För frukt- och gröntbranschen är den biologiska mångfalden en nyckelfråga. Men en utmaning har hittills varit att det saknats metoder och ramverk för hur företag utan primärproduktion ska beräkna sin påverkan på biologisk mångfald. I ett nytt pilotprojekt ska Greenfood, tillsammans med forskningsinstitutet RISE, tillämpa ramverket Science Based Targets for nature (SBTn) och sätta vetenskapligt baserade verksamhetsmål för naturen.
“Kraven för biologisk mångfald kommer snart att vara lika givna som klimatkraven, då är vi redo att guida våra kunder rätt”, säger Annie Svensson på Greenfood.
Det numera välkända Science Based Targets for Climate (SBTi) har satt ribban för ambitiöst klimatarbete. 2023 gjordes en första lansering av Science Based Targets for Nature (SBTn), som på motsvarande sätt som SBTi ska vägleda världens företag och städer att sätta konkreta och mätbara mål kopplade till biologisk mångfald. Målet är att bli lika tongivande för bevarandet av biologisk mångfald som SBTi varit för klimatet.
De senaste åren har det utvecklats en rad metoder för att mäta biologisk mångfald på exempelvis gårdsnivå, för produkter och investeringsportföljer. Det finns idag ingen branschstandard för vilken mätmetod som skall användas i vilket syfte, och det saknas vägledning kring vad som är tillräckligt ambitiösa mål i relation till exempelvis de planetära gränserna. Det medför att de mätningar som faktiskt kan göras blir både svårgenomförda och inkonsekventa.
SBTn-ramverket är ett steg mot mer standardiserade sätt att kvantifiera påverkan och beroende av naturen, och stöttar aktörer i att identifiera de åtgärder som har störst påverkan på den biologiska mångfalden. För Greenfood och branschkollegorna som arbetar med råvaror som handlas i många steg och med ursprung i hela världen, med produktion på tusentals gårdar, i odlarkollektiv och enskilda jordbrukare, är det av stor vikt att hitta metoder för att sätta, genomföra och följa upp mål.
– Eftersom branschen saknat metoder har det varit svårt att lägga upp en strategi som faktiskt gör skillnad. Vi på Greenfood vill leda branschen till målsättningar som både minskar den negativa påverkan och ökar den positiva, och med SBTn ser vi en sådan möjlighet, säger Annie Svensson, miljöstrateg på Greenfood.
Det är med den ambitionen som Greenfood nu går in i ett pilotprojekt. Inom ramen för ett examenarbete inom industriell ekologi på Chalmers har två studenter, Wilma Vidmark och Louise Persson, under våren genomfört en genomlysning av delar av Greenfoods verksamhet inom fresh produce utifrån steg 1 och steg 2 för SBTn. Det innebär att de kartlagt Greenfoods påverkan på aspekter som är kritiska för biologisk mångfald och identifierat så kallade hot spots, områden där företaget har som störst påverkan. Nästa steg är att definiera relevanta mål och hur dessa ska uppnås och följas upp. Nu tar Greenfood alltså nästa steg i utvecklingen i och med ett beslut om att tillsammans med RISE fortsätta med det nästkommande tredje steget. Det motsvarar att mäta och sätta mål, som sen kan ageras på och följas upp. Projektet planeras att startas upp under hösten 2024 och pågå fram till årsskiftet.
För många inom livsmedelsbranschen är konkreta metoder för biologisk mångfald välkomna.
– Att veta hur påverkan på biologisk mångfald skall bedömas och mätas har länge varit en utmaning. Dels är förändringen nödvändig, men i och med att vi går i bräschen för detta, så innebär beslutet att genomföra pilotprojektet med RISE en stor konkurrensfördel för oss. Kraven för biologisk mångfald kommer snart att vara lika givna som klimatkraven, och då är vi redo att hjälpa våra kunder att nå sina mål inom biologisk mångfald, säger Annie Svensson på Greenfood.
– Vi ser fram emot att kicka igång piloten och i höst stötta Greenfood vidare i deras SBTn-resa. Vi hoppas och tror även att resten av branschen kan inspireras av projektets erfarenheter och lärdomar, säger Karin Morell, projektledare på RISE.
Om SBTn:
SBTn är ett ramverk för företag som hjälper till att kartlägga, mäta och säkerställa att verksamheten bedrivs inom planetens gränser. Genom att använda SBTn kan företag förstå och mäta sin nuvarande påverkan på naturen, identifiera var den största effekten finns, prioritera åtgärder och säkerställa att insatserna bidrar till den biologiska mångfalden.