43 ton frukt har hittills räddats av Greenfood och juiceföretaget Rescued

Greenfood och frukträddarna Rscued fortsätter sitt fruktbara samarbete. Under 2022 har hittills 43 ton äppelkärnhus räddats och förvandlats till ungefär 30 000 liter äppeljuice. Ett samarbete som motverkar matsvinnet genom att förvandla fruktrester som tidigare slängts till juicer och smoothies.

Sedan 2019 har livsmedelskoncernen Greenfoods dotterbolag Salico och frukträddarna Rscued samarbetat för att minska matsvinnet. Det sker genom att göra juice av frukt som annars skulle slängas; äppelkärnhus förvandlas med hjälp av Rscued till juicer och smoothies som sedan säljs i butik.

– För att nå våra mål och minska matsvinnet med 45 procent till 2030 behövs cirkulär livsmedelsanvändning och branschsamarbeten. Det är två av våra viktigaste åtgärder för minskat matsvinn. Vi identifierar livsmedel som riskeras att slängas och använder dem på annat sätt, i vår egen produktion eller i samarbete med andra som till exempel Rscued, säger Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood.

Ungefär 30% av all mat som produceras slängs, till ingen nytta. Det är ett enormt slöseri med resurser och det har en direkt påverkan på miljön och klimatet; eftersom produktionen av mat står för en fjärdedel av de globala växthusutsläppen.

För att komma minska matsvinnet krävs samarbete mellan olika branschaktörer. Och det är där företag som Rscued kommer in, de minskar matsvinnet genom att använda andra aktörers matsvinn och producera juicer på fruktrester som grossister och importörer av olika skäl inte kan sälja eller använda.

– Juicetillverkning är inte det enda samarbetet mellan Greenfood och Rscued. Vi bryter också ner oätliga matavfall och förvandlar det till en näringsrik blomjord som Rsqued säljer. Av 1000 kg oätligt matavfall skapar vi 100 kg näringsrik kompost i ett fantastiskt nytt kretslopp, säger Lisa Isakson.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.