för smak och kaffekunskap och att få addera ny kunskap kring hållbarhet har verkligen breddat och fördjupat mitt kaffeintresse, säger Anna Nordström.